Že je Česko národem pivařů, je dobře známá věc. Na dlouhou tradici pivovarnictví ale láká také stále více zahraničních turistů. Ti ochutnávku piva často kombinují s kulturními a historickými zážitky. Větší zájem než loni letos zaznamenal například moravskoslezský Pivovar Radegast, kam zamířilo o 188 procent více návštěvníků. Konkrétně se pro jeho exkurzi rozhodlo 19 600 lidí.
Obdobně v uplynulém roce stoupla obliba Muzea pivovarnictví v Táboře, Pivovaru Velké Popovice ve středních Čechách nebo třeba Návštěvnického centra Budějovického Budvaru. „Česko má výjimečný potenciál v oblasti pivního turismu, díky své dlouhé historii vaření piva, unikátním pivovarům a současnému trendu zážitkového a udržitelného turismu,“ komentuje ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.
Podle toto může být cestování za pivem prostředek k poznávání české kultury, tradic a historie. „Tuzemské pivovary nabízejí zážitky, které kombinují tradici s moderními inovacemi, což je klíč k lákání bonitních turistů,“ doplňuje s tím, že k dobrému pivu koneckonců neodmyslitelně patří i dobré jídlo.
Pivní turismus v Česku navíc získává i mezinárodní uznání. Ostatně, prohlídková trasa v Plzeňském Prazdroji, kterou každoročně navštíví statisíce návštěvníků, získala v rámci 31. ročníku soutěže WorlTravel Awards 2024 v březnu prestižní ocenění v kategorii Europe's Leading Beer Tour Visitor Experience 2024 za nejlepší pivovarskou návštěvnickou trasu v Evropě. Překonala tak nejslavnější pivovary světa, jako je irský Guinness, belgická Stella Artois nebo holandský Heineken.
Přínosem pro český pivní turismus pak bylo i loňské zařazení historického centra Žatce a krajiny žateckého chmele na seznam UNESCO. Žatec je tak prvním místem na světě, kde je chmelařská krajina chráněna právě tímto statutem.