Menu Zavřít

10 nejdražších fotografií, které kdy byly prodány

29. 7. 2019
Autor: shutterstock.com

V dnešní době si lidé mohou na digitální fotoaparát nebo třeba na svůj chytrý telefon pořídit neomezené množství snímků, které tak často ztrácejí na jedinečnosti a které se už ani nevyplatí ukládat do kdysi tak ceněných alb. Přesto se však najdou fotografie, které mají pro sběratele umění a bohaté nadšence nesmírnou cenu. Podívejte se, za které snímky lidé v minulosti utratili ty nejvyšší částky.


10. místo – Untitled Film Still #48

Za snímek, který se označuje pouze jako Untitled Film Still #48 a který se v žebříčku nejdražších fotografií umístil na desátém příčce, je zodpovědná světoznámá americká fotografka Cynthia Morris Sherman. Ta se proslavila především díky svým konceptuálním autoportrétům. Obvykle fotografuje sama sebe v různých kostýmech a ráda zobrazuje vlastní tvář i celé tělo.

 Untitled Film Still #48

Její nejdražší fotografie pochází ze série nazvané Untitled Film Stills (1977-1980), která obsahuje 69 černo-bílých snímků. Na nich umělkyně pózuje v různých rolích i situacích a své hrdinky zobrazuje jako ženy, které se nedrží běžných konvencí a tradiční představy manželství.

Desátým nejdražším snímkem se stala právě 48. fotografie z nepojmenované série, která byla prodána 13. května 2015 v newyorském aukčním dome Christie´s. Její cena se vyšplhala na 2 965 000 amerických dolarů, což bylo v přepočtu asi 72,5 milionu korun.


9. místo – Untitled (Cowboy)

Devátá příčka v žebříčku nejdražších fotografií patří snímku s názvem Untitled (Cowboy). V roce 2014 byla tato fotografie prodána v newyorkské aukční síni Sotheby´s za 3 077 000 amerických dolarů. V přepočtu se tehdy jednalo zhruba o 61,5 milionu korun.

 Untitled (Cowboy)

Untitled (Cowboy) z roku 2000 je ve skutečnosti refotografie neboli opakovaný záběr stejné scény, která již byla zaznamenána dříve. Na snímku je zobrazený kovboj jedoucí na koni, za nímž se skví modrá obloha. Původně se jednalo o reklamu na Marlboro, kterou zahlédl americký umělec Richard Prince v časopisu Time. Pořídil tedy refotografii a snímek si nakonec přivlastnil. Ačkoli se s ním původní fotograf soudil kvůli použití jeho materiálu, soudy rozhodly převážně ve prospěch Prince. Ten navíc světu představil novou techniku a předznamenal éru digitálního sdílení.


8. místo – Chicago Board of Trade III

Za vznik další fotografie, která se řadí mezi nejdražší na světě, je zodpovědný německý fotograf a profesor Andreas Gursky. Jeho dílo s názvem Chicago Board of Trade III (1999-2000) bylo v lednu 2013 prodáno za 3 298 755 amerických dolarů, což se tenkrát rovnalo zhruba 63,5 milionu korun.

 Chicago Board of Trade III

Andreas Gursky je známý především díky svým velkoformátovým barevným snímkům, které často zachycují subjekty z výšky. V roce 1990 začal pracovat na sérii fotografií zobrazujících situaci na burze. Díky tomuto projektu navštívil třeba Severní Koreu, Japonsko nebo právě Chicago, kde pořídil osmou nejdražší fotografii historie.


7. místo – 99 Cent II Diptychon

Netradiční snímky, které pořídil německý umělec Andreas Gursky, jsou ve světě opravdu populární, což dokazuje také to, že se v našem žebříčku objevil již podruhé. Sedmé místo patří fotografii s názvem Diptych 99 centů II, která je v originále známá jako 99 Cent II Diptychon. Roku 2007 za ni během aukce v londýnském domě Sotheby´s zaplatil sběratel umění 3 346 456 amerických dolarů, což bylo v přepočtu asi 71,5 milionu korun.

 99 Cent II Diptychon

Barevná velkoformátová fotografie (2,07 x 3,37 metru) zobrazuje interiér supermarketu a jeho četné uličky s vystaveným zbožím. Jedná se vlastně o dílo složené ze dvou částí, které se označuje jako diptych. Gursky upravil barvy, aby vytvořil obraz opakujících se červených, žlutých a oranžových odstínů posetých modrými, růžovými, bílými a černými body. Do snímku také digitálně vložil odraz zboží na strop, čímž chtěl docílit pocitu, že je člověk obklopen všudypřítomnou spotřebitelskou kulturou.


6. místo – Dead Troops Talk

Na šesté příčce v žebříčku nejdražších fotografií se umístil snímek s názvem Dead Troops Talk (A vision after an ambush of a Red Army patrol, near Moqor, Afghanistan, winter 1986) neboli Mrtvé vojsko promlouvá. Pořídil ho kanadský umělec Jeffrey Wall a v květnu 2012 byl v newyorském domě Christie´s prodán za 3 666 500 amerických dolarů. V přepočtu se jednalo o více než 71 milionů korun.

 Dead Troops Talk

Jeffrey Wall se do povědomí milovníků umění dostal především díky svým panelům s podsvícenými diapozitivy. Jeho tvorba se vyznačuje tím, že kombinuje a staví vedle sebe umělecké historické odkazy s jemnými koncepčními strategiemi, čímž lidem nabízí kritiku moderní společnosti.

