Menu Zavřít

My nepijeme kolu, my pijeme kofolu: Jak šel čas s legendární československou limonádou?

8. 8. 2016
Autor: Flickr

Dnes se podíváme na to, jak vůbec vznikla legendární retro ikona: kofola.

Víte vůbec, jak kofola vznikla? Budete se divit! Kofola se původně začala vyrábět ze zbytků, které zůstaly po výrobě kávy. Při pražení zbyly saze, které ještě obsahovaly kofein, a tak byla škoda tyto zbytky nevyužít.

A když smícháte tento odpad spolu s lékořicí, karamelem, malinovým listím, anýzem (a mnoho dalšího) a teplou vodou – dostaneme poměrně příjemný nápoj, nejdříve pojmenovaný kofo, později kofola.

 Kofola, ilustrační foto

Kofola je česká specialita. (Foto: Archiv)

A tak první kofoly začínají v roce 1960 vyrábět Pražské cukrárny a sodovkárny. Počin má neskutečný úspěch. V polovině šedesátých let se ročně vypilo přes 200 litrů této sladké limonády.

Od začátku měla být kofola jako československá alternativa k americké coca-cole něčím výjimečným – a jedinečnou se nakonec opravdu stala. Tak co upřednostňujete vy? Americkou kolu nebo českou kofolu?

MM25_AI

Přečtěte si, co všechno dokáže největší konkurent Kofoly:

10 faktů o Coca-Cole, které jste (možná) ani nevěděli

Kofola expanduje i do zahraničí. Přečtěte si, jak je na tom:

Kofole kvůli potížím v Polsku klesl provozní zisk

Kofola v Polsku omezí výrobu a propustí zaměstnance


  • Našli jste v článku chybu?