Menu Zavřít

10 nejbohatších lidí světa

6. 6. 2019
Autor: shutterstock.com

Mnoho lidí sní o pohádkovém bohatství, díky kterému nebudou muset po zbytek života už nic dělat. Na takový luxus ale dosáhne pouze pár vyvolených, kteří na trh přišli s nějakým inovativním projektem nebo byli prostě ve správný čas na správném místě. Kdo se umístil v žebříčku deseti nejbohatších lidí světa sestaveném pro rok 2019? To se dočtete v našem článku.


10. místo – Larry Page

Na desáté příčce se umístil americký podnikatel Larry Page. Jeho majetek podle odhadů činí 50,8 miliardy amerických dolarů, což je v přepočtu více než 1,17 bilionu korun. Zbohatl díky tomu, že společně se Sergeyem Brinem založil roku 1998 společnost Google a jmenoval se jejím výkonným ředitelem. V současné době řídí konglomerát Alphabet Inc.

 Larry Page

Lawrence Edward Page se narodil 26. března 1973 v Michiganu. Jeho otec získal doktorský titul v oboru počítačových věd a stal se profesorem na Michiganské Univerzitě. Matka pracovala jako instruktorka programování. K počítačům měl proto Larry vždy blízko, kromě toho ale rád četl, hrál na saxofon a zajímal se o technologie a podnikání.

Na Stanfordově univerzitě získal Larry titul inženýra v oboru výpočetní techniky. Společně se Sergeyem Brinem roku 1998 založili společnost Google, která provozuje stejnojmenný fulltextový vyhledávač. Ten podle provázanosti jednotlivých internetových stránek počítá algoritmus s názvem PageRank, který využívá strukturu hypertextových odkazů pro vzájemné doporučování stránek.


9. místo – Michael Bloomberg

K nejbohatším mužům planety pro rok 2019 se zařadil také americký podnikatel a politik Michael Bloomberg. Ten v roce 1981 založil vlastní agenturu na poskytování ekonomického zpravodajství jménem Bloomberg. Jeho jmění se odhaduje na 55,5 miliardy amerických dolarů, v přepočtu se tedy jedná zhruba o 1,28 bilionu korun.

 Michael Bloomberg

Michael Rubens Bloomberg se narodil 14. února 1942 v Massachusetts. Vystudoval elektroinženýrství a svou profesní kariéru následně zahájil jako obchodník s cennými papíry u společnosti Salomon Brothers. Když později založil svou vlastní společnost, stal se jejím výkonným ředitelem a také jedním z nejbohatších Američanů.

Kromě toho je Bloomberg ovšem známý také tím, že v letech 2002-2013 působil jako 108. Starosta New Yorku a několik let byl také předsedou správní rady své alma mater, což je Univerzita Johnse Hopkinse v Marylandu. Na pomoc studentům věnoval k dnešnímu datu již 8,2 miliardy dolarů. Zároveň je známý jako aktivní filantrop, který pravidelně přispívá na řešení klimatických změn a dalších důležitých světových problémů.


8. místo – Mark Zuckerberg

Mezi nejznámější boháče na našem seznamu určitě patří internetový podnikatel Mark Zuckerberg, který pro rok 2019 obsadil osmou příčku. Jeho majetek se odhaduje na 62,3 miliardy amerických dolarů, což v přepočtu činí více než 1,4 bilionu korun. Své pohádkové jmění získal díky tomu, že společně se spolužáky z Harvardovy univerzity založil sociální síť Facebook a zároveň se stal jejím prezidentem i výkonným ředitelem.

 Mark Zuckerberg

Mark Elliot Zuckerberg se narodil 14. května 1984 ve státě New York. V roce 2002 začal studovat matematickou informatiku a psychologii na Harvardově univerzitě. Vysokou školu sice ve druhém ročníku opustil, 4. února 2004 ale zahájil ze svého místního pokoje činnost Facebooku. S přáteli se později přestěhoval do kalifornského města Palo Alto, kde sociální síť postupně rozvíjeli.

V dubnu 2018 vypovídal Mark Zuckerberg před Kongresem kvůli tomu, že Facebook sdílel osobní data svých uživatelů s poradenskou společností Cambridge Analytica. Jelikož kritika za zneužívání Facebooku stále pokračuje, Zuckerbergovou prioritou pro rok 2019 se stalo řešení těchto sociálních otázek. S manželkou Priscillou kromě toho také prohlásili, že se během svého života vzdají 99 % svého facebookového podílu.


7. místo – Larry Ellison

Osmé místo v žebříčku nejbohatších lidí světa pro rok 2019 patří americkému podnikateli Larrymu Ellisonovi. Jedná se o spoluzakladatele a výkonného ředitele společnosti Oracle Corporation. Jeho majetek lidé odhadují na 62,5 miliardy amerických dolarů, což v přepočtu činí více než 1,44 bilionu korun.

