Menu Zavřít

Skandál okolo glyfosátu: EU vydala povolení na základě posudku opsaného od výrobce

18. 1. 2019
Autor: Profimedia.cz

Na konci roku 2017 rozhodla Evropská unie o prodloužení používání herbicidu RoundUp obsahujícího glyfosát. Jedním z podkladů byla zprávy německého úřadu pro hodnocení rizik BfR. Nyní dva vědci, kteří pracují pro rakouskou neziskovou organizaci Global 2000, prokázali, že zpráva byla z velké části okopírována z materiálů výrobce. Celý spor se točí okolo toho, zda glyfosát způsobuje u člověka rakovinu.

Spor o používání glyfosátu v zemědělství pokračuje. V České republice se nesmí od začátku roku 2019 používat na urychlení dozrávání a vysušování rostlin, které se používají v potravinářství. To znamená na obiloviny a řepku. Ve hře byl i plošný zákaz, nakonec k němu ministerstvo zemědělství nepřistoupilo.

Na konci roku 2017 už státy EU svedly bitvu o to, zda se používání tohoto sporného přípravku zakáže. Nakonec ale firma Monsanto (americkou firmu převzal německý koncern Bayer), jež vyrábí herbicid RoundUp, získala prodloužení licence na dalších pět let. Zejména kvůli tomu, že na trhu není vhodná náhrada k tomuto účinnému herbicidu. Zůstává na rozhodnutí jednotlivých členských států, zda přípravek zakážou nebo omezí jeho používání.

Rakouští vědci Stefan Weber a Helmut Burtscher-Schaden pracující pro rakouskou neziskovou organizaci Global 2000 nyní zveřejnili zprávu o tom, že studie německého úřadu pro hodnocení rizik BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung) byla z velké části jen okopírovaná z materiálů výrobce glyfosátu.


Bayer se s koupí Monsanta přepočítal. Odškodnění za Roundup ho může stát biliony

Továrna Bayer v Leverkusenu, ilustrační foto


Přitom podle ní posuzovala Evropská komise, zda látka může způsobit rakovinu u člověka. Zejména v kapitolách o hodnocení rizik je zpráva BfR z větší části opsaná. „V těchto kapitolách bylo identifikováno 50,1 procenta obsahu jako plagiát,“ uvedli Weber a Burtscher-Schaden. První z nich je odborník na plagiátorství, druhý je biochemik. Německý institut měl posoudit 58 vědeckých studií o potenciální škodlivosti glyfosátu na lidské zdraví. A hodnotil je stejně jako výrobce, tedy napadl jejich důvěryhodnost.

Burtscher-Schaden v tom vidí podvod a klamání veřejnosti. „Vzhledem k tomu, že hodnocení bylo základem pro opětovné schválení glyfosátu a přitom bylo opsáno od výrobce, je vědecké zdůvodnění pro schválení vysoce zpochybněno,“ tvrdí biochemik.

Europoslankyně německé SPD Maria Noichlová tvrdí, že se jedná o ohromný skandál, německý BfR porušil pravidla pro vědeckou a nezávislou práci a ohrozil zdraví občanů v Evropské unii. „Glyfosát není na trhu na základě nezávislého a objektivního hodnocení, ale na základě žádosti o schválení, které vypracovalo Monsanto a spol. To je skandální,“ zdůraznila.

Německý institut pochybení odmítl. Zástupce společnosti Bayer Crop Science, jež vlastní firmu Monsanto, pro server Quartz odpověděl, že herbicidy založené na látce glyfosát patří mezi nejpečlivěji studované produkty na světě.

ebf - tip - debata

Související články:

Pravá česká chemická jahoda. Inspekce objevila pesticidy v oblíbené jahodárně

Přežije Round Up v Evropě? Stopy herbicidu byly nalezeny i ve zmrzlině

Za koleje bez plevele. Evropští železničáři lobbují za proklínaný glyfosát

Pan Glyfosát. Z německého ministra je toxická mrtvola

 Jan Brož

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).