Menu Zavřít

David se spojil s Goliášem

22. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Zakladatel firmy Dani Himi je tlačen k prodeji svého minoritního podílu

Postarší pán s vysokým čelem se domáhá mikiny. „Ukažte mi rovnou ty hezké,“ upřesňuje prodavačce v obchodě s oblečením pro mladé svůj požadavek. „A sleva 75 procent platí na všechno zboží?“ V Kenvelu v paláci Koruna na Václavském náměstí klidně plyne Veselé léto, jakoby se v centrále společnosti v Čestlicích u Prahy nechumelilo. Mezi podílníky společníky přitom zuří válka, která zatím přinesla odstavení zakladatele Kenvela Daniho Himiho na vedlejší kolej a podání několika trestních oznámení.
Společnost provozující síť dvě stě padesáti obchodů s oblečením značky Kenvelo v České republice a dalších jedenácti zemích s loňskými tržbami ve výši jedné a půl miliardy korun zde založil na začátku devadesátých let Dany Himi. Původně nesly džíny i jeho jméno. Z Himi´s Jeans se v polovině devadesátých let stalo Kenvelo (hebrejsky „ano i ne“). Zakladatel si držel ve firmě rozhodující podíl až do loňského léta. Tehdy měl Dani Himi sedmdesátiprocentní podíl a jeho společník David Dahan třicetiprocentní. Když hledali peníze na další expanzi - jejich vizí bylo tisíc obchodů ve střední Evropě do roku 2015 a snad i uvedení akcií na burzu - domluvili se na prodeji poloviny firmy italskému podnikateli Piofrancescu Borghettimu. Ten kromě Kenvela ovládá kosmetickou firmu Limoni a módní řetězce Tom Tailor a Schöps.

S pistolníkama do centrály.

Ze zprávy auditora k 30. září 2004 uložené na rejstříkovém soudu vyplývá, že polovinu Kenvela získal Borghetti prostřednictvím lucemburské společnosti Sefran Finance, jejímž příplatkem byl navýšen vlastní kapitál Kenvela o jedenáct milionů eur (349 milionů korun). V letošním roce se změnila struktura společnosti i jejího financování. Stoprocentním vlastníkem firmy Kenvelo CZ je lucemburský subjekt K2, ve němž drží Borghetti 51 procent, Danan patnáct a Himi 34 procent. Neshody mezi Himim a zástupci Borghettiho vypukly letos na jaře. Himiho původní partner David Dahan se postavil na stranu nového společníka a spolu s ním v květnu odvolali Himiho příbuzného z pozice prokury a v červenci i Himiho samotného z pozice jednatele společnosti. Novým jednatelem se stal v pátek 8. července právě David Dahan. Himi však v pondělí 11. července obsadil s ochrankou kancelář, a v pátek 15. července dokonce vyšel v Hospodářských novinách inzerát, který upozorňoval na to, že „pan David Dahan se může prokazovat veřejnosti jako ´jednatel´ společnosti Kenvelo CZ, ačkoli jím ve skutečnosti není“. Jenže ve stejný den rejstříkový soud zapsal změnu na postu jednatele a Dany Himi uvolnil svým soupeřům, kteří přijeli také s ochrankou, centrálu firmy bez fyzického boje.
Pramenem rozepří bylo podle zdroje týdeníku EURO, který pracuje právě pro stranu italského podnikatele, podezření, že si Dani Himi odčerpával z firemních prostředků peníze i pro své soukromé záležitosti. Borghettiho právníci na něj proto podali tři trestní oznámení a to pro podezření ze zpronevěry, z porušování povinností při správě cizího majetku a z neoprávněného užívání prostor. Nový jednatel David Dahan, ani Kenvelem najatá PR agentura Previa ale neodpověděli na otázky, čeho konkrétně kromě násilného obsazení centrály se měl Dani Himi dopustit. Kapitán Pavel Hanták z tiskového oddělení Policejního prezidia k podáním na Himiho sdělil: „Informace o trestních oznámeních nezveřejňujeme a nemáme je ani k dispozici. Žádné trestní stíhání v této souvislosti v současné době vedeno není.“

CIF24

Otec se zřekne potomka

.
Ze strany Dahana i Previe zůstaly bez odpovědi i další otázky, týkající se sporu. Stejně tak Himi zatím odmítl rozhovor. Development manažer Kenvela Tomáš Jokl, za ním rozhodně stojí a týdeníku EURO řekl: „Postavil jsem se na stranu toho, kdo společnost založil a vybudoval. Neshody mezi společníky vyústily v to, v co vyústily, ale nyní to nebudu komentovat. A očekávám, že ani druhá strana nebude nic komentovat, protože jsme se tak dohodli.“ Protistrana rozeslala prostřednictvím agentury Previa tiskovou zprávu, kde uvádí, že nový jednatel David Dahan má její plnou důvěru, ale o sporu se starým jednatelem v ní není ani slovo. Přitom právě vyřešení tohoto sporu je klíčové pro pokračování značky Kenvelo.
Tomáš Jokl řekl, že očekává uzavření jednání mezi akcionáři do konce července. Tento termín jako reálný potvrdil i zdroj týdeníku EURO, pracující pro Borghettiho stranu. Vzhledem ke kapitálové síle a vlastnickému podílu obou soupeřů se jako nejpravděpodobnější jeví dohoda o odprodeji Himiho podílu. Pokud se obě strany dohodnou na ceně firmy a výši kompenzace za údajné Himiho škody, získá Borghetti naprostou kontrolu nad společností, do níž loni významně investoval, a otec zakladatel dostane slušně zaplaceno za zřeknutí se nároku na „potomka“.

Dani Himi (41) se narodil v izraelském přímořském letovisku Netanya, vystudoval střední školu a v roce 1984 odešel do Německa, kde začal obchodovat s textilem. V Česku podniká od roku 1991, spoluvlastní oděvní řetězec značky Kenvelo (původně „Himi´s Jeans). Domluví se šesti jazyky (hebrejsky, německy, francouzsky, anglicky, arabsky a česky) a miluje vodní sporty.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).