Menu Zavřít

Stát vysává Lesy. V roce historické kalamity chce po podniku 2,5 miliardy

23. 10. 2018
Autor: Kubelka Tomáš

Lesy České republiky čelí největší kůrovcové kalamitě za několik staletí. Ministerstvo zemědělství přesto navrhuje vládě, aby státní podnik za letošní rok odvedl do státního rozpočtu 2,5 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu materiálu, který má týdeník Euro k dispozici. Resort navrhuje zařadit projednání odvodu už na středeční jednání kabinetu.

„Lesy ČR to zvládnou,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Podle něj byl odvod plánován už ve státním rozpočtu pro letošní rok. „Je to snížené o půl miliardy, původně to byly miliardy tři. Nepředpokládám, že bychom příští rok odváděli nějaké peníze,“ dodal Toman.

Lesy České republiky odvádí příspěvek státnímu rozpočtu od změny zákona o státním podniku v roce 2013, který tyto převody umožnil. V prvních letech putovaly do rozpočtu poměrně vysoké částky. Postupně LČR převedly státu veškeré rezervy ze zisků za celých 25 let existence podniku.

Po rekordních 8,2 miliardách korun v roce 2016 se částka začala snižovat s tím, jak podnik musel postupně vydávat majetek spadající pod církevní restituce. Zároveň začala významně klesat cena dřeva, což se odrazilo na hospodaření podniku.

Už v předchozích letech čelili tuzemské lesy častým větrným a kůrovcovým kalamitám a tedy i častějším kalamitním těžbám, jejichž následkem byl nadbytek dřeva na trhu a propad cen. LČR proto už loni zaznamenaly propad čistého zisku o 26 procent na 3,08 miliardy korun. Jednalo se o nejnižší zisk za sedm let.

Kůrovcová kalamita, která je podle slov ministra životního prostředí Richarda Brabce nejhorší od dob Marie Terezie, však v plné míře udeřila až letos. Státní podnik škodu už dříve vyčíslil na tři miliardy korun.


Důsledek kůrovcové kalamity: Lesy ČR budou vyvážet přebytky do Číny

 Lesní práce Lesy ČR


Jak navíc vyplývá z výroční zprávy, LČR pod bývalým ředitelem Danielem Szórádem v souladu s vládní koncepcí rozvoje podniku už nevytvářely rezervu na pěstební činnost, tedy na vysazení nového porostu po těžbě. Předpokládalo se, že podnik bude dosahovat takových výsledků, že z nich bude možné financovat i výsadbu.

KL24

LČR nejsou jediným státním podnikem, z jehož prostředků si stát plánuje za letošní rok vylepšit rozpočet. Půl miliardy dodá i Budějovický Budvar, který v současnosti prochází vlnou nákladných investic.

Dále čtěte:

Nový ředitel Lesů ČR vymění vrcholový management podniku

Lesy ČR přijdou o 2,5 miliardy korun kvůli předčasnému vypovězení smluv

  • Našli jste v článku chybu?