Menu Zavřít

Právo na syrovou blbost. Voda z Pramene pravdy je novým hitem milionářů

21. 1. 2018
Autor: livespringwater.com

Nový hit Silicon Valley? Pijte nečištěnou vodu z Pramene pravdy; je sice riziková, ale zato stojí hromadu peněz. Jaký je to krásný nový svět! Máme selfle tyč, bitcoin, MeToo a teď i syrovou vodu. Cože, ptáte se? Ano, syrovou, podle vzoru „raw potraviny" (jimž dokonce v češtině z nějakého důvodu nestačí říkat syrové, nýbrž právě raw). Věřte nevěřte, na západním pobřeží Spojených států je raw voda novým hitem elitních jídelníčků.

Není to zadarmo. Zatímco obyčejná - neochucená a nesycená - voda v láhvích stojí v Silicon Valley bratru dolar za litr, syrová voda od firmy Live Water, prominentního výrobce onoho objevu, vás vyjde až na šedesát dolarů za galon, tedy 33 korun za deci.

Ačkoli do Česka se tento trend dosud ve velkém nedostal, může se s ním tuzemský progresivní gourmet setkat alespoň v reklamních šotech. Uvidí na nich dobře rostlého dlouhovlasého mladíka, jak v rouše Adamově sedí uprostřed potoka v lotosovém sedu. Pak se napije - a ejhle, je celý osvěžený.

Nekupte to

Tatáž epifanie čeká i na vás, pokud si tedy od mladého pána koupíte galonovou láhev jeho úžasné vody z čehosi, čemu on říká Pramen pravdy; to máme šedesát dolarů plus dvaadvacet zálohy za vratnou láhev, přijďte zas. A když si pořídíte dvacet galonů najednou, máte to ještě ke všemu se slevou.

Agent s živou vodou. Christopher Sanborn alias Mukhande Singh zalil díru na trhu „syrovou
Agent s živou vodou. Agent s živou vodou. Christopher Sanborn alias Mukhande Singh zalil díru na trhu „syrovou“ vodou|Christopher Sanborn alias Mukhande Singh zalil díru na trhu „syrovou“ vodou

Onen šikovný mladý muž je zakladatel firmy Live Water a jmenuje se Mukhande Singh. Přesněji řečeno, jmenuje se Christopher Sanborn a má s Indií asi tolik společného jako vy nebo já; ale z důvodů obchodně-filozofických používá hindského nome de guerre.

V čem tedy spočívá ona unikátní syrovost vody z Pramene pravdy? Co zázračného s ní Sanborn dělá? Vtip je v tom, že nedělá nic. Kdesi v Oregonu nechá Live Water svoji vodu vypumpovat z podzemního rezervoáru, naplní ji do galonových láhví a sem tam nějaký vzorek otestuje. Pak ji jen rozveze do obchodů v oblasti San Franciska a čeká, až ajťáci začnou pouštět žilou svým mobilním peněženkám.


Zabiják, nebo přírodní produkt? Cukrovarníci se brání tažení proti sladkému

Cukr je novým strašákem civilizace.


Funguje to překvapivě dobře. Sanborn začal vodu prodávat v průběhu loňského roku za jedenáct dolarů za galon, ale stal se z ní takový hit, že se cena během několika měsíců vyšplhala až na řečených šedesát.

Syrová móda

Sanborn a jeho firma dokázali využít trendu, jenž odsouvá na vedlejší kolej kdysi superoblíbené slazené sycené limonády v čele s coca-colou a přeje balené vodě (viz graf). Říkat obyčejné vodě raw je samozřejmě chytrý obchodní tah; tepelně ani jinak neupravované potraviny jsou mezi lidmi, kteří si na takové věci potrpí, celosvětovým hitem. V roce 2015 čítal světový trh s organickými potravinami (pojem o něco širší než „raw“, ale pro ilustraci postačí) 81 miliard dolarů, dvojnásobek hodnoty z roku 2008. Podíl Spojených států, jenž byl před deseti lety poloviční, mezitím klesl na méně než třetinu, necelých 27 miliard.

 Limonády out, vody in

Ale právě v oné syrovosti zároveň spočívá Sanbornův problém. Jeho voda jako skoro každá pramenitá voda může obsahovat nepěkné bakterie způsobující leccos - od obyčejného průjmu po smrtelnou choleru. V prameni samotném mohou být relativně neškodné, ale v plastovém balení se jim daří úžasně. Pro lidi to není dobrá zpráva.

Sanborn tvrdí, že každá dávka vody prochází namátkovou kontrolou. Smůla je v tom, jak zjistil deník The Washington Post, že kontrolní mechanismus, jejž Live Water využívá, má za úkol zjišťovat vhodnost Pramene pravdy nikoli k požívání lidmi, nýbrž k ošetřování králičích poranění. Návrat k přírodě může mít mnoho podob.

Evoluční výhoda

Podobně jako tepelné zpracování jídla dalo člověku základní evoluční výhodu ve srovnání s tapíry a orangutany, i kvalita ošetřování a čištění vody je jedním ze základních civilizačních měřítek. Pokud to Sanbornovi syrovofilové nerespektují, vystavují se potenciálně závažným rizikům.


Kde se zabít jídlem: pár tipů pro nenapravitelné stravovací dinosaury

 Zabijačka


O tom, jak prima je pít vodu neošetřenou, se mohou zeptat třeba Indů, Sanbornových „krajanů“; dozvědí se, že každá třetí jejich nemoc pochází z tamní vody, která je ovšem převelice raw.

Americké zákony na podobné situace myslí; prodej nebezpečné vody může Live Water dostat do potíží a Sanborna do vězení. Dosud však tamní média žádné případy onemocnění nehlásila a skutečnost, že Sanborn o své vodě prohlašuje, že má víceméně nadpřirozené účinky, sama o sobě trestná není. „Musíme zajistit, aby zranitelní jedinci, jako jsou děti a staří lidé, byli včas varováni“ řekl deníku The New York Times na dané téma Bill Marler, právník ze Seattlu. „Ale jinak? Svéprávní dospělí mají na vlastní blbost právo“ dodává.

Přečtěte si také:

Proč diety nefungují? Většina lidí selže kvůli genům

Trendy potraviny pro rok 2018: banánová mouka, konopné bílkoviny, modrá řasa

Cukr je out. Coca-Cola hledá své místo v éře bio limonád

EBF24

Stévie, sladidlo bez kalorií. Potravinoví giganti investují do zlepšení její chuti

nahradí stévie cukr?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).