Menu Zavřít

Čína staví plovoucí jaderné reaktory. Okolí je ve střehu

22. 12. 2017
Autor: China Nuclear Group

Projekt plovoucích jaderných elektráren znepokojuje sousedy Číny v Jihočínském moři. Peking oznámil, že projekt by měl být hotov v roce 2020. Chce tím posílit svou námořní sílu.

První čínský plovoucí jaderný reaktor by měl být podle deníku China Daily hotov v roce 2020. Má posílit čínskou námořní nadvládu, zároveň znepokojuje okolní státy, které si nárokují ostrovy v Jihočínském moři.

Plovoucí jaderná elektrárna má podle čínského deníku sloužit především k dodávkám elektřiny pro těžaře ropy a plynu na moři. Může zajišťovat energii pro ostrovy, například pro odsolování mořské vody. Celý sektor námořních a podvodních reaktorů může mít hodnotu desítek miliard dolarů, tvrdí čínský loďařský průmysl.

Územní spory v Jihočínském moři
Řada zemí soutěží o vlastnictví nad Jihočínským mořem. Tyto spory jsou momentálně nejnebezpečnějším předmětem konfliktu v Asii. Jak Čína, tak Tchaj-wan si nárokují skoro celý útvar za svůj. Vymezují své nároky v rámci oblasti zvané „nine-dash line“ a překrývají se prakticky se všemi ostatními zeměmi.
Mezi konkurenční nároky patří:
Indonésie, Čína a Tchaj-wan soupeří o vody severovýchodně od Natunských ostrovů
Filipíny, Čína a Tchaj-wan o Scarborough Shoal
Vietnam, Čína a Tchaj-wan o vody západně od Spratlyových ostrovů, o všechny, nebo jen o některé z ostrovů se vedou spory mezi Vietnamem, Čínou, Tchaj-wanem, Brunejí, Malajsií a Filipínami
O Paracelské ostrovy vede spor Čína, Tchaj-wan a Vietnam
Malajsie, Kambodža, Thajsko a Vietnam se přou o oblasti v Thajském zálivu, Singapur a Malajsie o oblast podél Johorského a Singapurského zálivu.

Zdroj: wiki

Kritici Pekingu se obávají, že rozvoj offshore jaderných elektráren naruší křehkou rovnováhu v Jihočínském moři o nadvládu nad některými oblastmi.

Inženýr Čang Naj-liang z China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), která plovoucí reaktory vyvíjí, tvrdí, že technologie je dostatečně připravená na to, aby byla jako pilotní projekt představena u vrtných plošin v čínském Pochajském moři.

„Jsme přesvědčeni, že to dokončíme velmi brzy,“ řekl neurčitě agentuře Reuters Čang s tím, že to bude před rokem 2020. Na projektu spolupracují další čínské firmy, například China National Nuclear Corporation (CNNC).

Námořní velmoc

Vývoj těchto reaktorů byl uspíšen i vojenským sektorem, doplnil Čang. Čína tím plní své sliby ohledně toho, že se chce stát dominantní námořní silou v celém regionu. Bezpečnostní experti upozorňují, že takový projekt může ohrozit bezpečnost této části Asie.

„Otázky vzbuzuje projekt zejména kvůli bezpečnosti, logistice a nákladům,“ varoval Mark Hibbs z amerického Nuclear Policy Program z Carnegie Endowment for International Peace.

Mobilní jaderné rektory mohou přispět k větší militarizaci námořních oblastí, které si nárokuje Čína. Přítomnost jaderných zařízení ospravedlní větší vojenskou přítomnost, upozornil Hibbs.

Čína podle něj může jadernou technologii využít pro svou strategickou nadvládu nad ostatními zeměmi. Plovoucí reaktory by měly mít zhruba čtvrtinový výkon, než mají tradiční jaderné bloky na zemi, uvedl server Popular Science.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Francouzský magnát koupil část Arevy. Věří jádru kvůli oteplování Země

Antiatomové Rakousko se radikalizuje. Chce trestat za jádro a kontrolovat české elektrárny

 Jaderná elektrárna Temelín, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).