Jak s tím zápasí Heineken?
Ve světě máme 165 pivovarů a některé právě v oblastech ohrožených nedostatkem vody. Do roku 2020 jsme si dali cíl omezit spotřebu vody ve výrobě - 3,5 litru na jeden litr piva. U 23 pivovarů ležících v nejohroženějších oblastech pak 3,3 litru.
Kde se dají najít úspory?
Především ve vlastní výrobě. V roce 2011 jsme koupili pivovar v Etiopii, který na litr piva spotřeboval deset litrů vody. Během několika málo let jsme to snížili na polovinu. Úspory přinášejí třeba nové lahvovací linky.
Minirevoluce. Malé pivovary se v tichosti slučují do skupin
Je v pivovarech možné vodu recyklovat?
Teď to řešíme - jak použitou vodu znovu využít. Ne pro vaření piva, ale pro čištění nebo třeba mytí lahví. Ostatně něco podobného už dlouho funguje v Singapuru. Pitná voda, která tam teče z kohoutků, je recyklovaná. Jde ale o velmi drahé řešení.
Jak jsou na tom vaše české pivovary?
Velký problém s vodou je v Krušovicích a Velkém Březně, projekty na úsporu připravujeme.
Značně citlivé a zároveň náročné na vodu je i pěstování chmele a sladového ječmene. Zajímá to výrobce piva?
Zemědělství - obecně - zabírá 80 procent z celkové spotřeby vody na zeměkouli. Pěstitelé potřebují vylepšit své technologie. I když třeba u ječmene, který roste především v mírných oblastech ještě stále bohatých na deště, velká pomoc není třeba. Jen kvůli rostoucí teplotě bere k růstu víc vody než dřív. Aktuálně pracujeme na projektu v Mexiku, kde voda chybí ajejí povrchové zdroje nejsou dostatečné a nevratně mizejí. Učíme tam zemědělce, jak pracovat s půdou, aby zadržela víc vody.
Dále čtěte: