Menu Zavřít

Lesy ČR a Budvar měly posílit v zahraničí. Nový ministr plánu nefandí

24. 1. 2018
Autor: čtk

Plány na zahraniční expanzi státních firem spadajících do gesce ministerstva zemědělství se zadrhávají. Prosazoval ji exministr Marian Jurečka, v novém kabinetu však podporu nemají.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v současnosti hledá vhodné lesní pozemky v Rumunsku. Podle původních plánů měl nakoupit až 10 až 15 tisíc hektarů v hodnotě jedné až 1,5 miliardy korun.

„Podnik monitoruje prostřednictvím místních realitních kanceláří tržní příležitosti. Pokud by se nějaká zajímavá objevila, pak vypracuje detailní business plán, který předloží k posouzení Ministerstvu zemědělství ČR, případně jeho prostřednictvím Vládě ČR,“ uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.


Čtěte: Náhradní tendr Lesů ČR vyhrál Uniles ze skupiny Agrofert

Ilustrační foto


Současný ministr zemědělství Jiří Milek se však vůči záměru nestaví tak vstřícně jako jeho předchůdce. „Jsem k tomu skeptický,“ řekl Milek. Lesy ČR, které dnes obhospodařují zhruba polovinu tuzemských lesů, by podle něj i nadále měly vyhledávat vhodné příležitosti v Česku.

Lesní plochy v majetku LČR se výrazně zmenšily kvůli církevním restitucím, což se státní podnik snaží nahradit právě nákupy od soukromých vlastníků. V loňském roce tak podniky uzavřel dohody o koupi 1529 hektarů lesů za celkem 347 milionů korun.

EBF24

U ledu se zdá být i plán na akvizici nebo výstavbu úplně nového pivovaru v zahraničí pod taktovkou Budějovického Budvaru. Nejčastěji se v této souvislosti zmiňovala africká Zambie. „Není to na pořadu dne,“ nechal se však slyšet Milek.

Čtěte také:

Zisk Lesů ČR bude nižší o 600 milionů. Kvůli říjnové vichřici

Česko by mělo snížit stavy divočáků až o 90 procent, říká ministr zemědělství Milek

Prazdroj cílí na východní Asii. V Koreji má vyrůst nový pivovar pro Kozla


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).