Menu Zavřít

Změna pro 1,7 milionu odběratelů energií v Česku: innogy mění značku i majitele

25. 3. 2018
Autor: reuters

Zhruba 1,7 milionu odběratelů elektřiny a plynu si bude muset během krátké doby zvyknout už na třetí logo na vyúčtování. A to navzdory tomu, že dodavatele vůbec nezměnili. Jde o zákazníky německého energetického gigantu RWE, které koncern před dvěma lety včlenil pod novou dceru innogy.

Společnost innogy podle všeho v brzké době zanikne a největší tuzemský dodavatel plynu získá nového vlastníka. Tím bude konkurenční E.ON, o některé aktivity innogy však údajně má zájem i australský investiční fond Macquarie propojený s EPH Daniela Křetínského.

Změna souvisí s překvapivou dohodou dvou německých energetických obrů E.ON a RWE. Ti minulé pondělí oznámili, že E.ON kompletně převezme dceru RWE innogy. Mateřská firma do innogy před dvěma lety včlenila svá perspektivní, čistá odvětví, tedy obnovitelné zdroje, distribuci a obchod, aby je odstřihla od zátěží, které představují jaderné a uhelné elektrárny. Pod novou značku tehdy téměř kompletně přešly také veškeré tuzemské aktivity RWE i se svými zákazníky.

Zájem by byl

Jak vyjde česká innogy z aktuální megatransakce, není přitom jasné. „Transakce bude pravděpodobně ukončena v polovině roku 2019. To znamená, že převezmeme akcie innogy od RWE a zároveň dáme nabídky minoritním akcionářům. Převezmeme tedy innogy v podobě, v jaké bude. Do té doby zůstane naším konkurentem, který své vlastní obchody vykonává zcela nezávisle,“ řekla týdeníku Euro mluvčí německé centrály E.ON Barbara Schädlerová.

Zprávy agentury Bloomberg přitom ukazují, že zájemci o některé menší části innogy, mimo jiné ve východní Evropě, jsou. To z německé perspektivy může znamenat cokoli na východ od Aše. Zájemcem má údajně být skupina Macquarie, která se v posledních letech točí kolem všeho, co se v evropské energetice děje. To je zajímavé hned z několika důvodů. Macquarie před rokem získala 31 procent ve společnosti EP Infrastructure spadající pod holding EPH Daniela Křetínského. EP Infrastructure se zaměřuje na veškeré aktivity spojené s přepravou a skladováním zemního plynu, hlavní těžiště jejího působení leží na Slovensku.


Když se o nás firmy poperou. Jak společnosti bojují o zákazníky

 Stožáry vysokého napětí


Macquarie zároveň drží podíl ve společnosti GasNet, kde má mírně nadpoloviční většinu právě innogy. GasNet spravuje plynovody v celé republice s výjimkou Prahy, jižní Moravy a jižních Čech. Distribuci na jihu republiky pak zajišťuje právě E.ON. Ať už se tedy novým majitelem stane kdokoli, znamená to významné přeskupení sil v tuzemské distribuci plynu.

V případě, že by si E.ON současnou českou innogy podržel, znamenalo by to významné rozšíření řad odběratelů elektřiny na 1,5 milionu zákazníků a stejný počet odběratelů plynu. Společnost by se tak stala suverénní tuzemskou energetickou dvojkou. Celá transakce se neobejde bez důsledného prověření antimonopolními úřady, český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se jí však zabývat nebude. „Případ bude notifikován u Evropské komise, tudíž ÚOHS nebude tuto fúzi posuzovat,“ říká mluvčí úřadu Martin Švanda.

Místo štěpení spojování

Vraťme se však do Německa, protože pochopit, co se kolem dvou tamních největších energetických firem děje, není úplně snadné a výsledek bude mít zásadní význam pro celou evropskou energetiku. Nejde totiž o jednostranný prodej, ale poměrně komplikované majetkové přesuny napříč oběma firmami. V první fázi by měl E.ON od RWE koupit 76,8procentní podíl v innogy. Zbytek drží minoritní akcionáři, jejichž podíly plánuje E.ON rovněž vykoupit. Ani ne dva roky stará značka innogy, do které společnost RWE nasypala stovky milionů, nadobro zanikne.

Zároveň získá RWE za 1,5 miliardy eur 16,67procentní podíl v E. ON, jaderné elektrárny Emsland a Gundremmingen, plynové zásobníky, rakouského dodavatele Kelag a veškerou výrobu zelené energie. E. ON by se naopak měl soustředit na sítě a obchod. Z někdejších největších konkurentů se stanou spojenci, z nichž jeden bude zodpovědný za výrobu energie a druhý za její dodávky k zákazníkům. Na evropském energetickém trhu tak vznikne dominantní hráč.


Velká energetická revoluce: Odvětví se mění před očima

 Solární elektrárna, ilustrační foto


Prapříčina aktuálního dění přitom leží už v roce 2011. Až do té doby vládla německé energetice velká čtyřka RWE, E.ON, Vattenfall a EnBW. Po katastrofě v japonské jaderné elektrárně Fukušima však přišla kancléřka Angela Merkelová s radikálním plánem proměny energetiky spočívajícím v příklonu k sluneční a větrné energii a postupném odstavení reaktorů.

Velké koncerny zaznamenaly příchod nové éry až příliš pozdě, když se jejich zisky začaly strmě propadat. Jak upozorňuje německý Manager Magazin, akcie obou firem ztratily během deseti let na hodnotě 80 procent. Hrozilo, že náklady spojené s odstavením jaderných zdrojů strhnou dolů i jejich zdravé části. Proto následovalo štěpení firem. Společnost RWE vytvořila „zdravou“ dceru innogy, E.ON postupoval přesně opačně. Perspektivní odvětví si ponechal mateřský koncern a do firmy Uniper vložil naopak uhlí a jádro.

ebf - tip - debata

Současné spojení obou konkurentů lze tedy číst i tak, že strategie rozdělování na novou a tradiční energetiku nevyšla. Na obdobném kroku přitom aktuálně intenzivně pracuje i ČEZ, jehož vedení jako vzor zmiňuje právě obě německé firmy.

Kdo je Macquarie?
• Australská finanční skupina se v posledních letech objevuje prakticky u všech velkých transakcí ve středoevropském regionu. Soustředí se přitom na investice do energetické, dopravní a telekomunikační infrastruktury.
• O pár let později byla jedním z vážných zájemců o přepravce plynu Net4Gas. Z toho nakonec sešlo. Postupně však získala poloviční podíl ve společnosti RWE Grid Holding (dnes innogy Grid Holding) ovládající společnost GasNet.
• V Česku na sebe Macquarie poprvé upozornila před osmi lety nákupem Českých Radiokomunikací za 574 milionů eur.
• Loni Australané získali třetinový podíl v EP Infrastructure, infrastrukturní součásti holdingu EPH. Šlo o součást vypořádání Daniela Křetínského s Patrikem Tkáčem a skupinou J&T.

Dále čtěte:

Dotační králové v poločase: Nejvíc z EU vyčerpá provozovatel sítě ČEPS

Beneš: Rozdělení ČEZ na čistou a špinavou část je dobrý nápad

Člena nejvyššího vedení Innogy polili útočníci kyselinou. Motiv je neznámý

Elektřina do plynu, na ztráty nehledě. Energetické firmy začínají experimentovat

Zisk německé Innogy klesl téměř o polovinu. Na vině jsou odpisy u britských aktivit


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).