Menu Zavřít

10 nejbohatších královských rodin

15. 7. 2019
Autor: shutterstock.com

Asi každý muž někdy sní o tom, že mu do klína spadne královské bohatství, a ženy si zase nejednou představují, že budou žít jako princezny z pohádky a utrácet za drahé róby, šperky a kočáry. Pro mnohé z nás je to jen nedosažitelné přání, královské rodiny z celého světa však podobný život opravdu vedou. Podívejte se s námi, které patří k těm nejbohatším.


10. místo – Lichtenštejnsko

Desátá příčka patří jednomu ze dvou evropských rodů, které se do našeho žebříčku probojovaly. Lichtenštejnská knížecí rodina bydlí ve Vaduzu, kde najdete mimo jiné také sídlo vlády, arcibiskupa a zemského sněmu. V současné době je hlavou státu kníže Hans Adam II. Ten se roku 1967 oženil s hraběnkou Marií Aglaë (narozenou v Praze) a společně přivedli na svět tři syny a jednu dceru.

 Lichtenštejnská knížecí rodina

Jmění této šlechty se odhaduje zhruba na 12 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu více než 273 miliard korun. Největší podíl na této částce má kníže Hans Adam II., který je považován za nejbohatšího evropského monarchu, jelikož se jeho majetek pohybuje kolem 5 miliard dolarů. Vlastní banku LGT, půdu v Rakousku a jiných státech, spoustu paláců a dalších nemovitostí ve Vídni, ale také obrovskou uměleckou sbírku.


9. místo – Dubaj

Současným dubajským emírem a zároveň také premiérem a viceprezidentem Spojených arabských emirátů je šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, který roku 2006 převzal vládu po svém starším bratrovi. Celkové jmění členů dubajské královské rodiny se odhaduje na 19 miliard amerických dolarů, v přepočtu se tedy jedná zhruba o 433 miliard korun.

 Dubajská královská rodina

Dynastie Al Maktúm vládne dubajskému emirátu od oku 1833. Současný vládce Muhammad bin Rašíd je v pořadí již třináctým členem královské rodiny, který se na postu emíra objevil, a tento muž zároveň svým majetkem také nejvíce přispívá do rodinné pokladnice. Dohlížel na vývoj takových projektů, jako byla třeba stavba hotelu Burž al-Arab, dokázal pozvednout zadluženou společnost Dubai Holding, věnuje velké částky na nejrůznější charitativní akce a za svou první svatbu utratil rekordních 100 milionů amerických dolarů.


8. místo – Maroko

Marocká královská rodina pochází z alawitské dynastie a marockému království vládne již od roku 1666. Jádro rodiny tvoří 19 členů v čele s králem Muhammadem VI., který na trůn nastoupil roku 1999. Jeho manželkou je princezna Lalla Salma, se kterou má dvě děti.

 Marocká královská rodina

Jmění marocké královské rodiny se odhaduje zhruba na 20 miliard amerických dolarů. V přepočtu tedy disponují majetkem v hodnotě 456 miliard korun. Členové této rodiny společně vlastní majoritní podíl ve společnosti SNI, která operuje v různých sektorech, jako je například bankovnictví, těžba, pojišťovnictví, turismus či energetika. Král navíc podniká také v zemědělství a jeho rodina patří na seznam lidí, kteří dostávají štědré měsíční příspěvky od státu (tzv. výdaje na podporu panovníka).


7. místo – Brunej

Co se týče Bruneje, která je proslulá svým ropným bohatstvím, v současné době zemi ovládá dynastie Bolkiah. V čele státu stojí Hassanal Bolkiah Mu´izzaddin Waddaulah, který si titul brunejského sultána nárokuje již od roku 1967. Jelikož byla Brunej v minulosti protektorátem Spojeného království, stejně jako jeho otec byl současný sultán korunován královnou Alžbětou II. Oženil i rozvedl se celkem třikrát a se svými ženami má 12 dětí včetně korunního prince Al-Muhtadee Billah.

 Brunejská královská rodina

Jmění brunejské královské rodiny je odhadováno na 30 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu něco přes 684 miliard korun. Sultán je známý svým extravagantním životem. Bydlí v paláci jménem Istana Nurul Iman, který je považován za jednu z nejdražších rezidencí světa, vlastní obrovskou sbírku drahých automobilů a také několik tryskáčů včetně soukromého pozlaceného Boeingu 747. Sultán je ale v zemi zároveň velmi oblíbený, podle jeho nařízení totiž obyvatelé Bruneje nemusí platit daně a mají zdarma zdravotnické služby i školství.


6. místo – Thajsko

Podobně jako Spojené království je také Thajsko konstituční monarchií. V čele státu stojí momentálně král Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun z dynastie Čakri, který je známější pod jménem Ráma X. Do roku 2016 zemi vládl jeho otec, jenž si trůn nárokoval dlouhých 70 let. Na rozdíl od jiných slavných rodů má thajská královská rodina pouze 22 členů, užší jádro však tvoří pouze král a jeho nejbližší. Všichni jsou však v Thajsku chováni ve velké úctě a jakákoliv urážka krále se zde přísně trestá.

 Thajská královská rodina

Jmění thajské královské rodiny lidé odhadují zhruba na 60 miliard amerických dolarů, v přepočtu se tedy jedná asi o 1,368 bilionu korun. Rodina vlastní třeba několik cenných nemovitostí v centru Bangkoku, velký podíl v několika klíčových thajských společnostech a také podíl v luxusním hotelovém řetězci Kempinski.


