Menu Zavřít

Pomsta za Trumpa? Čína bude pokutovat společný podnik s GM

23. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Čína vyměří tamnímu společnému podniku největší americké automobilky General Motors (GM) pokutu 201 milionů jüanů (zhruba 750 milionů Kč) za cenovou politiku odporující antimonopolním pravidlům. Informace se objevila krátce poté, co nově zvolený americký prezidfent Donald Trump oznámil, že se USA nemusí v zahraniční politice držet své dlouhodobé pozice „jediné Číny".

Regulátorům se podle čínské státní televize nelíbí, že společný podnik GM a čínské automobilky SAIC Motor stanovoval minimální ceny pro některé modely značek Cadillac, Chevrolet a Buick. „GM plně respektuje místní zákony a regulační předpisy všude, kde působí,“ uvedla americká automobilka v reakci na zprávu o pokutě v Číně.

Čínský list China Daily již v polovině prosince s odvoláním na Národní rozvojovou a reformní komisi informoval, že Čína se chystá pokutovat jednoho z amerických výrobců aut za monopolní chování. Neupřesnil však, kterého podniku by se měl tento postih týkat.

Vývoj hodnoty akcií General Motors:

General Motors Chart

MMF24

Zdroj: Ieconomics

Informace o pokutě se objevila krátce poté, co Peking popudilo prohlášení nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého by se Spojené státy nemusely držet své dlouhodobé pozice, že je Tchaj-wan součástí jediné Číny.

General Motos má letos našlápnuto k rekordním ziskům. Čtěte o tom:

GM zdvojnásobila čtvrtletní zisk na 2,8 miliardy dolarů. Letošní zisky by mohly být rekordní

Výrobní linka v jedné z továren General Motors

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).