Menu Zavřít

10 nejdražších jachet světa

11. 4. 2019
Autor: shutterstock.com

Chtěli byste mít svou vlastní jachtu? Pro většinu z nás je to jen další z nesplnitelných snů. Tyto luxusní lodě jsou totiž vybavené lépe než kdejaký pětihvězdičkový hotel a dovolit si je mohou pouze ti nejvlivnější milionáři, businessmani nebo třeba politici. Podívejte se s námi na seznam nejdražších přepychových jachet, které v současné době brázdí oceány.


10. místo – Pelorus

Jméno luxusní jachty Pelorus pochází z řeckého slova „pelorios“, což v překladu znamená obrovský. Tato loď totiž opravdu patří mezi největší jachty na světě, měří 115 metrů, váží více než 5 500 tun a na plný úvazek zaměstnává 46 členů posádky. V německé loděnici Lürssen ji postavili podle návrhu známého designéra Tima Heywooda a světlo světa spatřila roku 2003.

 Nejdražší jachty světa

Cena tohoto plovoucího skvostu je 300 milionů dolarů, v přepočtu tedy více než 6,8 miliardy korun. Nejprve byl Pelorus majetkem podnikatele ze Saudské Arábie, ten ji však prodal známému ruskému miliardáři Romanu Abramovičovi, který plavidlo nechal přestavět podle svých představ u firmy Blohm+Voss. V současné době jachtu vlastní čínský miliardář Samuel Tak Lee.


9. místo – Al Said

Pracovníci loděnice Lürssen vyrobili také luxusní jachtu s názvem Al Said. Její stavba začala v roce 2006 a krycí jméno celé akce znělo Project Sunflower. Majitelem tohoto 155 metrů dlouhého plavidla je ománský sultán Kábús ibn Saíd, podle kterého je jachta také pojmenována.

 Nejdražší jachty světa

Stavba přepychové lodi trvala dva roky a sultán do ní investoval zhruba 300 milionů dolarů, tedy více než 6,8 miliardy korun. O jejím zařízení se toho ale obecně moc neví. Jachta je údajně schopná pojmout až 70 hostů a 154 členů posádky a uvnitř se nachází plně vybavený koncertní sál pro padesátičlenný orchestr.


8. místo – Radiant

Honosná jachta s názvem Radiant byla postavena roku 2009. Měří 110 metrů, váží 5 027 tun a pohodlně se tam vejde 22 cestujících i 44 členů posádky. Za vzhled lodi, pro jejíž výrobu byla použita nejlepší dostupná ocel a hliník, zodpovídá designér Tim Heywood, interiér však navrhl Glen Pushelburg. Paluby jsou obložené teakovým dřevem, najdete zde několik bazénů, plážový klub, masážní salón nebo třeba kulečníkovou hernu.

 Nejdražší jachty světa

Stavbu luxusní jachty s názvem Radiant si původně objednal ruský oligarcha Boris Berezovský. Nakonec ji ale od něj koupil miliardář Abdulla Al Futtaim, který získal své bohatství prostřednictvím investic v automobilovém průmyslu a díky obchodování s nemovitostmi. Cena této jachty je 320 milionů dolarů, v přepočtu se jedná o více než 7,3 miliardy korun.


7. místo – Motor Yacht A

Motorová jachta s jednoduchým názvem „A“ svým vzhledem připomíná ponorku nebo vojenskou loď. Vybudovali ji pracovníci německé loděnice Blohm+Voss, o luxusní interiér v moderním designu se postarali designéři Martin Francis a Philippe Starck. Jachta je schopná vyvinout rychlost až 23 uzlů a pohodlně pojme až 14 hostů.

 Nejdražší jachty světa

Cena tohoto přepychového plavidla, které v roce 2008 koupili ruský magnát Andrey Melnichenko s manželkou Aleksandrou, je 323 milionů dolarů. V přepočtu se jedná o 7,4 miliard korun. Na lodi najdete hangár pro vrtulník, 7 ložnic a 3 bazény, z nichž jeden má prosklené dno a nachází se přímo nad disco klubem.


6. místo – Serene

Roku 2011 vyplula z italské loděnice Fincantieri luxusní loď s názvem Serene, která se ihned zařadila mezi největší jachty světa. Měří 150 metrů a pohodlně se na ní vyspí 24 hostů a 52 členů posádky. Najdete zde ty nejmodernější technologie, několik bazénů, sněžnou místnost, podvodní prostor, kde můžete pozorovat mořský život, venkovní kino nebo také dvě přistávací plošiny pro vrtulník, které se mohou proměnit na taneční parket.

