Menu Zavřít

Konkurence na tuzemských linkách vzroste, FlixBus propojí 17 měst

10. 8. 2017
Autor: Flixbus

Konkurence na autobusových vnitrostátních linkách v Česku vzroste. Německý autobusový dopravce FlixBus oznámil, že od 17. srpna propojí svými spoji 17 tuzemských měst. Další vnitrostátní spojení společnost nasadí od 3. září.

Na nejfrekventovanější lince Praha - Brno plánuje dopravce denně z obou měst vypravit dohromady 28 spojů, v některých případech budou intervaly mezi odjezdy činit jen 30 minut. Firma propojí mimo jiné také Prahu s Karlovými Vary, Brno s Ostravou nebo Ostravu s Olomoucí.

Pořízení nových autobusů pro české linky FlixBusu vyšlo přibližně na tři miliony eur, tedy asi 78 milionů korun. „Všechny jsou na operativní leasing, což pro cestující znamená, že nikdy nepojedou v autobusu starším tři roky,“ uvedl Pavel Steiner, ředitel společnosti Umbrella, která s FlixBusem spolupracuje.

„Nově spuštěné linky jsou pouze začátek. Naším cílem je být jedničkou na klíčových linkách do roku 2018 a postupně zapojit do naší sítě celou Českou republiku,“ uvedl dnes ředitel FlixBus pro ČR a Slovensko Pavel Prouza. Největším konkurentem plánů FlixBusu v Česku je dopravce Student Agency podnikatele Radima Jančury, který provozuje autobusy pod značkou RegioJet.

Web Zdopravy.cz už dříve uvedl, že na některých trasách přijde nyní RegioJet o faktický monopol. „Ukázkovým příkladem je trasa Praha - Liberec, kde má RegioJet dosud většinu spojů. Flixbus zde ještě jezdí v rámci dálkových tras dvakrát denně, ale v nepříliš atraktivní časy. Teď FlixBus nabídne až deset párů denně,“ dodává web.

Mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj dnes uvedl, že firma udělá vše pro to, aby byla i nadále pro zákazníky v Česku jedničkou s největším rozsahem služeb a spojení za nejvýhodnější ceny. „RegioJet aktuálně spojuje svými autobusy a vlaky více než 80 míst v České republice a na nejvytíženějších trasách jezdí každých 30 minut. Naše služby budeme dále rozšiřovat a na vývoj trhu budeme určitě reagovat a přijdeme s dalšími zvýhodněními pro zákazníky,“ dodal.

FlixBus působí v Česku od roku 2014, spolupracuje zde především s tuzemskou přepravní společností Umbrella. Celkem firma prostřednictvím partnerských dopravců denně provozuje spoje do 1200 destinací ve 26 evropských zemích. Počet cestujících za Česko FlixBus neuvádí, pochlubil se ale jejich meziročním 50procentním nárůstem ve druhém letošním čtvrtletí.

MMF24

Výběr spojů FlixBus Česká republika:
Spoje Frekvence (denně)
PrahaBrno 28 x
PrahaČeské Budějovice 12 x
PrahaKarlovy Vary 13 x
PrahaLiberec 9 x
PrahaČeský Krumlov 8 x
PrahaPlzeň 9 x
PrahaLubenec 11 x
PrahaPísek 5 x
PrahaTábor 5 x
BrnoOstrava 9 x
BrnoOlomouc 7 x
OstravaOlomouc 7 x

Zdroj: FlixBus

Čtěte dále:

Student Agency omezí spoje z Brna. Jezdily prý poloprázdné


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).