Menu Zavřít

Sobotka se opřel do Zemama: Mluviti stříbro, mlčeti zlato

12. 1. 2017
Autor: čtk

Politici, kteří mají přístup k bezpečnostním informacím, se musejí chovat odpovědně, uvedl premiér Bohuslav Sobotka. V opačném případně podle něj hrozí, že spojenci Česku další důležité poznatky nesdělí. Sobotka zároveň po schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem a řediteli zpravodajských služeb ve Strakově akademii zopakoval, že neexistuje informace o aktuální hrozbě pro Českou republiku a její občany.

Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Plus řekl, že se na českém území potlouká jistý člověk z Maghribu. „Je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi,“ uvedl. Maghribem je označován region v Africe na severu Sahary a západně od Nilu, tedy například Maroko, Alžírsko, Tunisko nebo Libye. Podle Bezpečnostní informační služby i ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) neexistují informace, že by Česku nyní hrozil útok.

Sobotka uvedl, že na schůzce se hodnotila bezpečnostní situace Česka, bezpečnostní opatření i informace, které s nimi souvisejí. „Chci ujistit občany, že bezpečnostní složky pracují s maximálním nasazením na zajištění bezpečnosti občanů i České republiky jako takové. Zajištění bezpečnosti lidí je pro vládu absolutní prioritou,“ řekl.

Chovanec uvedl, že spolupráce zpravodajských služeb s policií je bezvadná, velmi dobrá je i kooperace se zahraničními partnery, kteří dobře hodnotí informace od českých rozvědek. „Z tohoto důvodu si myslím, že se investice do bezpečnosti velice vyplácejí, že se vyplatily peníze, které jsme od začátku vlády Bohuslava Sobotky do oblasti bezpečnosti dali,“ řekl.

„Mohu potvrdit, že neexistuje žádná nová informace, kterou bychom obdrželi v několika minulých týdnech o tom, že by se zhoršila bezpečnostní situace v ČR,“ řekl Chovanec. Není podle něj důvod zvyšovat stupeň teroristického rizika. „Riziko ohrožení terorismem zůstává i po dnešku stupeň číslo jedna, tedy stupeň bdělosti,“ uvedl.

Policie se podle něj při bezpečnostních opatřeních drží toho, co si naplánovala pro leden. „Jedeme přesně podle plánu, ochrana měkkých cílů, ochrana nákupních center,“ řekl.

Dnes dopoledne Sobotka na facebooku varoval, že zahraniční tajné služby by nemusely s českými sdílet tolik informací, pokud budou mít dojem, že nezůstanou utajené. Politici, kteří mají k informacím přístup, by měli být odpovědní, uvedl. „Mluviti stříbro, ale mlčeti zlato,“ napsal.

ebf - tip - debata

Toto vyjádření premiéra kritizoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan premiér by se měl jednoznačně řídit svým vlastním sloganem,“ napsal na twitteru.

Dále čtěte:

Zeman po schůzce s Chovancem zkritizoval nový úřad vnitra

Komentář Petra Holce: Vnitro nás má za pitomce. Takže nám rozdá na obranu pistole


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).