Menu Zavřít

Net4Gas podal žalobu na ERÚ. Chce odblokovat stavbu plynovodu do Rakouska

20. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Provozovatel tranzitních plynovodů Net4Gas podal žalobu na Energetický regulační úřad. Chce tak ještě změnit zamítavé stanovisko úřadu ke stavbě plynovodního propojení české a rakouské sítě. Hraje se zde o miliardové příjmy z tranzitu plynu, zablokování projektu vyhovuje slovenskému Eustreamu.

Na kauzu zablokované stavby plynovodu Lanžhot-Baumgarten, známého pod zkratkou BACI, upozornil týdeník Euro a web euro.cz jako první na konci ledna. Energetický regulační úřad (ERÚ) své rozhodnutí znovu potvrdil 22. března. Společnosti Net4Gas poté došla trpělivost a dala věc k soudu. „Společnost lituje, že byla nucena v konečném důsledku postupovat tímto způsobem. Vzhledem k probíhajícímu soudnímu řízení nemůžeme záležitost více komentovat,“ reagovala mluvčí Net4Gas Zuzana Kučerová.

Podle zjištění webu euro.cz se jedná o výjimečný spor, který nemá v Česku obdoby. Soudní přezkum rozhodnutí ERÚ totiž energetický zákon neumožňuje, což je mimochodem terčem kritiky ze strany Evropské komise, která již českou vládu vyzvala k nápravě situace.

Net4Gas zkusí využít chybu, které se regulační úřad dopustil. Regulátor ignoroval dřívější rozhodnutí Evropské komise, která česko-rakouský plynovod BACI zařadila na seznam projektů společného zájmu. Tyto projekty mají členské země EU podporovat, nikoli blokovat.

Plynovod mezi jižní Moravou a Rakouskem je stavba strategického významu, která by Česku měla pomoci z hlediska obchodního i bezpečnostního. Celkem 61 kilometrů dlouhý plynovod měl v roce 2021 napojit Česko na středobod plynárenského byznysu ve střední Evropě - rakouský Baumgarten. Po spuštění mohl pomoci zvýšit okruh možných dodavatelů zemního plynu do Česka i zvýšit příjmy společnosti Net4Gas z přepravy přes české území.


Přečtěte si:

Křetínského impérium dál roste. Za miliardy kupuje plynové zásobníky v Bavorsku

Daniel Křetínský


Přesto má zdánlivě nekonfliktní stavba několik nepřátel, kteří se ji snaží zmařit. Zatím to byl hlavně konkurenční provozovatel plynovodů Eustream a jeho akcionáři - slovenská vláda a holding EPH miliardáře Daniela Křetínského. Za zachování toku plynu přes slovenské území v loňském květnu osobně intervenoval slovenský ministr hospodářství Peter Žiga. Jako ústupek nabídl přímé obchodování mezi Českem a Rakouskem, což by přineslo úlevu od přemrštěných poplatků za krátký úsek plynovodu na západě Slovenska.

Koncem loňského roku se na stranu kritiků přidal Energetický regulační úřad, který plynovod BACI vyřadil z desetiletého investičního plánu plynárenské společnosti Net4Gas. „Společnost Net4Gas neprokázala, že by projekt BACI výrazně přispěl k integraci trhu, bezpečnosti dodávek, hospodářské soutěži nebo udržitelnosti,“ odpověděl v lednu mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Net4Gas se proti rozhodnutí úřadu odvolal, ale ani to mu nepomohlo. Pětičlenná Rada Energetického regulačního úřadu těsným poměrem hlasů (tři členové pro, jeden proti a jeden se zdržel) zamítavý verdikt v lednu potvrdila. Po připomínkovém řízení, kdy společnosti Net4Gas nepomohlo ani zastání ze strany Svazu průmyslu a dopravy, ERÚ v březnu o vyřazení plynovodu z plánovaných investic definitivně rozhodl.

CIF24

Dále čtěte:

Gazela číslo dvě. Net4Gas postaví nový plynovod na západě Čech

Natlakované plynovody. Net4Gas zvýší přepravní kapacity v Česku

Pokládání propojovacího česko-polského plynovodu Net4Gas, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?