Zásoby másla v Evropské unii klesly za rok o 98 procent. Spotová cena másla v západní Evropě dokonce na začátku července meziročně stoupla o 101 procent. A jelikož obnova chovů dojnic, které produkují tučnější mléko, si vyžádá delší čas, cena bude i nadále vysoká.
Spotové ceny másla jsou v západní Evropě i Oceánii na historických maximech. A ceny zřejmě nepůjdou dolů ani v příštím roce, protože spotřeba má podle amerického ministerstva zemědělství USDA růst o tři procenta a produkce je omezená.
Kromě ceny, která meziročně na začátku července v západní Evropě stoupla o 101 procent, se dramaticky snížily i zásoby másla v zemích EU. V dubnu jich bylo 1369 tun, o rok dříve to bylo 79 000 tun, což je pokles o 98 procent, uvedlo ve své nové analýze mléčného trhu USDA.
Evropané fakticky snědli veškeré zásoby másla, protože jej považují za zdravější variantu k rostlinným olejům a margarinům. Klesá také export do Číny, Saúdské Arábie a Egypta.
Cena za tunu másla se ve Francii pohybuje okolo 5800 eur za tunu a přes 6000 eur v Německu (odpovídá 156 korunám za kilo).
Vývoj ceny másla (v eur za tunu) pro západní Evropu
Zdroj: USDA/clal.it
„Nemyslím si, že jsme už na konci tunelu ohledně cen másla,“ komentoval pro Bloomberg růst cen másla zejména na trzích pro Evropu a Oceánii Dave Kurzawski, obchodník brokerské firmy INTL FCStone v Chicagu.
„Pověst másla, která platila posledních 50 let, se za polední dva a půl roku zcela proměnila,“ dodal v narážce na fakt, že máslo bylo desítky let považováno za nezdravý element v jídelníčku, který zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.
Celosvětová spotřeba másla se podle USDA má tento rok zvýšit o 3,1 procenta na rekordní úroveň 9,7 milionu tun, přitom produkce se zvýší jen o 2,5 procenta.
Problém je v tom, že index cen mléčných výrobků v roce 2015 spadl na 12leté minimum v důsledku globálního nadbytku mléka, jež bylo spojeno s ukončením kvót na mléko v EU, které utnulo období sankcí při nadprodukci.
Omezování chovů
Proto farmáři začali omezovat chovy dojnic. Takže i když nyní ceny másla stoupají, zvýšit chovy skotu, jež produkuje dostatek mléčného tuku, není snadné.
Farmáři navíc přešli na levnější krmivo, což vede k poklesu obsahu tuku v mléce, nezbytného pro výrobu másla, vysvětlil Thomas Carstensen, viceprezident dánské mlékárenské firmy Arla Foods. Zvýšení produkce tak nestíhá kopírovat zvyšování poptávky. Nabídka másla by mohla podle Evropské komise letos v EU růst jen o 0,7 procenta.
V Británii už máslo dokonce chybí v některých supermarketech, uvedl Alan Wyn-Jones ze společnosti South Caernarfon Creameries ve Walesu.
Nedostatkový druh skotu Jersey, který produkuje tučné mléko:
Plemeno Jersey. CC BY 3.0/ Storye book
Mlékárenský průmysl byl dlouhá léta postaven na produkci sušeného mléka v prášku, protože poptávka po kojenecké výživě rostla zejména na rozvíjejících se trzích. Většina stád skotu byla složena z holštýnských krav, které produkují hodně mléka s nižším obsahem tuku.
Farmáři začínají do chovů přidávat krávy Jersey, které jsou vyšlechtěny na produkci mléka (obsah tuku má 6,2 až 7,5 procenta). Než se jalovice otelí, trvá alespoň dva roky a teprve potom začne mít mladá dojnice mléko. Do té doby se musí zákaznici smířit s tím, že máslo zůstane luxusním zbožím.
Dále čtěte: