Menu Zavřít

Daňoví jakobíni. Nelíbí se vám zajišťovací příkazy? A co nucený správce?

21. 1. 2018
Autor: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Říká se tomu daňový džihád. Finanční správa používá drastické metody při výběru daní a občas zlikviduje i nevinnou firmu. To potvrdila dokonce i studie zadaná náhradníkem ve funkci bývalého ministra financí Ivanem Pilným, týkající se zajišťovacích příkazů. Nová ministryně Alena Schillerová slibuje firmám úlevu: nezlikvidujeme vás zajišťovacím příkazem hned, ale dosadíme vám do firmy správce. Ten už ohlídá, abyste při odvodu daní nešidili stát.

Zajišťovací příkazy v praxi znamenají trest smrti pro právnickou osobu. Zablokují vám účty a pád do insolvence je otázkou dnů, maximálně týdnů. Finanční správě je přitom jedno, že máte daně v pořádku. Někdy totiž stačí, že DPH neodvedl dodavatel vašeho dodavatele. Platí zde kolektivní vina, kterou nese celý řetězec obchodně provázaných Hrem. Jak ukazuje případ firmy FAU, nezachrání vás ani verdikt soudu, který vám dá za pravdu.

Turecký vzor?

Jak na přibývající kritiku ze strany soudců, byznysmenů a odborné veřejnosti reagovalo ministerstvo financí? Přichází s institutem nuceného správce. Úleva ve stylu: nepopravíme vás hned, ale dáme vám do cely donašeče, který bude sledovat každý váš krok a výrok. Pokud nás přesvědčíte, že jste v podstatě slušný člověk, ušetříme váš život a dáme vám ještě šanci.

Otázka je, kde ministerstvo hledá inspiraci pro podobné nápady. Vracíme se do roku 1945, kdy stát dosazoval národní správce do podniků vlastněných Němci, Maďary a kolaboranty? Nebo snad do roku 1948, kdy už bylo soukromé vlastnictví nepřijatelné všeobecně? Nebo tu působí vzor současného Turecka, kde režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dosazuje státní správce do společností, jejichž majitelé nebyli dost prozíraví a zapletli se s opozičním klerikem Fethullahem Gulenem?


Čí jsou naši? Finanční správa likviduje fungující firmy

 Andrej Babiš v areálu Preol


Otazníků se okolo svérázného ministerského návrhu rojí mnohem více. Kdo bude správce podezřelých firem vybírat? Kdo bude hlídat jejich odbornou kompetenci a mravní integritu? Bude stát ručit za škody napácháné zlotřilými správci, kteří svěřenou firmu poškodí, vytunelují nebo z ní začnou vynášet cenné informace ke konkurenci?

Sprostý podezřelý

Raději ukončeme sekci nepříjemných otázek a pojďme dále. Bývalá náměstkyně a dnes ministryně financí Alena Schillerová patří spolu s šéfem Generálního finančního ředitelství Martinem Janečkem mezi hlavní „daňové jakobíny“. Tito radikálové vidí daňový únik doslova na každém rohu. Každá firma (s jistou výjimkou podniků z holdingu Agrofert) se může stát sprostým podezřelým. Doměřenou daň zaplaťte rychle a s úsměvem, nebo ji z vás finančák vymlátí.

Mimochodem, vzpomínáte si ještě na akci Kombajn? Před necelými dvěma lety unikl z Finanční správy pokyn vydaný Martinem Janečkem. Úředníkům radí, jak z vyhlédnutých firem vymlátit (odtud název Kombajn) co nejvíc peněz. K zásahu správce daně postačovaly i drobné chyby a překlepy v kontrolním hlášení k DPH, případně „provokace“ v podobě požadavku na vrácení přeplatku daně.

Je otázkou času, kdy se všechny Kombajny, zajišťovací příkazy a dosazování státních správců obrátí proti České republice.

Nedivme se podnikatelům, kteří zakládají holdingové struktury v zahraničí. Na domácí půdě se pomoci nedočkají; Finanční správa s nebývalou arogancí ignoruje už i prohrané soudní spory o výši zaplacené daně. To pak zbývá opravdu jen mezinárodní arbitráž. Nebo víra ve spravedlivý soud na onom světě.

Přečtěte si také:

Schillerová: Každý zajišťovací příkaz se schvaluje na deseti úrovních

EBF24

Odstřel silného kusu. Soudy zahánějí Finanční správu do kouta

Nachytat, potrestat. Finanční správa vede tři roky daňový džihád


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).