Menu Zavřít

Jako za Potěmkina: radnice v Krasnojarsku prý nechala na Putinovu návštěvu vyčistit vzduch

1. 3. 2017
Autor: Wikimedia Commons, Public Domain (Ssr)

Když do města přijede „car“ všechno musí běžet tak, jak má, nebo tak alespoň vypadat. Tradice Potěmkinových vesnic v současném Rusku žije.

Sibiřský Krasnojarsk se s hustým smogem potýká již od začátku roku. Podle místních obyvatel mají být podmínky zdravotně závadné a kromě toho, že kvůli temnému kouři některé dny vůbec není vidět slunce, si stěžují i na „chemický zápach“ a nedostatek čerstvého vzduchu. Na internetu dokonce již sepsali i petici (podepsalo ji zatím okolo 12 tisíc lidí), ve které apelují na starostu města Edkhama Akbulatova a gubernátora oblasti Viktora Tolokonského, aby situaci začali urychleně řešit.


Přečtěte si o sibiřském selhání klonovaných psů:

Neschopné klony: korejští psi ze zkumavky na Sibiři kolabovali

Trojice klonovaných psů z jihokorejských laboratoří Sooam Biotech během listopadového předání do rukou ruských psovodů.


Ze strany úřadů bylo zatím ticho po pěšině: vysvětlení se omezilo na nedostatek větru a prudké mrazy, které nutí místní topit tuhými palivy. Jaké ale bylo překvapení místních, když ve středu 1. března vyšli ven a spatřili jasnou oblohu. Vysvětlení bylo nasnadě: do města ten den totiž přijel Putin a místní představitelé pěkně po Potěmkinovsku vyčistili vzduch, aby snad „hospodář“ a nekorunovaný pán vší Rusi, jenž je zároveň idolem pro nemalý počet ruských dívek, nepojal podezření, že je ve městě cosi špatně.

Přijel car

Alespoň tak si to vysvětlují krasnojarští na ruské sociální síti Vkontakte, jak o tom referuje místní plátek Siberian Times. „Je evidentní, že všechny průmyslové podniky v oblasti obdržely zprávu, aby snížily emise na nulu a obloha zůstala čistá,“ upozorňuje pisatel s přezdívkou Viks7228, podle nějž se však znečištění po Putinově odjezdu opět obnoví. „To jsou kouzla. Nyní je jasné, že úřady vědí, jak na místní tepelnou elektrárnu a krasnojarskou továrnu na výrobu hliníku zatlačit,“ komentuje na sociální síti uživatelka Viktorie, podle níž je za vyčištění vzduchu odpovědný gubernátor Tolokonský.

Krasnojarsk je vzhledem k těžkému průmyslu, který se v oblasti vyskytuje, svým znečištěním proslulý. Putin do města zavítal při příležitosti příprav zimní sportovní univerziády, která se tu má konat v roce 2019.

Krasnojarsk trápí silně znečištěné ovzduší od začátku roku (Video: YouTube).

MMF24


Přečtěte si, jak je na tom se znečištěným ovzduším Česko:

Stát a EU dotují nákup nových kotlů, spousta z nich ale dál zamořuje ovzduší

Horší než v Číně. Ostravsko dusí extrémní množství prachu ve vzduchu

Smog nad Karvinou


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).