Menu Zavřít

Zahraniční obchod skončil v přebytku 9,7 miliardy. Meziročně ale klesl

7. 12. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Zahraniční obchod skončil v říjnu přebytkem 9,7 miliardy korun, meziročně byl o pět miliard korun nižší. Bilanci negativně ovlivnil obchod s kovy a elektronikou.

Proti září se po sezónním očištění zvýšil export o 0,7 procenta a import o 2,2 procenta. V porovnání s loňským říjnem vzrostl vývoz o 9,8 procenta a dovoz o 12,2 procenta. Vyplývá to z předběžných výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Přebytek zahraničního obchodu v říjnu nenaplnil očekávání. Ve zbylých dvou měsících tohoto roku očekáváme, že se obchodní přebytek už příliš nezmění a bude se celoročně pohybovat okolo 144 miliard korun, tedy o 11 miliard korun meziročně méně,“ uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour.

Pozitivní vliv na říjnovou bilanci měl především rostoucí přebytek v obchodu s motorovými vozidly o 2,3 miliardy korun a s ostatními dopravními a přepravními prostředky o 3,5 miliardy korun.

Naopak nepříznivý vliv mělo hlavně prohloubení deficitu obchodu se základními kovy o tři miliardy korun a dále s počítači, elektronikou a optickými přístroji o 2,8 miliardy. Deficit obchodu s ropou a zemním plynem se zvýšil o 2,4 miliardy korun.


Obchodování s Ruskem pomalu ožívá. Dovoz vzrostl o 54 procent

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)


Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v říjnu přebytkem 55,2 miliardy korun, a byla tak meziročně o tři miliardy vyšší. „Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 8,1 miliardy na 43,9 miliardy korun,“ uvedl ČSÚ.

Jako hlavní rizika pro českou obchodní bilanci do budoucna podle Poura zůstávají možné výraznější posílení koruny, rostoucí mzdy a nízká nezaměstnanost, jež stimulují spotřebitele k nákupu nejen domácího zboží a služeb, ale i zboží z dovozu.

EBF24

Podle Indexu asociace exportérů, který Raiffeisenbank sestavuje společně s Asociací exportérů, příští rok růst vývozu zpomalí. „Firmy byly na konec intervenčního programu ČNB dobře připraveny a současné posilování koruny zatím exportu příliš neškodí. Hlavním problémem exportérů je spíše nedostatek lidí na trhu práce. Při započtení pokračování rekordně nízké nezaměstnanosti do indexu by růst vývozu měl příští rok zpomalit přibližně na polovinu,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Pro celý letošní rok očekává přebytek zahraničního obchodu okolo 160 miliard korun.

Dále čtěte:

Vladimír Bärtl: Zbořme bariéry obchodu se světem

Vývoz online: Čeští exportéři zaostávají za konkurencí

Český export je za svým vrcholem, podle asociace začne zpomalovat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).