Menu Zavřít

Žíznivé aerolinie: letecká doprava enormně zvýší poptávku po ropě, tvrdí OPEC

25. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Expanze letecké dopravy způsobí, že poptávka po ropě poroste, i když se bude zvyšovat podíl elektromobilů, odhaduje organizace OPEC ve výroční zprávě. Zvýšení produkce se dotkne zemí mimo kartel, zejména Spojených států. Poptávka po „černém zlatu“ poroste hlavně v Indii a Číně.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve své výroční zprávě uvedla, že světová produkce ropy v následujících pěti letech bude trhat rekordy. Má to být způsobeno dramatickým růstem objemu letecké přepravy, který bude kompenzovat případné snížení spotřeby ropy v silniční dopravě větším využitím elektromobilů.

Tato prognóza nepotěší ekology, konstatoval deník The Guardian. Organizace OPEC totiž meziročně revidovala odhady produkce ropy směrem nahoru. Navyšování produkce ropy způsobí státy stojící mimo kartel ropných exportérů. OPEC předpokládá, že produkci budou zvyšovat zejména Spojené státy z břidlicových ložisek. Čína a Indie se na druhé straně postarají o nárůst poptávky.


Ropa je nejdražší za čtyři roky. OPEC se postavil Trumpovi, těžbu nezvýší

Zasedání organizace OPEC, ilustrační foto


V dlouhodobější prognóze OPEC počítá s tím, že světová poptávka po ropě bude v roce 2040 dosahovat výše 112 milionů barelů za den. Je to o necelý milion barelů ropy více, než kartel odhadoval před rokem. Nyní se poptávka pohybuje okolo 100 milionů barelů ropy za den. Mezi lety 2017 až 2023 by poptávka po ropě měla růst ročně o 1,2 milionu barelů za den.

Vývoj ceny ropy Brent za posledních deset let:

Brent Chart

Zdroj: ieconomics.com

Nejrychleji poroste poptávka u letecké dopravy, mělo by to být v průměru o 2,2 procenta ročně až do roku 2040. V absolutních číslech bude dlouhodobě poptávku zvyšovat silniční doprava. Celkový počet automobilů se do roku 2040 zvýší ze současných 1,1 miliardy na 2,4 miliardy, odhadla OPEC. Elektromobilů by mělo být necelých 320 milionů. Budou tvořit 13 procent všech automobilů na světě.

I když poroste produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů, v roce 2040 nebudou tvořit na globálním energetickém mixu více než pětinu, předpokládá ropný kartel.

Ropné společnosti se neshodují na tom, kdy nastane ve spotřebě ropy takzvaný ropný vrchol. Firma Unipec, jež je obchodní divizí čínské petrochemické společnosti Sinopec, jej odhaduje na rok 2035. V tomto roce by poptávka po ropě měla být ve výši 104,4 milionů barelů denně, odhadla společnost Unipec.

MMF24

Dále čtěte:

Rekordní objem i ceny. Ruským producentům plynu a ropy pomáhá oslabení rublu

Esej: Vysoká hra o trubky

Dřevo jako uhlíkově neutrální zdroj? Brusel může způsobit masivní kácení lesů

Írán se podvolil. OPEC zvýší těžbu ropy o milion barelů denně

 Rafinérie v Ras Tanura v Saúdské Arábii, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).