Na první pohled se může fotografie Dead Troops Talk zdát poměrně obyčejná. Co je na tomto válečném snímku tak speciálního, že dokázal zaujmout bohaté sběratele umění? Pravděpodobně to, že se jedná o složitou, ale zcela fiktivní scénu, která se podobá spíše válečné malbě. Vojáci na bojišti přicházejí zpět k životu, vyjadřují řadu emocí od pobavení až po zmatení a působí více zaměstnaní mezilidskými vztahy než historickým významem vlastních činů.


5. místo – To Her Majesty

Pátá nejdražší fotografie na světě se pojí hned se dvěma jmény, vytvořila ji totiž umělecká dvojice Gilbert & George. Jedná se o snímek s názvem To Her Majesty z roku 1973, který byl roku 2008 prodán v londýnském domě Christie´s za 3 765 279 amerických dolarů. V přepočtu byste za něj tenkrát zaplatili něco přes 57 milionů korun.

 To Her Majesty

Gilbert Prousch a George Passmore se poznali roku 1967, od té doby pracují společně jako umělecké duo Gilbert & George a v roce 2008 se dokonce vzali. Zastávají postoj, že umění je pro všechny, a nikdy neopouštějí svůj dům bez typických staromódních obleků. Snímek s názvem To Her Majesty patří do série černo-bílých fotografických prací, které jsou spojené s obdobím, kdy slavné duo zažívalo večery plné opilosti.


4. místo – Untitled #96

Přijde vám název čtvrté nejdražší fotografie světa, která je označovaná pouze jako Untitled #96, nějak povědomý? Není divu, vytvořila ji totiž Cindy Sherman, která má na svědomí také desátý snímek v našem žebříčku. Oranžově laděný záběr ženy ležící na zemi si roku 2011 pořídil jeden sběratel v newyorské aukci za 3 890 500 amerických dolarů. V přepočtu tedy za fotografii zaplatil necelých 67 milionů korun.

 Untitled #96

Untitled #96 patří do série snímků, kterou umělkyně vytvořila roku 1981 a pojmenovala ji Centerfolds/Horizontals. Možná vás překvapí, že inspiraci pro těchto dvanáct děl hledala především v pornografických časopisech. Snímky původně byly určené pro magazín Artforum, nikdy však nebyly použity, protože editor nabyl dojmu, že by nemusely být širokou veřejností pochopeny.


3. místo – Spiritual America

Pravděpodobně nejkontroverznější ze všech deseti nejdražších prodaných fotografií je snímek Spiritual America z roku 1981. Ten byl roku 2014 prodán v newyorském aukčním domě Christie´s za 3 973 000 amerických dolarů, což bylo v přepočtu více než 80 milionů korun.

 Spiritual America

A proč že je tento snímek tak kontroverzní? Zachycuje totiž známou herečku Brooke Shields, která pózuje nahá ve vaně ve věku pouhých deseti let. Sérii takových fotografií pořídil roku 1976 komerční fotograf Gary Guss, se kterým se později matka herečky soudila, ačkoliv mu předtím poskytla výhradní práva na šíření těchto snímků. Stala se z toho velká kauza, a i přes to, že fotografie nikdy nebyly oficiálně zveřejněny v médiích, dostal se k nim Richard Prince, kterého zcela uchvátily.

V souladu se stávající technikou refotografie si Prince snímek nahé dětské hvězdy zdokumentoval na diapozitiv a rozhodl se z něj učinit vrcholné dílo jeho příští výstavy. Údajně tak chtěl poukázat na to, jak fotografové manipulují s diváky prostřednictvím inscenované touhy. Díky tomu se ve světě umění proslavil jako velký provokatér, kterého někteří lidé obdivovali, ale mnozí jím ze stejného důvodu spíše pohrdali.


2. místo – Rýn II

Společně se snímkem pojmenovaným Rhein II se do našeho žebříčku nejdražších fotografií světa potřetí probojoval umělec Andreas Gursky. Tento známý záběr západoevropské řeky byl roku 2011 v newyorské síni Christie´s prodán za 4 338 500 amerických dolarů. V přepočtu tedy stál necelých 82 milionů korun.

 Rhein II

Fotografie s názvem Rýn II vznikla jako druhý a největší snímek ze série šesti záběrů známé evropské řeky. Můžete na ní vidět horizontálně tekoucí Dolní Rýn mezi plochými zelenými poli pod zataženou oblohou. Externí detaily, jako byli například lidé na procházce se psem nebo okolní tovární budovy, byly ze snímku digitálně odstraněny.

1. místo – Phantom

První příčka v žebříčku nejdražších fotografií, které kdy byly prodány, údajně patří tajemnému snímku s názvem Phantom. Ten prý zakoupil neznámý sběratel umění za neuvěřitelnou sumu 6 500 000 amerických dolarů, což je v přepočtu necelých 150 milionů korun. Jelikož si však nový majitel přál zůstat v anonymitě, prodej fotografie za rekordní částku nikdy nebyl oficiálně potvrzen a ve světě umění zůstává zdrojem vášnivých debat.

 Phantom

EBF24

Autorem nejdražšího snímku je Peter Lik, jehož rodiče po druhé světové válce odešli z Československa a přestěhovali se do Austrálie. Svou vášeň pro fotografování objevil již v útlém věku, když v osmi letech dostal skříňovou fotografickou kameru Kodak Brownie. Mezi jeho nejvýznamnější díla se řadí snímky s poetickými názvy One, Eternal Modus nebo Illusion, za které sběratel neváhal zaplatit více než milion dolarů.

Fotografie označená jako Phantom ve skutečnosti představuje černo-bílou verzi původního barevného snímku, který autor nazval Ghost. Zachycuje Antelope Canyon v Arizoně, kde světlo vykouzlilo jakýsi magický odraz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).