Menu Zavřít

10 milionů pro Čínu. Vláda schválila humanitární pomoc na boj proti koronaviru

3. 2. 2020
Autor: čtk

Česko pošle Číně kvůli novému typu koronaviru jako humanitární pomoc deset milionů korun. Na návrh ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) to dnes schválila vláda, řekl po zasedání kabinetu novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Peníze by se měly rozdělovat prostřednictvím mezinárodních organizací po konzultacích se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Babiš zopakoval, že rezervy zdravotnického vybavení, jako jsou například roušky, si musí Česko ponechat, aby bylo připravené na náhlé situace.

Babiš o víkendu řekl, že Česko nemá možnosti, jak vyhovět čínské žádosti o humanitární pomoc kvůli šíření koronaviru. Reagoval tak na páteční žádost čínského velvyslance Čang Ťien-mina. Jeho slova vyvolala kritiku některých politiků a dalších uživatelů na sociálních sítích. Babiš poté uvedl, že Česko poskytne Číně finanční pomoc a vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek.

Petříček poté navrhl desetimilionovou pomoc. "Ministerstvo má připraveno deset milionů, na základě dnešního jednání vlády je bude poskytovat Číně prostřednictvím mezinárodních organizací. Budeme jednat s WHO, jak je efektivně využít," uvedl po zasedání kabinetu Petříček.

Diplomacie a ministerstvo zdravotnictví také jednají o možném poskytnutí vyřazených sanitních vozů. "Které (Čína) potřebuje na převoz infikovaných do karantén," uvedl Petříček. Úřady také jednají o možném zapojení českých expertů, například epidemiologů.

Přímé letecké spojení mezi ČR a Čínou bude od neděle přerušeno

Vláda dnes kvůli šíření nového typu koronaviru na čínském území schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českou republikou. Bude platit od neděle 9. února, informoval ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ČTK řekl, že opatření bude platit na dobu neurčitou, odhadovat jeho trvání nechtěl. Rozhodnutí bude mít formu ochranného opatření ministerstva zdravotnictví, dodal.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vědí úřady nyní o 105 českých občanech, kteří se chtějí vrátit z Číny do ČR. "Jedná se o lidi, co se nachází mimo ohnisko nákazy," uvedl. Premiér o víkendu uvedl, že právě kvůli jejich návratu kabinet uzpůsobí začátek platnosti zákazu. Pokud by někteří z nich v Číně zůstali, stát je připraven pro ně vyslat vládní airbus. "Jeví se, že většina Čechů, kteří se chtějí vrátit, je schopna si to zajistit vlastní cestou prostřednictvím komerčních letů," řekl Petříček.

Vojtěch po jednání vlády řekl, že zákaz bude vydán formou ochranného opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Stejně už ministerstvo postupovalo minulý týden, kdy letiště instruovalo, aby poučovalo cestující o symptomech viru a souvisejících opatřeních. "Ochranné opatření dnes podepíšu, ministerstvo ho vydá. Ode dneška bude platné, ale účinné od 9. února," uvedl. Týká se komerčních letů, vládních speciálů nikoliv.

Čtěte také:

Koronavirus donutil WHO vyhlásit globální stav zdravotní nouze. Obětí v Číně už je 213

Koronavirus může mít stejný efekt jako krach banky Lehman Brothers, tvrdí přední ekonom

ebf - tip - debata

Koronavirus zabil v Číně už 106 lidí, dostal se i do Německa

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).