Menu Zavřít

Díra v bezpečnosti fintechové hvězdy: v bance N26 si otevřete účet s falešným průkazem

30. 10. 2018
Autor: Wolfgang Kumm/dpa/ Profimedia

Fintechová firma N26 dobývá trh, má ale problémy s bezpečností. Jednoduše lze otevřít účet na falešné jméno, což mohou zneužít teroristé nebo podvodníci. Případ vyšetřuje německý regulátor finančního trhu BaFin.

Německá internetová banka N26 získává nové zákazníky i investory také tím, že si za pár minut můžete přes internet založit účet. Ale v tom je i její slabina, uvedl týdeník Wirtschaftswoche. Můžete si snadno založit bankovní účet s falešnou identitou.

Redaktoři zdokumentovali případ, kdy žadatel o nové konto naskenoval průkaz přítele, přidal k němu svou fotografii a opět si jej nechal vytisknout a zalaminovat. Celý proces výroby falešného průkazu trval necelých pět minut.

Průkaz vypadal na první pohled, že není pravý. Neobsahoval hologram ani další ochranné prvky. Neuspěl by při kontrole plnoletosti při vstupu do nočního klubu, napsali redaktoři. Přesto byl bez problémů přijat bankou N26 při ověření identity nového klienta banky. Do patnácti minut dostal nový zákazník potvrzení, že jeho platební karta Mastercard je na cestě. Týdeník takových případů zdokumentoval více.


V ČR otevírá první pobočku britská internetová banka Revolut:

Revolut otevírá pobočku v Praze. Manažerem pro Česko bude Pavliska

 Aplikace fintechové společnosti Revolut


Založení účtu pod falešnou identitou mohou zneužít například teroristé nebo další lidé pro praní špinavých peněz, napsal ekonomický deník Handelsblatt. Bezpečnostní problémy při zakládání účtů začal prověřovat německý regulátor finančního trhu BaFin.

Pro německou fintechovou firmu a „miláčka“ investorů se jedná o nepříjemný problém, dodal deník. Počet klientů N26 roste od roku 2015 raketovým tempem, využívá slogan „Bankovnictví bez keců“.

Do firmy už investovaly „těžké váhy“ globálního byznysu. Například pojišťovna Allianz, čínská internetová skupina Tencent nebo miliardář Peter Thiel, který založil platební systém PayPal. Mobilní banka získala na rozvoj 215 milionů dolarů (4,9 miliardy korun). V 17 zemích EU má 1,5 milionu uživatelů, tvrdí její zakladatel Valentin Stalf.

Nově expanduje do Velké Británie a chystá se i do Spojených států. V zisku zatím N26 není, do černých čísel by se měla společnost dostat v příštím roce, slíbil Stalf.

MMF24

Dále čtěte:

Czexit je jed, říká šéf české Commerzbank Krüger

Platby mobilem na vzestupu: Google Pay zavedou další banky, příchází i Apple Pay

Banky, platby, vteřiny. Posílání peněz bude rychlejší

Revolut vstoupil na český trh. Fintechová firma na něm chce mít do konce roku 100 tisíc zákazníků

Jednorožec v Česku. Mobilní Banka Revolut spustila podporu českých korun

 Aplikace Revolut

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).