Menu Zavřít

Amazon rozdává peníze podvádějícího Applu

8. 7. 2016
Autor: Janitors, CC BY 2.0, Flickr

Americká technologická společnost Apple právě zažívá nepříjemné ponížení od konkurenta Amazonu. Ten začal rozdávat svým zákazníkům peníze, které získal od Applu po rozhodnutí soudu v případu nepřiměřeně vysokých cen e-knih.

Peníze zdarma od Applu. I tak by se dala popsat zpráva Amazonu, kterou firma začala minulý měsíc zasílat svým klientům. A spolu s ní i zmíněné peníze, na které mají nárok dřívější kupci e-knih. Jedná se zřejmě o definitivní tečku za několikaletou kauzou, která přišla Apple na téměř půl miliardy dolarů.

Před čtyřmi lety podalo americké ministerstvo spravedlnosti žalobu na Apple a několik velkých vydavatelů knih pro porušení pravidel hospodářské soutěže. Týkalo se cen e-knih, které Apple na svých iPadech po dohodě s vydavateli stanovil na 12,99 nebo 14,99 dolaru. Společnost s nakousnutým jablíčkem ve znaku si brala 30 procent ze zisku. Hlavní postavou dohody byl tehdejší šéf Applu Steve Jobs.

Proti tomu Amazon, který vypustil na trh čtečku e-knih Kindle v roce 2007, nabízel knihy za 9,99 dolaru. Tedy s minimálním ziskem, uvádí server BuzzFeed.

Zatímco někteří vydavatelé se rychle mimosoudně vyrovnali, Apple bojoval až do konce a k nelibosti Steva Jobse prohrál. V roce 2013 soud Applu nařídil zaplatit 450 milionů dolarů. Společnost se ještě odvolala u Nejvyššího soudu, ten však její žádost letos v březnu definitivně zamítl.

EBF24

Podle rozhodnutí soudu má 400 milionů dolarů Applu zamířit ke kupcům, kteří si pořídili knihu mezi dubnem 2010 a květnem 2012. Každý z nich má získat 6,93 dolaru za takzvaný New York Times bestseller a 1,57 dolaru za ostatní díla. Podle deníku New York Times se to týká až 23 milionů zákazníků.

Peníze posílá nejen samotný Apple, který s tím již začal před dvěma lety, ale od minulého měsíce také jeho konkurent Amazon. Někteří zákazníci Amazonu už mohou svůj „jackpot“ nalézt na svých účtech. A nemusí si za něj koupit nutně znovu knihu, ale cokoli z nabídky internetového obchodu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).