Menu Zavřít

Bitva o investory: Maďarsko láká na nízké daně

16. 3. 2017
Autor: ČTK

Ve střední Evropě přituhuje v boji o přízeň investorů. Maďarsko výrazně sníží daně z internetu a zvažuje i další zásahy do zdanění firem. Odborníci varují, že atraktivita Česka se tak v očích zahraničních hráčů může snížit.

Zatímco kabinet Bohuslava Sobotky zvažuje vyšší zdanění právnických i fyzických osob a zavádí elektronickou evidenci tržeb, Maďarsko přichází s výrazným uvolňováním daňové přísnosti. Tamní vláda aktuálně představila snížení DPH u internetu z 27 na 18 procent. Znamená to výraznou úlevu nejen poskytovatelům internetu, ale také mobilním operátorům, kteří nabízejí datové produkty.

Nařízení vstupuje v platnost v příštím roce a může začít ohrožovat investice v dalších zemích regionu včetně Česka, kde je rozšiřování datových služeb kvůli zdanění dražší. V tuzemsku se na internet vztahuje 21procentní sazba. Pro T-Mobile, Vodafone či další firmy tak vyjdou investice levněji v Maďarsku.


Maďarsko si myslí i na velká investiční sousta:

Přetahovaná o evropskou Gigafactory: do hry vstupuje Maďarsko

 Gigafactory Tesla


Podle odborníků však nemusí být tříprocentní rozdíl mezi zdaněními internetu v tuzemsku a Maďarsku zásadní. Mnohem vážnějším rizikem, které může způsobit přesídlování investic z Česka, je schválený plán maďarské vlády snížit od příštího roku firemní daň na 9 procent. Země se tak v případě souhlasu parlamentu pro podniky stane z hlediska příjmu právnických osob nejméně daňově zatíženou destinací celého regionu.

„Zvažované snížení daně z příjmu právnických osob by výrazně posílilo pozici Maďarska jakožto příjemce přímých investic v konkurenci s ostatními zeměmi střední Evropy. Změna by mohla být o to významnější, že v Česku plánuje ČSSD pro velké firmy opačný krok - tedy zvýšení sazby daně,“ říká hlavní ekonom UniCredit Research Pavel Sobíšek.


Čtěte o daňových plánech v Česku:

Nízká daňová úroveň podlamuje rozpočet, tvrdí ČSSD. V Brně schválila nový program

Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek na sjezdu ČSSD v Brně


Zatímco maďarský program „Vyšší mzdy, nízké daně“ počítá se snižováním daní, předvolební plán ČSSD navrhuje firmy zdanit progresivní sazbou 14-24 procent, přičemž u většiny společností dojde k nárůstu poplatku.

Šancí Česka však i při daňovém znevýhodnění může být vnímání politické situace. „Daně jsou sice jedním z velmi důležitých faktorů, ale díky například nedávným plánům a aktivitám v oblasti zvýšených sektorových daní a příliš otevřeně negativní kritice vůči EU a imigraci nemusí být Maďarsko považováno za dostatečně stabilní a předvídatelnou zemi,“ dodává analytik BH Securities Martin Vlček. Orbánův kabinet odhaduje díky snížení daní, že maďarská ekonomika letos poroste o 4,1 procenta a ve volebním roce 2018 o 4,3 procenta HDP.

MMF24

Čtěte také:

Babiš neprosadí zdanění dluhopisů, opoziční politici stáhli novelu zákona

Muž v pozadí: daňovou reformu ČSSD vymýšlel expremiér Špidla

Babiš mírní postihy u kontrolního hlášení

Kocourkov vyhlásil hranici bohatství: 36 tisíc Kč

Lubomír Heger


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).