5. místo – Velká Británie

Na seznamu samozřejmě nemůže chybět ani britská královská rodina v čele s Alžbětou II., která na trůn usedla již roku 1952. Současný vládnoucí rod pochází z Windsorské dynastie a panovník Spojeného království vládne mimo jiné také dalším šestnácti nezávislým státům označovaným jako Commonwealth realm.

 Britská královská rodina

Jmění britského panovnického rodu se momentálně odhaduje zhruba na 88 miliard amerických dolarů. V přepočtu tedy disponují majetkem ve výši 2 bilionů korun. Nejbohatším členem tohoto rodu je samozřejmě královna Alžběta II., jejíž jmění se údajně pohybuje v rozmezí 500-600 milionů dolarů. Tato částka zahrnuje různé investice, aktiva zděděná po matce i peníze plynoucí z královniných rezidencí, jako je například Balmoral Castle nebo Sandringham palace.


4. místo – Abu Dhabi

Dynastie Nahján, která momentálně již zhruba dvě stovky let vládne v Abu Dhabi, původně pochází ze stejného kmene jako dubajský rod Al Maktúm. Zatímco počet žen je neznámý, tato královská rodina čítá více než 200 mužských členů. V čele stojí šejk Chalífa bin Said Ál Nahján, který je od roku 2004 současně také emírem Abu Dhabi a prezidentem Spojených arabských emirátů.

 Královská rodina z Abu Dhabi

Co se týče jmění královské rodiny z Abu Dhabi, to je odhadováno zhruba na 150 miliard amerických dolarů. V přepočtu se tedy jedná asi o 3,42 bilionu korun. Většina jejich bohatství je samozřejmě spojená s místními zásobami ropy. Šejk Chalífa také předsedá společnosti Abu Dhabi Investment Authority, která spravuje aktiva ve výši 875 miliard dolarů včetně známého mrakodrapu Burdž Chalífa.


3. místo – Katar

V Kataru, kde neexistuje volený parlament ani politické strany, vládne od poloviny 19. století rodina Sání. Hlavní moc má tamní emír, který za pomoci rodiny jmenuje svého následníka. Momentálně stojí v čele státu emír Tamím ibn Hamad Al Sání. Počet členů katarské knížecí rodiny se údajně pohybuje v řádech tisíců, některé zdroje dokonce tvrdí, že zahrnuje 7000-8000 lidí.

 Katarská knížecí rodina

Majetek katarské knížecí rodiny lidé odhadují na 335 miliard amerických dolarů, což v přepočtu činí více než 7,6 bilionu korun. Podobně jako v dalších okolních státech je toto jmění spojené především s místním obrovským ropným bohatstvím. Rodina také investovala do společností jako Barclays či Volkswagen, vlastní ale i významný podíl třeba v Empire State Building, v londýnském mrakodrapu The Shard či v obchodním domě Harrods.


2. místo – Kuvajt

Jihoasijské monarchii s oficiálním názvem Stát Kuvajt, která se nachází při Perském zálivu, od roku 1792 vládne dynastie Al Sabah. Členové tohoto rodu jako jediní na Arabském poloostrově v minulosti nezískali moc „mečem“, tehdejší šejk byl naopak pro svůj úřad zvolen arabskými usedlíky, jejichž zájmy měl chránit. Momentálně je v čele státu šejk Sabah IV Ahmad Al-Jaber Al-Sabah a jeho rodina údajně čítá až 1 000 členů.

 Kuvajtská knížecí rodina

Majetek kuvajtské knížecí rodiny se odhaduje zhruba na 360 miliard amerických dolarů. V přepočtu tedy její členové disponují jměním ve výši 8,2 bilionu korun. Kromě toho, že je Kuvajt známý jako ropná velmoc, získala rodina většinu peněz prý ve chvíli, kdy hodnota jejich amerických akcií prudce stoupla.


1. místo – Saudská Arábie

Nejbohatší královská rodina na světě pochází ze Saudské Arábie. Jedná se o členy dynastie Saúdů, jejichž vzestup k moci se datuje do roku 1744. Současným králem a ministrem obrany je několik posledních let Salmán bin Abd al-Azíz, který jako korunní prince jmenoval svého synovce Mohameda bin Nájífa a syna Mohameda bin Salmána. Celkem však tato královská rodina čítá údajně téměř 15 000 členů.

 Saúdská královská rodina

ebf - tip - debata

Jmění nejbohatší královské rodiny světa se odhaduje na neuvěřitelnou sumu 1,7 bilionu amerických dolarů. V přepočtu se tedy jedná o necelých 39 bilionů korun. Většinu této závratné částky samozřejmě ovládá samotný král a jeho nejbližší příbuzní. Kde se však takové peníze vzaly? Jejich bohatství pramení z obrovských zásob ropy, které byly odhaleny před 75 lety za vlády tehdejšího krále jménem Abd al-Azíz ibn Saúd.

Jelikož je majetek saúdské královské rodiny tak obrovský, její členové se nemusí nijak omezovat. Utrácejí proto třeba za soukromé tryskáče, luxusní jachty nebo rozlehlé paláce s pozlaceným nábytkem. Korunní princ Mohammed bin Salmán nedávno údajně zakoupil také známý obraz Leonarda da Vinci s názvem Salvator Mundi nebo třeba francouzský zámek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).