Menu Zavřít

Kvůli atentátu na velvyslance posílá Rusko do Turecka tým vyšetřovatelů

20. 12. 2016
Autor: čtk

Rusko vyslalo do Turecka skupinu vyšetřovatelů, agentů tajných služeb a diplomatů, kteří se budou podílet na vyšetřování pondělního atentátu na ruského velvyslance v Ankaře. Podle Kremlu je osmnáctičlenná skupina již na cestě.

„Budou v Turecku na základě telefonické dohody mezi ruským a tureckým prezidentem vyšetřovat vraždu velvyslance Andreje Karlova,“ oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Karlovovo tělo bude dnes přepraveno letecky do Moskvy a na letišti se bude před odletem konat podle mluvčí ruské ambasády smuteční obřad s „omezeným počtem účastníků“. S tělem do Ruska odletí lékař ruského velvyslanectví.

Pachatel Mevlüt Mert Altintaş byl zabit už v galerii, kde na ruského velvyslance střílel. Turecko zatklo šest lidí, mezi nimiž jsou Altintaşovi příbuzní, uvedla agentura Anadolu.

Ankarský starosta Melih Gökçek v pondělí na twitteru spekuloval, že za útokem mohou být spojenci duchovního Fethullaha Gülena, jemuž Ankara připisuje letošní pokus o převrat. Gülen, který žije v USA, ale už v pondělí večer na zprávu o atentátu v Ankaře reagoval oznámením, že je jím „šokován a zarmoucen“.

„Rozhodně tento hrozný teroristický čin odsuzuji. Žádný teroristický čin nelze ospravedlnit bez ohledu na pachatele a jejich motivy,“ stojí v Gülenově prohlášení. Sdělil v něm také, že „svět i turečtí občané čekají na to, až vláda okolnosti objasní, identifikuje viníky a přijme opatření, aby zabránila opakování takového útoku“.

Altintaş byl policista a v době útoku nebyl ve službě. Byl v obleku a do galerie se dostal i přesto, že bezpečnostní systém při kontrole odhalil zbraň, kterou měl dvaadvacetiletý Altintaş u sebe. Ostraha ho pustila, když ukázal svůj policejní průkaz. V síni stál za velvyslancem a střelil ho do zad.


Dále čtěte:

EBF24

Ruský velvyslanec v Turecku byl zastřelen. Útočník se mstil za Sýrii

Další útok v Turecku: výbuch v autobusu usmrtil 13 vojáků


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).