Menu Zavřít

Bumerang Klaus junior

3. 4. 2019
Autor: Redakce

ODS neprosadila výměnu šéfa školského výboru ve Sněmovně a ve svém křesle zůstal Václav Klaus mladší sedět velmi pevně díky podpoře vládní koalice. Potvrzuje se tak, že způsob a načasování, jakým se občanští demokraté zbavili syna svého zakladatele, nebyl nejšťastnější a bude partaj něco stát. To vyloučení mělo proběhnout už dávno, nebo mělo vedení počkat na vhodnější okamžik. Že by pak třeba chyběla věrohodná záminka, se není třeba obávat.

Že Klaus mladší do ODS fakt nezapadne, bylo zřejmé hned po sněmovních volbách. V nich dosáhl impozantního výsledku, kterým si sice jednoznačně řekl o vzestup ve stranické hierarchii, ale zároveň komentováním výsledků svých kolegů a povolební strategie zmrtvýchvstalé strany si k tomu uzavřel dveře. Projevil se tak nedostatek sociálních dispozic, kterými vždy oplýval jeho otec a díky nim dokázal strhnout své stranické kolegy a přežít i nejtěžší chvíle kolem roku 1998 a udržovat se dlouhý čas silnou autoritu i po svém odchodu.

Bylo vyloučení Václava Klause mladšího z ODS správným krokem?

Je samozřejmě nutné připustit, že prostředí uvnitř ODS nebylo mladému Klausovi příliš nakloněno i kvůli různým historickým reminiscencím. Ale rozhodující byla ta silně projevovaná neloajalita k lidem, kteří měli pocit, že vytáhli ODS právě hrobníkovi z lopaty. Názorová odlišnost byla zpočátku spíše zástupným problémem. Ono by se navíc straně docela hodilo silné křídlo kritické k EU, k migraci či klimatické politice. Nebylo třeba tato témata přenechávat Andreji Babišovi.

Jenže Klaus se v partaji neprosadil do žádné významnější funkce a tím usnulo i jeho programové zacílení a zostřilo se jeho individualistické pojetí politiky bez ohledů na zájmy a postoje mateřské strany. Pak už to byla jenom hra na to, komu dříve dojde trpělivost. A Fiala v té hře prohrál, když se do nepříjemného, byť zřejmě nutného rozhodnutí nechal dotlačit před začátkem volební kampaně k eurovolbám, kdy se všichni konkurenti budou škodolibě snažit házet mu klacky pod nohy a hrát komedii o rozpolcené ODS.


Čtěte také:

MMF24

Srdce Evropy má být slyšet. ODS odstartovala kampaň do evropských voleb

 Šéf ODS Petr Fiala na ideové konferenci


Události na školském výboru jsou toho dokladem a názornou ukázkou. Nějaké dohody o rozdělení parlamentních funkcí jdou očekávatelně stranou. Potíže konkurentů jsou předzvěstí mého zisku, ví každý a tohle je vítaný dárek. A pokud ty volby z jakéhokoli důvodu neprokážou další významné zlepšení výsledků ODS, může to být pro předsedu začátek nepříjemností.

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).