Dnes se podíváme na to, jak vůbec vznikla legendární retro ikona: kofola.
Víte vůbec, jak kofola vznikla? Budete se divit! Kofola se původně začala vyrábět ze zbytků, které zůstaly po výrobě kávy. Při pražení zbyly saze, které ještě obsahovaly kofein, a tak byla škoda tyto zbytky nevyužít.
A když smícháte tento odpad spolu s lékořicí, karamelem, malinovým listím, anýzem (a mnoho dalšího) a teplou vodou – dostaneme poměrně příjemný nápoj, nejdříve pojmenovaný kofo, později kofola.
Kofola je česká specialita. (Foto: Archiv)
A tak první kofoly začínají v roce 1960 vyrábět Pražské cukrárny a sodovkárny. Počin má neskutečný úspěch. V polovině šedesátých let se ročně vypilo přes 200 litrů této sladké limonády.
Od začátku měla být kofola jako československá alternativa k americké coca-cole něčím výjimečným – a jedinečnou se nakonec opravdu stala. Tak co upřednostňujete vy? Americkou kolu nebo českou kofolu?
Přečtěte si, co všechno dokáže největší konkurent Kofoly: 10 faktů o Coca-Cole, které jste (možná) ani nevěděli |
Kofola expanduje i do zahraničí. Přečtěte si, jak je na tom:
Kofole kvůli potížím v Polsku klesl provozní zisk
Kofola v Polsku omezí výrobu a propustí zaměstnance