 Larry Ellison

Lawrence Joseph Ellison se narodil 17. srpna 1944 v New Yorku. V devíti měsících prodělal pneumonii a jeho matka se ho poté rozhodla dát k adopci. Ellison proto celé dětství strávil u matčina strýce a tety. Později nastoupil na Univerzitu Illinois v Urbana Champaign, po dvou letech ale kvůli smrti své adoptivní matky studia opustil. Později začal pracovat jako programátor a roku 1977 se stal spoluzakladatelem softwarové firmy Oracle.

Své role výkonného ředitele ve společnosti Oracle se Ellison vzdal roku 2014, stále zde však figuruje jako předseda představenstva a technologický ředitel. V roce 2018 zakoupil podíl ve společnosti Tesla a rozjel projekt hydroponického zemědělství na havajském ostrově Lanai.


6. místo – Amancio Ortega

Na sedmé příčce se umístil španělský podnikatel, miliardář, pionýr rychlé módy a zakladatel oděvní společnosti Inditex jménem Amancio Ortega. Tento muž bývá zároveň označován také jako nejbohatší maloobchodník světa. Jeho jmění činí asi 62,7 miliardy amerických dolarů, v přepočtu se tedy jedná zhruba o 1,446 bilionu korun.

 Amancio Ortega

Amancio Ortega Gaona se narodil 28. března 1936 ve španělské provincii Léon. Když mu bylo 14 let, s rodiči se přestěhoval do města A Coruña, kde si našel práci jako pomocník místního výrobce košil jménem Galla a naučil se šít oblečení. Roku 1985 založil spolu se svou ženou Rosalií oděvní společnost Inditex neboli Industria de Diseño Textil, pod kterou spadají značky jako Zara, Pull & Bear nebo třeba Bershka.

V současné době provozuje společnost Inditex více než 7 200 obchodů v 93 zemích světa. Ortega je stále jejím majoritním akcionářem (vlastní zhruba 60 %). Kromě toho také investoval do nemovitostí v Madridu, Barceloně, Londýně, Chicagu, Miami a New Yorku. Ve svém soukromém životě je však Ortega známý tím, že preferuje velice jednoduchý životní styl a chrání si své soukromí.


5. místo – Carlos Slim Helú s rodinou

Páté místo patří mexickému podnikateli jménem Carlos Slim Helú, který byl v minulosti označován za zcela nejbohatšího muže na světě. Jedná se o muže, který ovládá telekomunikační firmy Telmex, Telcel a América Móvil. Jeho jmění se odhaduje zhruba na 64 miliard amerických dolarů, což v přepočtu činí 1,47 bilionu korun.

 Carlos Slim Helú

Carlos Slim Helú se narodil 28. ledna 1940 v Mexico City. Od malička vždycky věděl, že se chce jednoho dne stát úspěšným obchodníkem a rozjet svůj vlastní byznys. O financích a managementu ho hodně naučil jeho otec a Carlos už ve věku 11 let začal šetřit a investovat své peníze. Později začal pracovat ve firmě svého otce a vystudoval stavební inženýrství na Mexické národní autonomní univerzitě.

Svou kariéru následně zahájil jako obchodník na burze v Mexiku. Roku 1990 se mu podařilo zprivatizovat národního telefonního operátora jménem Telmex, čímž na mexickém trhu získal monopol v pevných linkách i mobilech a vytvořil tak jádro svého obrovského impéria. Poté dále expandoval na zbytek latinskoamerického trhu s firmou América Móvil a investoval mimo jiné také do tabáku, gastronomie nebo on-line bankovnictví.


4. místo – Bernard Arnault s rodinou

Dalším boháčem v našem žebříčku je francouzský podnikatel, investor, sběratel umění a předseda představenstva koncernu LVMH Bernaurd Arnault, který je zároveň nejbohatším Francouzem i Evropanem světa. Jeho celkový majetek odborníci odhadují na 76 miliard amerických dolarů, v přepočtu se tedy jedná zhruba o 1,75 bilionu korun.

 Bernard Arnault

Bernard Jean Étienne Arnault se narodil 5. března 1949 v Roubaix. Tam také později studoval na Lycée Maxence Van Der Meersch a získal inženýrský titul na École Polytechnique, což je nejvýznamnější francouzská vysoká škola technického zaměření. Roku 1974 nahradil svého otce ve funkci prezidenta společnosti Férinel.

V současné době je Bernard Arnault předsedou představenstva francouzského koncernu LVMH, který vznikl roku 1987. Patří sem světoznámé značky jako Louis Vuitton, Sephora, výrobce šampaňského Möet & Chandon nebo výrobce koňaku Hennessy. Roku 2018 se Arnaut stal nejbohatší osobou v módním průmyslu a překonal tak Amancia Ortegu. Jako známý sběratel umění vlastní některá z významných děl Picassa nebo Andyho Warhola. Kromě toho přislíbil 220 milionů dolarů na opravu katedrály Notre Dame, která vyhořela v dubnu 2019.


