Menu Zavřít

Ponorka, jachta, nebo obojí v jednom? Firma Migaloo chce zkonstruovat unikátní plovoucí pevnost za zhruba 50 miliard

29. 4. 2024
Doba čtení: 3 minuty
  • Rakouská společnost Migaloo představila návrh luxusní ponorky M5 pro nejbohatší lidi na světě
  • Zhruba 166 metrů dlouhé plavidlo s kapacitou 20 cestujících se má zvládnout potopit do hloubky 250 metrů
  • Na palubě ponorné jachty bude zájemcům k dispozici třeba heliport, bazén, lázně, posilovna, kino nebo prostor pro pořádání párty

Nejnovější hračka pro miliardáře, kteří nevědí, co s penězi. I tak by se dal popsat projekt rakouské společnosti Migaloo, jež chce na trh uvést unikátní ponornou superjachtu v odhadované ceně minimálně 50 miliard korun. Ponorka s názvem M5 má být schopná sestoupit až 250 metrů pod hladinu oceánu, kde dokáže zůstat ponořená čtyři týdny.

Podle firmy Migaloo bude nové plavidlo „jedinou soukromou ponornou superjachtou na světě“. Díky schopnosti setrvat pod hladinou má navíc M5 představovat ideální alternativu k obřím sklepům pro dlouhodobé pobyty, které si miliardáři stále častěji budují pod svými domy.

Plánovaná ponorka bude podle CNN měřit 165,8 metru na délku a až 23 metrů na šířku. Jako taková má být schopna urazit vzdálenost kolem 15 tisíc kilometrů, přičemž na hladině dokáže plout rychlostí až 37 kilometrů v hodině a pod ní asi o 15 kilometrů v hodině pomaleji. Jednotlivé lodě se samozřejmě budou stavět na objednávku, takže mnoho různých parametrů by mělo jít upravit. „Požadované rozměry naší hybridní podmořské jachty, její vnější styl a design interiéru jsou zcela na preferencích majitelů,“ uvedla společnost Migaloo.

Ponorka s dalšími miniponorkami

Kromě schopnosti ponoru má nová superjachta zákazníky zaujmout i svým luxusem. Na její palubě tak bude k dispozici heliport, bazén, lázně, posilovna, kino, umělecká galerie nebo rozsáhlý prostor pro uspořádání párty. Mezi volitelné doplňky pak má patřit třeba horkovzdušný balón či podmořská komora pro krmení žraloků.

Na palubě unikátní lodi může dlouhodobě přebývat zhruba 20 cestujících a dalších až 40 členů posádky. Celkem 12 lidí se pak vleze i do dvou menších ponorek o délce 17 metrů, které se budou moci od hlavní jachty zcela odpojit.

Nejrychlejší plachetnice na světě? Společnost SP80 představila futuristické plavidlo, které je připraveno lámat rekordy
Přečtěte si také:

Nejrychlejší plachetnice na světě? Společnost SP80 představila futuristické plavidlo, které je připraveno lámat rekordy

„Lidé dnes často hledají soukromí, bezpečí a ochranu pro sebe, své hosty a své cennosti. Právě to jim nabízíme,“ řekl k novému projektu generální ředitel zmíněné firmy Christian Gumpold. Onen pocit bezpečí mají hostům zajistit i speciální systémy od americké firmy SAFE, která klientům slibuje „ochranu nad rámec vojenské úrovně“ a vytvoření jakési „soukromé ponorné pevnosti“.

Realizace je s otazníkem

Ponorka M5 má ke svému provozu využít mnoho dlouhodobě osvědčených technologií, které lze nalézt u stávajících motorových jachet a ponorek. Týká se to například vícenásobných tlakových trupů, jejichž instalace by měla zajistit, aby byl celý projekt skutečně realizovatelný.

Otázkou ale zůstává, kdo bude tak bohatý, aby si toto plavidlo připomínající sídlo padouchů z filmů o Jamesi Bondovi doopravdy pořídil. Ačkoliv Migaloo zatím nezveřejnilo přesnou cenu projektu, společnost odhaduje, že M5 v základní verzi vyjde klienty na přibližně dvě miliardy dolarů (asi 47 miliard korun). V těchto nákladech přitom samozřejmě není započítaná údržba.

Jen pár týdnů po vyplutí Ikony moří představuje Royal Caribbean další megaloď. Na první utopickou plavbu se vydá v červenci
Přečtěte si také:

Jen pár týdnů po vyplutí Ikony moří představuje Royal Caribbean další megaloď. Na první utopickou plavbu se vydá v červenci

Vedle extrémní ceny může navíc potenciální zákazníky odradit skutečnost, že není jisté, zda ponorka skutečně vznikne. Na výstavě jachet v Monaku v roce 2015 totiž společnost Migaloo představila své plány na takzvaný Kokomo Ailand, což měl být soukromý plovoucí ostrov s luxusním bytem umístěným ve výšce 80 metrů. Od té doby se ale po projektu slehla zem a ani v případě M5 rakouská firma neuvedla žádný konkrétní termín, kdy by měla ponorka spatřit světlo světa.

  • Našli jste v článku chybu?