Menu Zavřít

Šéf Monety Spurný: Za nedostatek bankomatů v Česku mohou karetní společnosti

29. 5. 2019
Autor: Redakce

Podle šéfa Moneta Money Bank Tomáše Spurného jsou tuzemské banky pod permanentním tlakem, ale nikoli od fintechových firem. Problémy pro ně představuje v současnosti například bankovní daň a duopol karetních společností. Karetní společnosti jsou podle něho rovněž zodpovědné za to, že Česko patří v Evropě k zemím s nejmenší hustotou bankomatů. Spurný to uvedl na konferenci Bankovnictví pořádané týdeníkem Euro.

Tuzemský bankovní sektor podle Spurného nemusí řešit výzvy, které mohou přijít za dvacet let, ale v rámci boje o přežití se musí vypořádávat se současnými problémy. „Jsme v papiňáku, takže přemýšlet, jak bude vypadat banka za dvacet let, nemá cenu,“ říká šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný.

Považujete počet bankomatů v Česku za dostatečný?

Největším tlakem je podle něho v současnosti plánovaná bankovní daň či odvody do plánovaného vládního investičního fondu, které mají dopad na akcionáře banky. „Pod tlakem jsme také od konkurence Jana Juchelky (šéf Komerční banky), Tomáše Salomona (šéf České spořitelny), a rošťáků z karetních společností, které tady mají duopol atd.,“ dodává Spurný. Obracel se zejména ke společnosti Mastercard, jejíž generální ředitel Miroslav Lukeš se diskusního panelu na konferenci také účastnil.


Čtěte více o Euro konferenci Bankovnictví:

Exguvernér Singer: Navrhovaná daň pro pojišťovny vymaže jejich roční zisk


Právě karetní společnosti nastavenou výší poplatků za výběr z bankomatů mohou za to, že Česko patří k zemím s nejnižší hustotou počtu bankomatů na obyvatele, tvrdí Spurný. Poplatky si mezi sebou banky platí, když jejich klienti vybírají z bankomatů konkurenčních bank.

To, že tyto poplatky jsou dlouhodobě nízké, omezuje podle Spurného možnosti velkých bank, aby investovaly do rozšiřování bankomatové sítě. Další tlak podle něho přichází od tzv. vyzývatelských bank, jako je Air Bank apod. „Jsme také pod neuvěřitelným regulatorním tlakem, kde platíme peníze našich klientů za reporty, které musíme posílat regulátorům,“ uzavírá Spurný.

ebf - tip - debata

Přečtěte si:

Národní rozvojový fond, co je to za zvíře?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).