Menu Zavřít

Novičokem postříkaná česká politika

20. 5. 2018
Autor: Redakce

Proč prezident zahrál hru, která podpořila ruskou propagandu intenzivně vedenou proti našim spojencům?

Trapná taškařice kolem světové aféry otráveného dvojitého agenta Skripala odehrávající se na české politické scéně měla slušný mezinárodní ohlas, ale brzy se na ni zapomene. Ale to, co se během ní ukázalo, může poznamenat naše domácí poměry na hodně dlouho.

Chování prezidenta republiky je v tomto případě jen velmi těžko pochopitelné. Nemusíme tak úplně věřit Britům, že Skripala nechal otrávit Vovka Putin. To ale není v žádném případě důvod, aby do této kauzy český ústavní činitel zatahoval Česko, jak to předvedl náš Miloš.

Ano, mohl zcela neveřejně zaúkolovat tajné služby, aby měl jasno, jak na tom s podezřelým jedem a jeho možným výskytem v Česku vlastně je. A když by se dozvěděl, že se tento jed zde nevyráběl a jen se testoval úplně jiný, ale s podobným názvem, tak by držel klapačku.

Zeman místo toho zahrál hru, která podpořila ruskou propagandu intenzivně a dlouhodobě vedenou proti našim spojencům. Bohužel z jeho výstupů může kdokoli vyvodit, že připustil možnost, že by Skripal mohl být otráven jedem z nějakých českých skladů. Co to znamená pro prestiž české armády a bezpečnostních složek státu, je zjevné.


Přečtěte si komentář Petra Weikerta: Všichni prezidentovi trotlové

 Prezident Miloš Zeman


Bez ohledu na onen projev mstivosti a lidské malosti sílící se Zemanovým věkem a postupujícími chorobami v podobě odmítnutí jmenovat dva plukovníky, kteří si troufli jeho proruský postoj nesdílet, do generálských hodností. Nebylo by to tak vážné, kdyby souběžně s těmito událostmi nevznikala vláda na půdorysu ANO, ČSSD a KSČM a pohled na svět této party projevovaný ve veřejných vystoupeních není úplně konzistentní se světem, v němž jsme dosud žili. Babiš sice se svou vládou v demisi poslal v kauze český novičok Miloše někam do lampárny na nádraží, nicméně je otázkou, co nás čeká příště.

Váha komunistů při udržování života této vlády je a bude cítit čím dál více a v proruských postojích se s prezidentem více než shodnou. A sociální demokraté? Po extempore místopředsedy Foldyny na akci Putinových Nočních vlků není moc jasné, jakými stezkami se tato partaj hodlá ubírat při své cestě na smetiště dějin. S tou koalicí je to navíc hodně vachrlaté, protože korespondenční hlasování členů ČSSD o koaliční smlouvě se dá špatně zfalšovat, takže vláda vůbec nemusí vzniknout.

To vše může být pro budoucnost země nebezpečnější než krajně levicové populistické experimenty, na nichž se dnes Babiš s Hamáčkem celkem bez problémů dohodnou.

A mnohem nebezpečnější než nějaké Okamurovo referendum o czexitu. Skoro to vypadá, jako by tím novičokem kdosi postříkal celou českou politiku.

Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Doťokáno: předloni bylo pozdě

Atomovka z ČNB

Vstanou noví Kalouskové

Zbytečná socanská starost

Budiž světlo

Andrej v koutě

Majdan nebude

Národohospodářský bizár

Rudá vlajka s lebkou

Andrej Budovatel

Ukrást stát jako firmu

Berní oko tě vidí

ebf - tip - debata

Práskač v Sofii

Se skandálem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).