Menu Zavřít

10 nejdražších kávových odrůd

18. 7. 2019
Autor: Shutterstock

Patříte mezi milovníky kávy, kteří jsou ochotní si za nevšední chuťový prožitek náležitě připlatit? Tak to vás pravděpodobně bude zajímat náš přehled deseti nejdražších kávových odrůd světa. Tušíte, na kolik taková káva vyjde? Půlkilové balení některých z nich na více než 10 tisíc korun.

10. Los Planes

 Los Planes

V provincii Chalatenango na severu středoamerického státu Salvador se nachází rodinné plantáže, jejichž produktem je prémiová káva Los Planes. Jedná se o odrůdu Pacamara kříženou s odrůdou Maragogype a tradiční salvadorskou kávou známou jako Paca. Výsledkem je kyselý a středně silný nápoj disponující komplexní ovocnou a ořechovou příchutí s příměsí karamelu.

Půl kila kávy Los Planes lze běžně pořídit za 20 dolarů (456 korun), ta nejkvalitnější se však prodává přibližně za dvojnásobek, tedy v přepočtu za více než 900 korun.

9. Kona

 Kona

V havajských okresech známých jako Severní a Jižní Kona se fazole Arabika pěstují na přibližně 600 malých farmách. Boby jsou sbírány a zpracovávány pouze ručně, a to za použití mokré techniky, jejímž výsledkem je oproti suché metodě bohatší chuť. Káva, která jejich pražením vzniká, má plný a mírně kyselý tón, který je ozvláštněn příměsí čokolády.

Pravá a nefalšovaná káva Kona, která je pojmenovaná po místě, na němž roste, patří k nejslavnějším a nejdražším na světě. Vznikají proto také její různé směsi, které ale nedisponují tolik vyhledávanou kvalitou. Pravou kávu Kona, jež se pěstuje na sopečných svazích, poznáte tak, že se na ní nachází pečeť Kona Coffe Council.

Pokud patříte k milovníkům kávy a nevadí vám si za její kvalitu řádně připlatit, můžete si půl kila zrn pořídit za 50 dolarů, což je přibližně 1 140 korun.

8. Molokai

 Molokai

Jak už název napovídá, plantáže kávových bobů, ze kterých vzniká osmá nejdražší káva na světě, se nacházejí na havajském ostrově Molokai ležícím na severovýchodě Tichého oceánu. Pěstuje se na sopkách v nadmořské výšce 1500 až 2200 metrů a k dispozici jsou hned dva druhy této kávy. Část bobů je totiž zpracována takzvanou suchou metodou a část metodou mokrou.

Mokré fazole označují místní jako Mileskinner a mají tmavý vzhled. Káva z nich je plná chuti a vyznačuje se jen nízkou kyselostí. Zrna, která prošla suchou metodou, tedy zrna Molokai, se prodávají jako středně pražená. Jsou mírně kyselá a doplněná o tóny čokolády a bylin.

Ačkoli existují i levné verze této kávy, pokud byste si chtěli pochutnat na opravdové kvalitě, zaplatili byste 50 dolarů (asi 1 140 korun) za 450 gramů.

7. Fazenda Santa Inês

Káva - ilustrační obrázek

Jaká země je největším producentem kávy? Bezpochyby Brazílie. A právě z ní pochází i sedmá nejdražší káva Fazenda Santa Inês, jejíž plantáže se nacházejí v jižním státě Minas Gerais. Výběrová káva se pěstuje v blízkosti pohoří Mantiquera už více než sto let. Její prvotřídní kvalitu potvrzuje i rekord z roku 2005, kdy z testu kvality káva vyšla s ohodnocením rekordních 95,85 bodů.

Káva Fazenda Santa Inês potěší hlavně vyznavače ovocných a sladkých chutí, na které je výsledný nápoj opravdu bohatý. A za kolik si kávová zrna můžete pořídit? Zhruba 450 gramů vyjde na 50 dolarů, tedy na 1 140 korun.

6. Jamaican Blue Mountain

 Jamaican Blue Mountain

Káva, která pochází z jamajských Modrých hor (Blue Mountains), je pro mnohé synonymem prémiové kávy. Boby se zde pěstují v nadmořské výšce asi 1 500 metrů, konkrétně v oblasti, která se vyznačuje silnými dešti. Plantáže tedy disponují velkým množstvím vody, ať už pro samotné pěstování, tak později pro mokré zpracování. Zrna, která jsou známá pro svou lehkou chuť a nižší míru hořkosti, jsou populární hlavně v Japonsku. Cena za zhruba 450 gramů se pohybuje kolem 50 dolarů, tedy 1 140 korun.