3. místo – Warren Buffett

Třetí místo v žebříčku deseti nejbohatších lidí planety zaujal americký miliardář, investor a filantrop Warren Buffett, který je známý také jako Věštec z Omahy nebo Zázrak z Omahy. Velkou část svého jmění získal díky investicím, které uskutečnil prostřednictvím společnosti Berkshire Hathaway. Jeho majetek se odhaduje na 82,5 miliardy amerických dolarů, což je v přepočtu 1,9 bilionu korun.

 Warren Buffett

Warren Edward Buffett se narodil 30. srpna 1930 v Nebrasce. Obchodovat začal na konci 30. let minulého století a svou přezdívku Věštec z Omahy získal díky tomu, že jeho investiční a obchodní aktivity mu skvěle vycházely a často dokázal přesně předpovědět směr trhu i jeho nové trendy. Zlomovým pro něj byl rok 1962, kdy investoval do firmy Berkshire Hathaway a přebudoval ji k obrazu svému.

Ačkoliv vlastní obrovské bohatství, Warren Buffett je známý tím, že v soukromí preferuje střídmý životní styl. Stále žije v témže domě v Nebrasce, založil dobročinnou organizaci Buffett Foundation a spolu s Billem Gatesem propaguje kampaň The Giving Pledge, která podporuje boháče v tom, aby přispěli většinou svých peněz na filantropické a charitativní účely. Sám slíbil, že rozdá 99 % svého jmění.


2. místo – Bill Gates

Na druhé příčce se umístil Bill Gates, který je známý jako spoluzakladatel a předseda představenstva společnosti Microsoft a v minulosti po dlouhá léta okupoval čelo žebříčku nejbohatších lidí. Jeho majetek je odhadován na 96,5 miliardy amerických dolarů, což je v přepočtu více než 2,2 bilionu korun.

Bill Gates

William Henry Gates III, který je všeobecně známý jako Bill Gates, se narodil 28. října 1955 v Seattlu. V sedmnácti letech vytvořil program pro tvorbu školních rozvrhů a později také společně s Paullem Allenem založil firmu Traf-O-Data, která se soustředila na analýzu dopravního provozu. Po střední škole nastoupil na Harvardovu univerzitu a roku 1975 společně s Allenem založil další společnost, ze které se později stala Microsoft Corporation. Když se jim poté podařilo prodat firmě IBM licenci na operační systém, který se stal standardem pro osobní počítače, Microsoft získal výsadní postavení v celém oboru.

Spolu se svou manželkou založil Nadaci Billa a Melindy Gatesových, která je považována za největší soukromou charitativní nadaci na celém světě. Peníze rozděluje na boj s různými nemocemi, prevenci AIDS, stipendia pro menšinové studenty a další účely. Roku 2008 Bill Gates opustil veškeré manažerské pozice v Microsoftu a rozhodl se plně věnovat pouze této nadaci. Kromě toho je vášnivým milovníkem automobilů a vyznavačem myšlenek Warrena Buffetta.


1. místo – Jeff Bezos s rodinou

První příčka právoplatně náleží americkému podnikateli Jeffu Bezosovi, který je zakladatelem, prezidentem a výkonným ředitelem obchodního portálu Amazon.com. Žebříčku nejbohatších lidí světa vévodí od roku 2017, kdy se mu podařilo konečně přeskočit také Billa Gatese. Jeho majetek se odhaduje na rekordních 131 miliard amerických dolarů, což jsou v přepočtu zhruba 3 biliony korun.

 Jeff Bezos

ebf - tip - debata

Jeffrey Preston Bezos se narodil 12. ledna 1964 v americkém Albuquerque. Už v dětství měl technické nadání a po dokončení střední školy se rozhodl studovat fyziku na Princetonské univerzitě. Poté ale raději přešel na informatiku, vypracoval se mezi nejlepší studenty ve svém ročníku a pracoval jako informatik na Wall Street. Roku 1994 založil ve své garáži společnost Amazon.com, která se nejprve soustředila pouze na prodej knih. Díky této společnosti se z něj ovšem stal jeden z předních internetových podnikatelů.

V roce 2000 založil Jeff Bezos také společnost Blue Origin, která se soustředí na vesmírnou turistiku a na vývoj raketoplánu pro komerční účely. V současné době vlastní také deník The Washington Post a prostřednictvím Bezos Expeditions podporuje různé neziskové a filantropické projekty. V poslední době například věnoval 33 milionů dolarů vysokoškolskému stipendijnímu fondu pro přistěhovalce a podpořil také organizaci With Honor.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).