Menu Zavřít

Zdravotní pojištění v novém roce podraží. Pro všechny

29. 12. 2016
Autor: čtk

Změny výše vyměřovacích základů a plateb zdravotního pojištění se od 1. ledna 2017 budou týkat všech skupin plátců pojistného. To znamená zaměstnavatelů, státu, osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) i osob bez zdanitelných příjmů (OBZP). Veškeré úpravy jsou směrem nahoru.

„Zvýšení průměrné mzdy znamená zvýšení minimálního pojistného OSVČ, a to z 1823 korun na 1906 Kč. Změna minimální mzdy přináší navýšení pojistného OBZP a minimálního pojistného zaměstnanců z 1337 na 1485 Kč. A mění se i vyměřovací základ pro platby pojistného státem, ty se zvyšují z 870 na 920 Kč měsíčně,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podnikatelé musí po celý rok 2017 na zálohách odvádět částku 1906 Kč, jsou-li povinni dodržet minimální vyměřovací základ. Zvýšení se týká jak těch, kdo platí podle svého loňského přehledu OSVČ částku minimálních záloh ve výši 1823 Kč, tak i těch, kdo platí svoji vypočtenou zálohu nižší než 1906 Kč.

Změnit výši své platby budou muset i všichni pojištěnci evidovaní jako osoby bez zdanitelných příjmů. U nich je vyměřovacím základem stanovená minimální mzda, takže její zvýšení znamená i zvýšení pojistného OBZP. Jestliže minimální mzda od 1. ledna 2017 činí 11 tisíc korun místo dosavadních 9900 Kč, je pojistné 1485 Kč místo dosavadních 1337 Kč měsíčně.

U zaměstnanců, respektive zaměstnavatelů se projeví zvýšení minimální mzdy zejména při provádění doplatků do minima u zaměstnanců, u nichž je vyměřovací základ nižší než minimální mzda.

Platby ve výši nového minima musí být odvedeny poprvé už za měsíc leden 2017. OSVČ a OBZP mají jako datum splatnosti vždy osmého následujícího měsíce.

Pojistné za zaměstnance se platí za jednotlivé kalendářní měsíce a je splatné od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce.

„Upozorňujeme zároveň všechny plátce pojistného na zdravotní pojištění, že VZP v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech převádí své účty k ČNB. Dosavadní účty budou zrušeny. To pro plátce znamená nutnost změnit číslo účtu příjemce při svých platbách. Nová čísla účtů jsou zveřejněna na webu VZP,“ zakončuje výčet změn mluvčí VZP.

Čtěte také:

VoZP hledá šéfa, přihlásí se i dočasný ředitel Zezula

ebf - tip - debata

Když chcete lékařům platit

Protonové centrum bude léčit norské pacienty. Letos jím prošlo 900 pacientů, v plánu je 2200


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).