Menu Zavřít

Na přehradu, nebo radši na pivo?

Autor: www.pivovar-hostivar.cz

Do konce léta zbývá posledních pár dnů, takže je tady poslední šance vyrazit k vodě. Výlet k hostivařské přehradě si navíc můžete vyšperkovat i návštěvou nepřehlédnutelného minipivovaru Hostivar.

Loni v létě jsem se Jana Šuráně, prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů, ptal, jaký podnik mu v poslední době zůstal v paměti. Doporučil dva středočeské. Jeden v Lobči na Kokořínsku (k tomu se dostaneme někdy příště) a pražský Hostivar (Lochotínská 656). Nejen díky pivu, ale i jeho architektonickému řešení.

V roce 2013 jej postavil pražský developer Martin Kulík, který mimo jiné stojí i za sesterským krkonošským minipivovarem Trautenberk na Malé Úpě. Vkusná a střídmá podoba budovy Hostivaru, kde se prolínají velké skleněné plochy, dřevěný masiv a pohledový beton, vznikla v ateliéru ADR Petra Koláře a Aleše Lapky. Architekti se podepsali i pod projekt Kulíkovy horské chaty na svahu v Horní Malé Úpě.

Ale zpátky do Prahy. První várku v Hostivaru udělali v únoru 2013. Díky tomu, že technologie umožňuje vařit nejen českou spodně kvašenou klasiku, ale i svrchně kvašená piva, pustil se sládek Jan Tržil také do ejlů.

Svrchně kvašené speciály jsou tu dobrým zpestřením, Hostivar své kvality ovšem nejlépe dokazuje na spodně kvašených. A řeč je i o lehké Cyklistické osmičce. Osmistupňové pivo podle informací sládka vzniká i z německého chmelu Polaris a marocké máty.

MM25_AI

Jde o ideální volbu pro letošní poslední horké dny. Přestože má nízký alkoholový náboj, zdobí jej hořkost i svěžest. Rozhodně nejde o žádnou náhražku pro ty, kdo do Hostivaru přijeli na kolem nebo autem, ale povedené pivo, které chutná i večer doma.

A ještě novinka na závěr. Letos v květnu začali akcionáři Hostivaru stavět nedaleko druhý pivovar. Podle prvních informací by měl nabídnout velkou restauraci i pekárnu.

Aktuálně na čepu
Cyklistická osmička (lehké spodně kvašené pivo)
Světlá jedenáctka (spodně kvašený ležák)
Polotmavá dvanáctka (ležák s přídavkem karamelového sladu)
Světlá třináctka (spodně kvašený speciál)
Patnáctka (silnější svrchně kvašené pivo)
(Stav k 5. září 2016)

  • Našli jste v článku chybu?