Menu Zavřít

10 let od vzniku Východního partnerství: příležitosti a výzvy

4. 4. 2019
Autor: čtk

Na začátku května si připomeneme 10. výročí od založení Východního partnerství EU. V souvislosti s tím se bude konat ve dnech 16. - 17. dubna v Praze konference „10 let Východního partnerství: ekonomická konvergence a obchodní příležitosti“.

Východní partnerství je platformou Evropské unie s cílem posílit spolupráci a hospodářskou integraci s Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. Tato iniciativa představuje jeden z nejvýraznějších výstupů českého předsednictví v Radě EU v roce 2009.

Za uplynulých 10 let jsme v prohlubování spolupráce s našimi východními partnery zaznamenali mnoho úspěchů, zejména v obchodně-ekonomické oblasti. V rámci Východního partnerství se Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR zaměřuje zejména na Platformu 2 zabývající se hospodářskou integrací východních partnerů a jejich sbližováním s politikami Evropské unie. Při porovnání s rokem 2009, kdy tento projekt začal, lze jmenovat množství konkrétních úspěchů. Těmi jsou zejména podpisy smluv DCFTA o zóně volného obchodu s Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou, a CEPA o intenzivnější spolupráci EU s Arménií. Úspěchem je také zrušení krátkodobé vízové povinnosti pro občany Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, které pozitivně ovlivňuje nejen obchodní styky, ale i mezilidské vztahy, čímž dává prostor pro širší kulturní dialog.

CIF24

Mezivládní komise a podpora exportu

Země Východního partnerství jeví velký zájem o ekonomickou spolupráci s Českou republikou, která je navíc podpořena pravidelnou činností mezivládních komisí mezi jednotlivými zeměmi a ČR. Mezivládní komise jsou vytvořeny na základě dohod o hospodářské, průmyslové a vědeckotechnické spolupráci. Komise se zpravidla skládá ze specializovaných pracovních skupin (rozdělených oborově nebo teritoriálně), které jsou vedeny příslušnými ministerstvy a dalšími úřady obou dotčených zemí. Kontakty mezi firmami napříč státy jsou intenzivní, společně pracují na vysokém počtu projektů, zejména na poli energetiky, průmyslu nebo ICT, ve kterých mohou české firmy předávat své dlouholeté zkušenosti.

V posledních měsících proběhla v Praze zasedání mezivládních komisí s Moldavskem a Arménií, a naopak v Tbilisi proběhlo zasedání komise s Gruzií. V rámci konference k 10. výročí založení Východního partnerství bude 18. dubna v Praze zasedat česko-běloruská komise, na červen je pak připravováno společné zasedání česko-ukrajinské komise v Kyjevě, česko-ázerbájdžánská komise se sejde na podzim.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).