Obědové menu v tuzemských restauracích v červenci průměrně stálo už 192 korun. Vyplývá to z nejnovějších dat Edenred Restaurant Indexu, podle nichž se cena obědů meziročně zvýšila o zhruba 3,6 procenta. Více než 200 korun tak lidé za oběd zaplatí už v pěti českých regionech.
„Po relativně dlouhém období stagnace v první polovině letošního roku se ceny obědů v červenci začaly opět citelněji vyvíjet. Vedle makroekonomických vlivů se do útraty strávníků promítá také letní sezóna a s ní spojený turismus. Odliv – či naopak zvýšení počtu zákazníků v dané lokalitě – rovněž mohou mít na svědomí výkyvy cen v jednotlivých krajských městech. Nárůst cen, ať už ve větší či menší míře, ovšem pozorujeme napříč celou republikou,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
Za nárůstem cen obědů je podle odborníků také nedostatek pracovní síly. „Dalším velkým problémem je absolutně neodpovídající, tržně nezdravá a neudržitelná dělba hodnoty. Když se dívám na hospodářské výsledky, vidím spoustu stravovacích zařízení na straně krachu, zatímco jejich dominantní dodavatelé vykazují rekordní výsledky a některé dokonce prošetřuje antimonopolní úřad,“ upozorňuje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.
Podle dat společnosti Edenred obědy nejvýrazněji zdražily v Jihlavě, kde za ně strávníci oproti loňskému červenci zaplatili o 7,6 procenta více. Celkově nejdražší menu je ale v Praze, kde průměrně vyjde na zhruba 215 korun. Nejlevněji se naopak lidé nají v Olomouci, přičemž obědové meníčko zde stojí 167 korun, tedy o 22 procent méně než v hlavním městě. V hanácké metropoli navíc došlo i k nejmenšímu meziročnímu nárůstu ceny, a to o pouhých 0,8 procenta.