Menu Zavřít

Chceme omluvu, tlačí na Babiše kvůli výrokům k vyšetřovací komisi poslanci

2. 2. 2017
Autor: čtk

Sněmovna vyzvala ministra financí a předsedu vládního hnutí ANO Andreje Babiše, aby se omluvil za své výroky na adresu sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie. Na návrh předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) to schválili poslanci při hlasování o usneseních k závěrečné zprávě komise. Babiš dnes v souvislosti s komisí a jejími závěry hovořil o výsměchu, šaškárně či prasárně.

Hamáček Babišovy výroky označil za skandální, nepřijatelné a za zpochybňování základů demokracie. Posléze ho v rozpravě vyzval k omluvě, což Babiš odmítl. Proto Hamáček navrhl usnesení, které Sněmovna přijala. Pro výzvu k omluvě hlasovalo 82 poslanců napříč stranami, pouze poslanci z klubu ANO a Jiří Štětina (Úsvit) hlasovali proti, zbytek klubu Úsvitu se zdržel. Podle hlasovací listiny se ale zdržel i předseda komise Pavel Blažek (ODS).


Přečtěte si o Babišových výrocích, které popudily poslance:

Babiš: Palermo vyhrálo, zpráva komise o reorganizaci je výsměch


„Já se nemám komu omlouvat,“ reagoval Babiš u řečnického pultu na Hamáčkovu výzvu. Hamáček sdělil, že pokud se Babiš neomluví, postih mu za to nehrozí.

„Pro mě je závěr vyšetřovací komise to, že 'české Palermo' vyhrálo,“ řekl Babiš v poledne na tiskové konferenci. Palermem jsou podle něj ČSSD, ODS či předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Babiš trvá na tom, že loňská reforma policie sloužila k tomu, aby rozprášila Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, protože si dovolil vyšetřovat korupci ČSSD.

Babiš navíc pokládá za absurdní, že komisi vedl Pavel Blažek, který působil jako ministr spravedlnosti ve vládě Petra Nečase (oba ODS) v době, kdy na Úřadu vlády zasahoval protimafiánský útvar, tehdy pod vedením Roberta Šlachty.

MMF24

Šlachta ke zprávě komise: Vlk se nažral a koza zůstala celá
Závěry sněmovní vyšetřovací komise jsou naprosto nedostatečné. Závěrečná zpráva se reorganizací policejních útvarů zabývá okrajově, i když kvůli tomu komise vznikla. Jsou v ní také polopravdy, sdělil ke zprávě komise bývalý ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta, který na protest proti reformě odešel od policie. Podle něj se „vlk nažral a koza zůstala celá“.

„To, co komise vytvořila, je zjištění nedostatečné,“ uvedl Šlachta. Podle něj zjištění komise zastírají pravý důvod, proč komise vznikla. „Mělo se mluvit o reorganizaci a o té je tam minimum, že byla rychlá, ukvapená,“ řekl Šlachta.

Zopakoval, že podle něj byla reorganizace spuštěna kvůli tzv. kauze Beretta, která se týká vynášení informací z policejního vyšetřování za úplatky. V kauze figurují pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma či policista Igor Gáborík.

Podle Šlachty jsou v závěrech komise polopravdy, protože poslanci uvěřili „druhé straně“, kam zařadil vedení policie, které reformu spustilo. „Jsem z toho smutný, ty závěry jsou naprosto zdrcující a přijde mi to, jako by si někdo chtěl vyřídit účty s olomouckým vrchním státním zastupitelstvím,“ řekl Šlachta.

Dodal také, že poslancům předložil i jiné důkazy než odposlechy. „Ten závěr je jednostranný a byl veden k tomu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ prohlásil. Šlachta patřil mezi nejhlasitější kritiky policejní reformy. Po odchodu od policie se stal náměstkem generálního ředitele celníků

Přečtěte si:

Kdo sedí v tom ferrari? Šlachtu vyšetřovali kvůli vynášení informací

 Fotografie, která měla údajně prokazovat nadstandardní vztahy Roberta Šlachty s Albinem Arifovičem



  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).