5. St. Helena

 St. Helena

Ostrov Svatá Helena je známý převážně tím, že na něm dožil slavný francouzský vojevůdce Napoleon Bonaparte. Milovníci kávy ho ale možná budou mít spojený spíše s výběrovou kávou St. Helena, jejíž cena je kromě výjimečné kvality spojena také s odlehlostí samotného ostrova. Boby, které na Svaté Heleně rostou, ale původně pocházejí z Etiopie a na ostrov byly dovezeny na počátku 18. století.

Dnes je tato káva velmi vyhledávaná mezi znalci po celém světě. Za 450 gramů té nejlepší si obchodníci účtují 160 dolarů, tedy nějakých 3 600 korun.

4. El Injerto

 El Injerto

El Injerto je panství ve středoamerickém státě Guatemala, které získalo řadu ocenění, a to jak za udržitelné zemědělské postupy, tak za kvalitu vypěstované kávy. Konkrétně káva El Injerto byla oceněna jako jedna z pěti nejlepších káv na světě. Původně malý rodinný pozemek, na kterém se plantáže nacházejí, se značně rozrostl a dnes je jméno El Injerto spojeno také s oblíbenou guatemalskou sítí kaváren.

Necelý půl kilogram těchto zrn se dá v oblasti vyzvednout za 40 dolarů (900 korun), aukční cena kávy za stejné množství však stoupla až na 212 dolarů. V přepočtu se jedná zhruba o 4 830 korun.

3. Kopi Luwak

 Kopi Luwak

Za 450 gramů kávy Kopi Luwak, jejíž cena je dána spíše netradičním příběhem než kvalitou, zaplatí zájemci až 500 dolarů (11 300 korun). Aby zrna této kávy, pro kterou se vžilo označení cibetková káva, mohla být servírována, musí nejprve projít trávicím traktem cibetky, což je malá kočkovitá šelma, která žije v pralesích Asie, Afriky i Jižní Evropy.

Snězená zrna procházejí jejími střevy zcela neporušená. Na sběračích je pak vyloučená zrna najít a zpracovat. Chemické procesy v žaludku údajně fazole mění, což má za následek méně hořkou chuť. Dnes už se trus divokých cibetek po pralesích hledat nemusí. Tyto malé šelmy jsou k tomuto účelu speciálně chovány, což se ale nelíbí ochráncům zvířat, kteří mají obavy o vhodné podmínky těchto živočichů.

2. Hacienda La Esmeralda Special

 Hacienda La Esmeralda Special

Odrůda Hacienda La Esmeralda se právem řadí mezi nejelitnější a nejdražší kávy na světě. Roste ve svazích spící sopky Baru, která se nachází na hřebení Talamanca v západní části Panamy, což je oblast, která je označena za ekologicky čistou a zcela neporušenou lidmi. První kávovníky odrůdy Hacienda La Esmeralda se na stejnojmenné farmě objevily v roce 1996 a od roku 2000 jejich cena neustále stoupá. Rekordní cena kávy je momentálně 601 dolarů (zhruba 13 690 korun) za 450 gramů.

Panamská zrna, která se vyznačují chutí, jež kombinuje pikantní tóny s čokoládou a ovocem, jsou sklízena ručně. Sběrači navíc vybírají jen zralé a dostatečně velké bobule, zatímco ty nevyhovující vyřazují. Následně je sklizeň zpracovaná mokrou metodou. Usušená zrna jsou skladována ve vlhkém vinném sklípku, a to po dobu dvou měsíců. Až poté jsou nabízena k prodeji.

1. Black Ivory

 Black Ivory

Káva Black Ivory se vyrábí v Thajsku z místních fazolí Arabika, které jsou známé svou hořkostí. Přesto výsledný nápoj silnou hořkost postrádá. Jak je to možné? Může za to výrobní technologie, která je v podstatě stejná jako v případě již zmíněné kávy Kopi Luwak. I zrna Black Ivory totiž nejprve procházejí střevy živočichů. V tomto případě se však nejedná o cibetky, nýbrž o slony.

WT100

Ti jsou sklizenými bobulemi krmeni společně s banány a cukrovou třtinou. Neporušené kusy jsou následně vybírány ze sloního trusu. Podle odborníků je to právě proces trávení, který pomáhá eliminovat hořkost. Banány a cukrová třtina pak kávě dodají ovocnou chuť. Ta je ještě doplněna o čokoládové a kořeněné odstíny.

A na kolik nejdražší káva na světě vyjde? Momentálně se bezmála půl kila opražených zrn prodává za tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba 22 700 korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).