 Nejdražší jachty světa

Hrdým majitelem tohoto plovoucího skvostu je momentálně korunní princ Saúdské Arábie Mohammed bin Salman, který vlastní pohádkové bohatství. V minulosti ale patřila také ruskému podnikateli Yuri Sheflerovi a pronajímal si ji i Bill Gates. Cena této jachty je zhruba 330 milionů dolarů, v přepočtu tedy více než 7,5 miliardy korun.


5. místo – Dubai

Ačkoli se tato jachta měla původně jmenovat Golden Star, Platinum nebo Panhandle, nakonec vyhrál jednoduchý název Dubai. Jedná se o 160 metrů dlouhé plavidlo, které je schopné vyvinout rychlost až 25 uzlů. Jeho cena je 350 milionů dolarů, což je zhruba 8 miliard korun.

 Nejdražší jachty světa

Tuto přepychovou jachtu vlastní šejk Muhammad bin Rašíd al Maktúm, který dokonce navrhl i její dekadentní interiér. Najdete zde například několik vířivek a bazénů, luxusní dvoupodlažní kajutu, kruhové schodiště se skleněnými schody či ručně vyrobené komplikované mozaiky. Vše je navíc vyvedeno v odvážných zářivých barvách.


4. místo – Topaz

Než jachta Topaz poprvé vyplula na otevřené moře, trvalo to čtyři roky. Tato loď, která měří 147 metrů, byla vybudována v německé loděnici Lürssen. Za její design je zodpovědný Tim Heywood, extravagantní interiéry poté navrhl Terrance Disdale Design. Cena je odhadována na 527 milionů dolarů, v přepočtu tedy 12 miliard korun.

 Nejdražší jachty světa

Kdo tuto nádhernou jachtu vlastní? Šťastným majitelem je Mansour bin Zayed Al Nahyan – člen královské rodiny z Abu Dhabi, který je zároveň místopředsedou vlády Spojených arabských emirátů a také ministrem prezidentských záležitostí. Jachta Topaz disponuje posuvným trupem a luxusními podvodními světly, na osmi palubách najdete ale také vestavěný bazén, moderní tělocvičnu a obrovský konferenční sál.


3. místo – Dilbar

Roku 2016 spatřila světlo světa luxusní jachta s názvem Dilbar, kterou vyrobili pracovníci německé loděnice Lürssen. Měří 156 metrů a váží více než 15 tisíc tun. Na palubu se pohodlně vejde 36 hostů a více než 96 členů posádky. Cena jachty se odhaduje na 600 milionů dolarů, což je v přepočtu více než 13,7 miliardy korun.

Nejdražší jachty světa

Loď Dilbar vlastní ruský oligarcha Alisher Usmanov. O její exteriér, kterému dominuje slonovina a bronz, se postaral designér Espen Oeino. Najdete zde například dva helipady či 25 metrů dlouhý bazén, který pojme 180 metrů krychlových vody, čímž se zařadil mezi největší bazény instalované na jachtě.


2. místo – Azzam

Výrobci Azzam popisují jako nejkomplexnější a nejnáročnější jachtu, která byla kdy postavena. Aby také ne, se svými úctyhodnými 180 metry se totiž jedná o největší soukromou jachtu světa. Tuto loď v současné době vlastní prezident Spojených arabských emirátů a zároveň jeden z nejbohatších mužů planety, Chalífa bin Saíd Ál Nahján.

Nejdražší jachty světa

Cena jachty Azzam je 650 milionů dolarů, v přepočtu byste za ni tedy zaplatili necelých 15 miliard korun. Luxusní interiér ve stylu císařského paláce navrhl francouzský designér Christophe Leoni. Může se pochlubit třeba několika bazény, dvěma heliporty, vlastním obranným protiraketovým systémem a obrněným apartmá. V jejím trupu se navíc ukrývá také vlastní mini ponorka.


1. místo – Eclipse

Druhá nejdelší soukromá jachta světa s názvem Eclipse, která měří 165 metrů, patří ruskému miliardáři Romanu Abramovičovi. Za konstrukci tohoto velikána je zodpovědná německá společnost Blohm+Voss, která loď dokončila roku 2009. Její cena je odhadována na 1,5 miliardy dolarů, v přepočtu tedy více než 34 miliard korun.

EBF24

Nejdražší jachty světa

Na Eclipse najdete 9 palub, které poskytují dostatečný prostor pro mnoho extravagantních prvků. Kromě vlastního wellness centra, dvou bazénů, kina, knihovny a luxusního apartmá pro majitele jachty, se zde nachází také důmyslný ochranný systém s protiraketovou obranou nebo třeba mini ponorka. Zajímavý je i sofistikovaný anti-paparazzi systém, který pomocí odrazných desek a světel oslňuje objektivy vlezlých fotografů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).