Menu Zavřít

Tykač získal teplárny ve Zlíně a v Kladně. Alpiqu zaplatí 7,2 miliardy korun

17. 5. 2019
Autor: Pecak / CNC / Profimedia

Švýcarská společnost Alpiq prodala své teplárny ve Zlíně a v Kladně energetické skupině Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače. Prodejní cena je přibližně 280 milionů eur (7,2 miliardy korun). Transakci ještě musí schválit český antimonopolní úřad.

Dohodu o prodeji tepelných elektráren uzavřel Alpiq se společností Sev.en Zeta a.s. (CZ) ve čtvrtek. Dokončení obchodu je naplánované na druhou polovinu letošního roku.

Dvojici uhelných zdrojů tepla a elektřiny prodala švýcarská firma ze strategických důvodů. „Prodej sníží emise oxidu uhličitého portfolia elektráren Alpiq o více než 60 procent,“ uvedla firma.

Uzavření dohody o převzetí 100 procentního podílu ve společnosti Alpiq Generation (CZ) potvrdila i skupina Sev.en Energy. Podle generálního ředitele firmy Luboše Pavlase nákup zapadá do strategie zajistit stabilitu a bezpečnost dodávek elektřiny při přechodu mezi konvenční energetikou a moderními zdroji energie.


Příliš drahá levná elektřina: Energie Pro chce prodat pohledávky v kauze neziskovky EPK


Informaci o zvažovaném prodeji tepláren v Kladně a ve Zlíně zveřejnil Alpiq loni na podzim. Tuto středu uvedla agentura Reuters, že o koupi má kromě Tykače zájem také holding EPH podnikatele Daniela Křetínského a energetická společnost ČEZ.

Kogenerační zdroj ve Zlíně má výkon 64 megawattů (MW) a v Kladně 516 MW. Oba zdroje vlastní skupina Alpiq prostřednictvím firmy Alpiq Generation (CZ). Teplárny kromě elektřiny dodávají teplo zhruba 35 tisíc odběratelů.

ebf - tip - debata

„Alpiq se pokoušel prodat obě teplárny už před šesti lety. Tehdy Švýcaři požadovali 10,5 miliardy korun. I současná prodejní cena je výrazně vyšší, než za kterou se prodávají obdobná aktiva na trhu,“ uvedl analytik společnost Sterteepo Dušan Jilčík. Pro Pavla Tykače a jeho skupinu Sev.en ovšem podle Jilčíka dává transakce velký smysl. Hlavně kvůli tomu, že Tykačova energetická skupina vlastní hnědouhelné doly, zejména na Mostecku. „Tímto krokem si zajišťuje odbyt svého uhlí i na další období. ČEZ ani EPH tak blízký zdroj nemají a podle mého názoru za teplárny ve Zlíně a Kladně nabídly řádově méně,“ doplnil Jilčík.

Dále čtěte:

Energie zdarma: odpadní teplo by mohlo vytápět 800 tisíc českých domácností

Brněnská energetická skupina Geen spustila vodní elektrárnu v Gruzii

Bez plánu. Berlínský blackout odhalil zranitelnost Německa

Plynovody, spořitelna, loterie. V Česku je živo na trhu firemních fúzí a akviciz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).