Menu Zavřít

Tajemná náhrada Obamacare: republikáni skrývají návrh nového zákona

6. 3. 2017
Autor: Pixabay.com

Zdravotní pojištění není nic jednoduchého, když je chcete zavést, ani když je chcete zrušit. Minulý týden na Capitol Hillu dokonce nešlo ani najít návrh zákona, který se jím zabývá.

Republikánský senátor Rand Paul si minulý čtvrtek vzal do práce neobvyklou společnost: po chodbách hlavní budovy Kongresu za sebou tahal tiskárnu. Hledal místnost H-157, kde měl být ukrytý návrh zákona, jímž chtějí republikáni nahradit současný zákon o zdravotním pojištění. V roce 2010 jej prosadil Barack Obama a republikáni se od té doby jen třesou, jak jej odvolají či nahradí.

Je to však složitější, než by se zdálo. Republikáni, přesněji řečeno tým republikánských kongresmanů ze Sněmovny reprezentantů, zákon připravuje a podle všeho jej chce prohnat hlasováním tak, aby nikomu prakticky nezbyl čas zákon pořádně prostudovat. Bývá zvykem, že zákon projde přinejmenším kongresovým výborem, jenž prozkoumá jeho potenciální rozpočtové dopady. Obvykle také mají texty návrhů k dispozici všichni zákonodárci z obou stran v té komoře Kongresu, v níž vzniká; plus straničtí kolegové autorů návrhu v druhé komoře. Tentokrát však zůstali jak demokratičtí kongresmani, tak republikánští senátoři s prázdnýma rukama.

Republikáni ze Sněmovny reprezentantů přitom dělají drahoty až komické. Nejprve rozhlásili, že text zákona je k dispozici v řečené místnosti H-157 kdesi v suterénu. Když tam však Paul se svou tiskárnou (a několika novináři v doprovodu) ve čtvrtek ráno dorazil, našel u vchodu ochranku, která jej dovnitř nepustila. Právě tak se vedlo demokratickému kongresmanovi Paulu Tonkovi. Obojí bez vysvětlení.


Přečtěte si o „tvůrci“ Obamacare:

Z Obamy se vyklubal jiný typ vůdce, než jakým být sliboval a jehož si doba žádala

Obama karikatura

Následně došlo k obratu: aniž by kdo co řekl, člen vedení demokratické menšiny ve Sněmovně Steny Hoyer se puštění do tajemné místnosti bez nesnází domohl. Čekalo jej však překvapení: v místnosti nejenže nebyla ani noha, nýbrž tam nebyl ani slibovaný text zákona.

Totéž zjistili i další příchozí, včetně šéfa asociace republikánských guvernérů Scotta Walkera a šéfa výboru pro rozpočtová doporučení Kevina Bradyho. „Chcete vědět, kde je text?“ položil novinářům řečnickou otázku Walker. „Tak se zeptejte někoho, kdo to ví.“

EBF24

Stěží uvěřitelný příběh zaznamenal další obrat až v neděli večer, kdy republikáni rozhlásili, že návrh kolegům zpřístupní „během tohoto týdne“. Co přesně zpřístupnění znamená? Asi se musíte zeptat někoho, kdo to ví.

Čtěte dále:

Trump začal úřadovat: podepsal příkaz proti Obamově zdravotní reformě

Trump slíbil v Kongresu rychlou stavbu mexické zdi a nižší daně

Prezidentství Baracka Obamy: úspěšný boj s recesí a nabobtnání dluhu

Nejbohatší sponzoři republikánů jdou proti Trumpovi


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).