Menu Zavřít

Jaderný útlum: ve výstavbě je nejméně reaktorů za poslední dekádu

7. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Loňské výsledky jaderné energetiky nejsou žádná sláva. Do provozu bylo ve světě uvedeno devět reaktorů místo 17 původně avizovaných. Dalších pět se začalo stavět, ale současně bylo též pět reaktorů odstaveno. K dnešnímu dni je ve výstavbě 49 jaderných bloků, což představuje nejnižší počet za posledních deset let. Na žádnou velkou renesanci jaderné energetiky to tedy nevypadá.

Statistiky o vývoji oboru zpravidla na počátku ledna vydává Světová jaderná organizace (WNA). Ta však tentokrát „zaspala“ a předběhl ji web World Nuclear Report. Za ním stojí německý energetický konzultant Mycle Schneider, který je k perspektivám jaderného byznysu značně skeptický. Vyznění jeho zprávy tomuto faktu odpovídá.

Schneider upozornil na nebývale nízký počet nově odstartovaných staveb v loňském roce. Po jednom bloku se začalo stavět v Rusku, Bangladéši a Turecku, kde má výstavbu na starosti Rosatom. K tomu lze připočíst jeden nově rozestavěný reaktor v Jižní Koreji a britský projekt Hinkley Point C, kde po mnoha letech odkladů došlo v prosinci k prvnímu betonování základů elektrárny.

Reaktory ve výstavbě

 Reaktory ve výstavbě

Zdroj: worldnuclearreport.org

Ani jeden reaktor přitom loni nezačali budovat v Číně, která je obecně považována za hlavního tahouna růstu oboru. „Čína, která zajistila 35 z 59 jaderných bloků spuštěných během poslední dekády a má další tucet bloků ve výstavbě, neodstartovala od prosince 2016 výstavbu ani jednoho reaktoru,“ uvedl Mycle Schneider.

Statistice loni spuštěných reaktorů přitom Čína jasně dominovala, zprovoznila jich celkem sedm. Patří mezi ně první reaktor francouzského typu EPR a také čtyři bloky AP1000 založené na technologii amerického Westinghousu. Dokončeny byly se zhruba pětiletým zpožděním. Dva nové reaktory spustili do provozu Rusové – první blok elektrárny Leningradská II a čtvrtý blok v Rostově na Donu.

Podle aktuálních statistik je po celém světě v provozu 417 jaderných bloků, dalších 28 je dlouhodobě odstaveno z provozu (hlavně v Japonsku). Na globální výrobě elektřiny se podílejí zhruba deseti procenty.

Jaderné elektrárny ve světě

 Jaderné elektrárny ve světě

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Rusko připravuje revoluci v jaderné energetice. Slibuje nové palivo

Radioaktivní král komoditního trhu: cena uranu letos stoupla skoro o čtvrtinu

 Oxid uranu, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).