Do konce léta zbývá posledních pár dnů, takže je tady poslední šance vyrazit k vodě. Výlet k hostivařské přehradě si navíc můžete vyšperkovat i návštěvou nepřehlédnutelného minipivovaru Hostivar.
Loni v létě jsem se Jana Šuráně, prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů, ptal, jaký podnik mu v poslední době zůstal v paměti. Doporučil dva středočeské. Jeden v Lobči na Kokořínsku (k tomu se dostaneme někdy příště) a pražský Hostivar (Lochotínská 656). Nejen díky pivu, ale i jeho architektonickému řešení.
V roce 2013 jej postavil pražský developer Martin Kulík, který mimo jiné stojí i za sesterským krkonošským minipivovarem Trautenberk na Malé Úpě. Vkusná a střídmá podoba budovy Hostivaru, kde se prolínají velké skleněné plochy, dřevěný masiv a pohledový beton, vznikla v ateliéru ADR Petra Koláře a Aleše Lapky. Architekti se podepsali i pod projekt Kulíkovy horské chaty na svahu v Horní Malé Úpě.
Ale zpátky do Prahy. První várku v Hostivaru udělali v únoru 2013. Díky tomu, že technologie umožňuje vařit nejen českou spodně kvašenou klasiku, ale i svrchně kvašená piva, pustil se sládek Jan Tržil také do ejlů.
Svrchně kvašené speciály jsou tu dobrým zpestřením, Hostivar své kvality ovšem nejlépe dokazuje na spodně kvašených. A řeč je i o lehké Cyklistické osmičce. Osmistupňové pivo podle informací sládka vzniká i z německého chmelu Polaris a marocké máty.
Jde o ideální volbu pro letošní poslední horké dny. Přestože má nízký alkoholový náboj, zdobí jej hořkost i svěžest. Rozhodně nejde o žádnou náhražku pro ty, kdo do Hostivaru přijeli na kolem nebo autem, ale povedené pivo, které chutná i večer doma.
A ještě novinka na závěr. Letos v květnu začali akcionáři Hostivaru stavět nedaleko druhý pivovar. Podle prvních informací by měl nabídnout velkou restauraci i pekárnu.
Aktuálně na čepu |
---|
Cyklistická osmička (lehké spodně kvašené pivo) Světlá jedenáctka (spodně kvašený ležák) Polotmavá dvanáctka (ležák s přídavkem karamelového sladu) Světlá třináctka (spodně kvašený speciál) Patnáctka (silnější svrchně kvašené pivo) (Stav k 5. září 2016) |