Menu Zavřít

Nezaměstnanost v Německu výrazně klesla, je nejnižší od znovusjednocení

3. 1. 2017
Autor: CC BY 2.0: zoetnet via Flickr

Počet nezaměstnaných v Německu se v prosinci snížil mnohem více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti podle sezonně přepočtených údajů zůstala na šesti procentech, což je nejnižší údaj od znovusjednocení země v roce 1990.

Počet nezaměstnaných se snížil o 17 tisíc na 2,638 milionu, uvedl Spolkový úřad práce. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles počtu nezaměstnaných jen o pět tisíc.

„Pozitivní vývoj spojený s nezaměstnaností na konci roku pokračoval,“ uvedl šéf Spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise. „Silný růst zaměstnanosti, který trvá již delší dobu, vykázal od letních měsíců zpomalení, ale poptávka po nových zaměstnaných zůstává na vysoké úrovni,“ dodal.

Za celý rok 2016 bylo zaměstnáno v Německu rekordních 43,4 milionu lidí. Trhu práce se daří v prostředí pokračujícího ekonomického růstu, nízkých úrokových sazeb a zvýšených státních výdajů.

Němci začínají rozhazovat. Čtěte více:

Kam zmizela tradiční spořivost? Němci utrácejí jako o život

 Nákupní horečka

Nicméně podle sezonně neupravených údajů se počet nezaměstnaných proti předchozímu měsíci zvýšil o 36 tisíc na 2,568 milionu, i když meziročně klesl o 113 tisíc. Míra nezaměstnanosti se pak zvýšila o 0,1 procentního bodu na 5,8 procenta. Sezonní růst v prosinci se očekával a analytici počítali ještě s vyšším růstem, upozornila agentura DPA. Vzhledem k počasí přicházejí se zimou o práci tisíce zaměstnanců venkovních profesí a registrují se na úřadech. Mnohem výraznější tento efekt bývá v lednu.

MMF24

V průměru za celý rok 2016 bylo bez práce 2,691 milionu lidí, což je nejnižší údaj za 25 let. Průměrná míra nezaměstnanosti klesla o 0,3 procentního bodu na 6,1 procenta.

Čtěte také:

Inflace v Německu se drží na dvouletém maximu 0,7 procenta

Německá ekonomika zpomalila růst, brzdí ji slabší export


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).