Menu Zavřít

Italská bankovní jednička, která působí i v Česku, propustí až 14 tisíc lidí

13. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Největší italská banka UniCredit zvýší vydáním nových akcií základní jmění o 13 miliard eur (351 miliard korun), a uskuteční tak dosud největší akciovou emisi v Itálii. Peníze využije k vyčištění bilance od nesplácených úvěrů v částce 17,7 miliardy eur. Banka dnes také uvedla, že v příštích dvou let hodlá zrušit asi 14 tisíc pracovních míst, což odpovídá asi 11 procentům její celkové pracovní síly. UniCredit působí i na českém trhu.

Propouštění by se mělo dotknout zejména Itálie, Německa a Rakouska bez jakéhokoli dopadu na českou a slovenskou UniCredit. Banky ve střední a východní Evropě jsou pro skupinu UniCredit tahounem a nadále klíčové. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za letošní tři čtvrtletí čistý zisk 4,94 miliardy korun, což je meziroční růst o téměř devět procent.

Zvýšení kapitálu, které se uskuteční v prvním čtvrtletí příštího roku prostřednictvím prodeje akcií dosavadním akcionářům, má bance také pomoci zvýšit ziskovost a ochránit ji před hrozící krizí italského bankovnictví. Akcie UniCredit letos kvůli obavám investorů ze špatných úvěrů a nízké ziskovosti ztratily více než polovinu své hodnoty. Čistý zisk banky ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 12 procent na 447 milionů eur (12,1 miliardy korun).

UniCredit podniká zásadní kroky ke své ochraně v době, která je pro italské banky i celou ekonomiku značně riziková. V Itálii se teď mění vláda, zemi možná čekají nové volby a třetí největší italské bance Monte dei Paschi di Siena hrozí bez získaní nového kapitálu krach, který by měl dopad na celý sektor.

Do čela UniCredit nastoupil před pěti měsíci bývalý manažer francouzské Société Générale Jean Pierre Mustier. Ten chce italskou banku zeštíhlit a zařídil již prodej významných aktiv, zejména správce investičních fondů Pioneer a polské dceřiné firmy Bank Pekao. „Podnikli jsme některé odvážné kroky, protože když si pomůžeme sami, je to vždy nejlepší,“ řekl dnes Mustier analytikům.

Nová emise akcií zvýší základní ukazatel kapitálové přiměřenosti UniCredit nad 12,5 procenta aktiv z necelých 10,8 procenta. V rámci celkového plánu restrukturalizace, včetně odprodeje aktiv, bude mít UniCredit do roku 2019 o třetinu zaměstnanců méně než na konci loňského roku. Banka očekává, že její čistý zisk v roce 2019 dosáhne 4,7 miliardy eur proti 1,5 miliardy eur v loňském roce.

Akcie banky po dnešním oznámení vzrostly asi o osm procent, posléze své zisky smazaly. Analytici označují cíle plánu za realistické, uvedla agentura Reuters.

ebf - tip - debata

Dnešní vývoj akcií UniCredit:

UniCredit Chart

Úspěch plánu UniCredit závisí na důvěře investorů. Banka od finanční krize roku 2008 získala od investorů v několika krocích již 14,5 miliardy eur. UniCredit je považována za jedinou italskou banku důležitou z hlediska globální finanční stability.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Na českém trhu začala působit v listopadu 2007, její tuzemská pobočka vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky.

Čtěte o problémech italských bank:

Ilona Švihlíková: Squadra azzurra má problém

Komentář: Banky po italsku – krize nečekaných rozměrů

Itálie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).