Menu Zavřít

Nesmrtelný H-systém

25. 7. 2018
Autor: Redakce

Kauza H-systém je skutečně skandální. Jenže ne kvůli rozsudku, nad nímž postižení pláčou a politici ho označují za nelidský a nespravedlivý. Sotva bylo možné očekávat, že to dopadne jinak. Jakkoli nelze popřít, že ti lidé, kteří se nyní mají vystěhovat ze svých domovů, byli okradeni dvakrát.

Poprvé byli klienti H-systému oloupeni, když zaplatili Smetkovi za stavbu domů, který jim je nedostavěl a zkrachoval, přičemž zřejmě zpronevěřil velkou část jejich peněz. A podruhé, když v naivní víře, že nakonec všechno dobře dopadne, do domů, které nebyly jejich, ale byly součástí konkursního řízení, investovali další peníze na dokončení svého vysněného bydlení.

H systém je pohrobek devadesátých let, kdy zde vládlo hodně divoké podnikání a lidé přicházeli o peníze v krachujících bankách, či podivných investičních fondech, což jim nakonec v nějaké míře nahradil stát formou odškodnění schváleného zákonodárci. Je dost pravděpodobné, že v dnešní době se politici vydají podobnou cestou.


O kauze H-System čtěte:

Soudce H-Systemu: Obyvatel domů je mi líto, ale zavinili si to sami

Pomoc pro klienty H-Systemu: od státu mohou dostat 50 tisíc

Hamáček nabízí pomoc klientům H-Systemu. Vnitro jim poskytne 17 bytů

Klienti H-Systemu definitivně prohráli, 60 rodin musí vyklidit své domy

 Nedostavěné domy projektu H-System


Nakonec s odstupem lze říci, že tehdy stát platil oprávněně, protože spousta těch bankrotů šla na vrub nefunkčnosti státních institucí. A v tomto případě je to velmi podobné. A to je na tom to opravdu skandální. Kauza H-systém trvá už jednadvacátým rokem. Petr Smetka si svůj trest již odseděl, ale konkurs běží stále a zbytkový majetek byl zjevně vytunelován a běží další soudy usilující o jeho dohledání a vrácení věřitelům.

Justice rozhoduje pomalu a nerada a špatně se vyrovnává s obstrukcemi insolvenčního správce. Policie přihlíží a soukromý majetek je jí zjevně ukradený. Nečinnost a průtahy, to je charakteristický znak této nekonečné kauzy a z toho by měly být proti odpovědným účastníkům vyvozovány nějaké závěry.

EBF24

Bizarní pak je křik prezidenta Zemana, jehož letitý a nepostradatelný fámulus Šlouf bral od Smetky peníze za poradenství.

Čtěte si další komentáře Pavla Párala:

Diplomka z Agrofertu

Čí je vláda

Krásná nová vláda

Obchodní neválka

Andrej na pásce

Trapná oslava Šlachtova výročí

Itálie příliš al dente

Andrej II.

Rekordní krádež moci

Jak Babiš zařídil daňovou svobodu

Doťokáno: předloni bylo pozdě

Atomovka z ČNB

Vstanou noví Kalouskové

Zbytečná socanská starost

Budiž světlo

Andrej v koutě

Majdan nebude

Národohospodářský bizár

Rudá vlajka s lebkou

Andrej Budovatel

Ukrást stát jako firmu

Berní oko tě vidí

Práskač v Sofii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).