V Plzeňském Prazdroji už vědí, kde letos jeho ležák servírují v nejvyšší kvalitě. V konkurenci 205 výčepních zvítězil Michal Prokeš z ostravské restaurace Slezska P.U.O.R.
Jedna minuta na přípravu a kontrolu výčepu, dalších 120 vteřin na předvedení svých dovedností. Z otočného kohoutu nejdřív načepovat půllitr „na hladinku“, z pákového třetinku a na závěr ještě přelít lahvové pivo do sklenice a naservírovat hostům.
To byly základní disciplíny, v nichž se v polovině srpna v Plzni utkali ti nejlepší výčepní Prazdroje. Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se přihlásilo 205 mužů a žen, do západočeského finále jich postoupilo dvacet. Kromě zručnosti za pípou museli dokázat i to, že znají výrobu piva a umějí jej degustovat.
Porotu složenou z minulých vítězů soutěže i pivovarských odborníků nejvíc zaujal Michal Prokeš, který už několik let čepuje v ostravské Slezske P.U.O.R. poblíž legendární Stodolní ulice. „Titul je vlastně hned dvojím vítězstvím. Je to vážené ocenění pro mě, že ten fortel a energie, které dávám do své práce každý den, jsou vidět,“ raduje se Prokeš. „ Ale taky proto, že naše restaurace na něj čekala od roku 2009, kdy jsme ho získali naposledy, takže jsme zase po sedmi letech dokázali, že u nás se každý host může těšit na hladinku nebo šnyt v nejlepší kondici,“ dodává jedním dechem.
Pomyslnou stříbrnou medaili si z Plzně do Lokálu u Caipla v Brně odvezl Josef Jeglík. Třetí skončil Mirek Nekolný, který už mnoho let čepuje U Bohuslavů v Čelákovicích. Slovenský titul míří do Malacek. Vyhrála jej Petra Sečkárová z tamější Plzeňské restaurace.
Čtěte také:
Soumrak pubů. Britské pivaře odrazují vysoké ceny
Budvar loni prodal rekordní množství piva