Menu Zavřít

Vítkovice Gearworks chtějí prodloužit lhůtu na reorganizační plán

22. 3. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Vedení společnosti Vítkovice Gearworks, která je od září v úpadku, podalo u Krajského soudu v Ostravě návrh na prodloužení lhůty k předložení reorganizačního plánu o 120 dní. Žádost dnes byla zveřejněna v insolvenčním rejstříku, firma ji zdůvodnila mimo jiné hledáním investora. Pokud soud firmě ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka vyhoví, bude mít její vedení čas na vypracování plánu až do druhé poloviny srpna.

Společnost už začala hledat investora, který by ji koupil. Zajištění investora je podle ní předpokladem úspěšné reorganizace, kterou firmě věřitelé povolili v prosinci. Nalezení investora bude mít podle vedení firmy vliv na způsob provedení reorganizace i na výši uspokojení věřitelů. Zda se investora podařilo najít, bude přitom podle předpokladu firmy známo v květnu nebo červnu, tedy až po uplynutí původní lhůty, dokdy má reorganizační plán předložit.

„Bez znalostí skutečností, zda se podařilo takového investora najít, jaká je kupní cena a struktura transakce, nelze s dostatečnou určitostí uvést podstatné náležitosti reorganizačního plánu,“ uvedl za firmu v žádosti právník Petr Kuhn. Na nalezení investora závisí mimo jiné to, zda bude ve firmě pokračovat provoz a jestli situace nějak ovlivní zaměstnanost.

Kuhn uvedl, že ke dni uplynutí lhůty nebude ještě zpracován ani posudek znalce určeného soudem. „Pro řádné zpracování reorganizačního plánu je však nezbytné, aby byl znalecký posudek vyhotoven. Na údaje uvedené ve znaleckém posudku jsou vázány informace, které musejí být v reorganizačním plánu uvedeny. Jde například o stanovení výše uspokojení zajištěných věřitelů,“ uvedl Kuhn.


O Vítkovicích dále čtěte:

Další návrh insolvence ve Vítkovicích. Malou firmu potápí doplatek daně

V insolvenčním řízení s vítkovickou firmou došlo soudu 90 žalob

Vítkovicím se přihlásilo na 500 věřitelů. Požadují 74 miliard

Nový šéf Vítkovic chce zvýšit produktivitu práce ve všech firmách holdingu.

EBF24


Vítkovice Gearworks vyrábějí převodové skříně, rypadla, skládkové systémy či díly pro námořní plošiny. Insolvenční návrh na firmu podala brněnská skupina Wetag, firma Vítkovice Gearworks se k němu připojila. Zdůvodnila to i tím, že její podstatné obchody byly vázány na společnost Vítkovice Power Engineering (VPE), která už dřív skončila v úpadku. Přes 270 věřitelů přihlásilo u soudu pohledávky téměř za dvě miliardy korun.

Firma má aktuálně 145 zaměstnanců. Celá skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje více než 20 firem, které mají dohromady okolo 5500 zaměstnanců. Několik společností ze skupiny se loni dostalo do problémů a tři z nich - kromě Gearworks a VPE ještě Vítkovice Envi - poslal soud do úpadku. Letos skončila v úpadku další firma z holdingu, Vítkovice Revmont.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).