Menu Zavřít

Sto dnů v Bílém domě: Trump se ocitl v pasti volebních slibů

29. 4. 2017
Autor: čtk

Směšnou hrou zaujatých komentátorů je pro Donalda Trumpa symbolický mezník první stovky dnů v Bílém domě, na který se v těchto dnech zaměřují komentáře světových médií. Trump v úvodu svého úřadování v Bílém domě narazil na tvrdou washingtonskou realitu, na jejíž kritice loni postavil svou předvolební kampaň. Přesto se minulý týden nechal slyšet, že „žádná vláda toho v první stovce dnů nedosáhla víc“. Od lednové prezidentské inaugurace uplynulo sto dní.

Když Donald Trump v posledních dnech loňské prezidentské kampaně vyhlásil svůj závazek pro prvních sto dnů v úřadu, označil ho za „smlouvu s americkým voličem“. Prvních sto dnů uplynulo a Trump se k závazku nehlásí. „Stodenní plán si vymyslel někdo jiný,“ řekl nedávno ve Wisconsinu novinářům. Přesto podle zdrojů z Bílého domu završení první stovky svého úřadování naléhavě vnímá.


Připomeňte si lednovou inauguraci Donalda Trumpa


Od liberálních médií, která z velké části ovládají americký veřejný prostor, ale ani tentokrát nemůže čekat nic dobrého. Ze seznamu svých legislativních kroků nesplnil ani jeden. Pokus o zrušení reformy zdravotního pojištění Baracka Obamy skončil debaklem, který zavinili vzpurní senátoři Trumpovy vlastní Republikánské strany. Omezení nežádoucí migrace, a čerstvě i restriktivní postup vůči takzvaným azylovým městům, Trumpovi zablokovaly stejně vzpurné soudy. Tři kongresové výbory vyšetřují možné ruské vměšování do volební kampaně, které by mohlo vrhnout stín na legitimitu Trumpova vítězství.

Bez viditelných výsledků zůstává zatím prezidentův slib, že „vyčistí žumpu“ washingtonského establishmentu. Podle poradců Bílého domu vláda teprve zjišťuje, jak to vlastně udělá. Média kritická vůči Trumpovi upozorňují, že od jeho nástupu do funkce je Bílý dům méně transparentní. Prezident najímá zástupy podezřelých poradců, ochotně přijímá peníze od komerčních firem a využívá rad příbuzných, jejichž byznys navíc propaguje, upozornil server Politico.


Důležité okamžiky prezidentství Donalda Trumpa


„Trumpova cesta do Bílého domu, dlážděná velkými sliby, se stala objížďkou po okreskách zmařených nebo zapomenutých předsevzetí,“ napsala agentura AP. Z osmatřiceti předvolebních slibů podle jejích propočtů prezident splnil deset, a to jen díky dekretům, které nemusel schvalovat parlament.

Rekordně nízká obliba

Tradice hodnocení první stovky dnů v prezidentském úřadu začala v éře prezidenta Franklina Roosevelta (1933-45). Zatímco většina dosavadních prezidentů využila při startu čerstvé politické podpory a přirozené povolební popularity neokoukané hlavy státu, Trump nemá na čem stavět. Jeho obliba se podle průzkumů pohybuje kolem rekordně nízkých čtyřiceti procent. Vlastní voliči mu ovšem zůstali věrní, téměř všichni Trumpovy dosavadní kroky schvalují. Tento fakt je pro americké sociology důkazem, že navzdory očividným přešlapům a prázdným slibům v Americe stále fungují Trumpova hesla o razantní změně zavedených pořádků.


O Donaldu Trumpovi si dále přečtěte:

Kdo řídí Trumpa aneb Tři šedé eminence v pozadí nového pána Bílého domu

Donald Trump v obklopení svých poradců


I kritici prezidenta USA ale připouštějí, že některým svým předvolebním slibům Trump dostál. Prosadil zvolení nového ústavního soudce, vydal několik exekutivních příkazů omezujících regulaci podnikání a ochranu životního prostředí, oznámil odchod od transpacifické obchodní smlouvy. Světové lídry prezident svým často nevybíravým slovníkem zaskočil, ale za nečekaný raketový útok na syrskou leteckou základnu si vysloužil pochvalu. K rozpadu Evropské unie už nevyzývá, na transatlantickou obchodní dohodu pohlíží příznivěji, námluvy s Kremlem zřejmě odložil.

ebf - tip - debata

Server Politico napsal, že po viditelných neúspěších na domácí scéně se prezident pokusil zabodovat v zahraničí. Kromě raketového útoku na syrskou základnu americká armáda v Afghánistánu zničila základnu islamistů megabombou, na provokace KLDR se Bílý dům rozhodl reagovat vysláním bojové flotily, i když původně směřovala jinam. Panují prý ale obavy, že razantní kroky Washingtonu mohou být stejně silácké a emotivní, jako byly předvolební sliby Donalda Trumpa.

Dále si přečtěte:

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).