Menu Zavřít

10 nejdražších knih všech dob

18. 4. 2019
Autor: shutterstock.com

Momentálně žijeme v době moderních technologií, kdy si mnozí lidé myslí, že fyzické kopie knih jsou zastaralé a jednoduše nepotřebné. Naštěstí však stále existují miliony lidí, kteří nedají na papírové knihy dopustit, a najdou se i takoví nadšenci, kteří jsou ochotní za originální vydání vzácných historických děl zaplatit celé jmění. V našem článku vám přinášíme přehled knih, za které štědří kupci na aukcích zaplatili ty nejvyšší částky.


10. místo – První folio

William Shakespeare patří mezi nejslavnější dramatiky světa a není proto divu, že do seznamu nejdražších knih se dostalo také jeho dílo. První folio neboli Pana Williama Shakespeara komedie, historie, tragédie (v originále First Folio či Mr. William Shakespeare’s Comedies, Histories & Tragedies) je sbírka her, která byla vydána sedm let po autorově smrti, tedy roku 1623.

 First Folio of Williama Shakespeara

První folio obsahuje 36 her z pera Williama Shakespeara. Jak napovídá samotný název, najdete zde všechny jeho nejznámější komedie, tragédie i historické hry. Původně bylo vytištěno 750 kopií této kolekce, zachovala se však pouze jedna třetina vzácných výtisků. Roku 2001 jeden z nich zakoupil spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen za rekordních 6,16 milionu dolarů. V přepočtu se tehdy jednalo o více než 230 milionů korun.


9. místo – Canterburské povídky

Mezi nejznámější kolekce krátkých příběhů zajisté patří Canterburské povídky, které v průběhu 14. století sepsal anglický básník a politik Geoffrey Chaucer. Dílo obsahuje 26 povídek včetně prologu a zavírky, většina z nich je veršovaná a některé bohužel spisovatel před svou smrtí nestihl dokončit.

 The Canterbury Tales

Lidé, kteří někde objevili originál Canterburských povídek, si přišli na pěkné bohatství. Na světě totiž v současné době existuje pouze 12 kopií původního manuskriptu. Poslední zbývající kopie ve vlastnictví soukromého sběratele se na aukci objevila roku 1998. Ačkoli ji v 18. století Earl Fitzwilliam prodal za pouhých 6,80 eur, tentokrát prodávajícímu vynesla 7,5 milionu dolarů, tedy zhruba 250 milionů korun.


8. místo – Američtí ptáci

Ornitologická příručka naturalisty Johna Jamese Audubona s názvem Američtí ptáci (The Birds of America) vycházela mezi lety 1827 a 1838. Toto populární dílo obsahuje 435 ručně kolorovaných ilustrací, kde najdete mimo jiné také 6 druhů, které bohužel v průběhu následujících let vyhynuly. Audubon preparované ptáky stavěl do přirozených pozic a snažil se je vždy namalovat v prostředí, kde běžně žili.

 Birds of America

Na světě v současné době existuje pouze 119 původních výtisků knihy Američtí ptáci. Nejdražší z nich se prodal roku 2010 během aukce knih ze soukromé sbírky lorda Frederika Fermor-Hesketh. Kupující za něj zaplatil 11,5 milionu dolarů, což v přepočtu bylo zhruba 212 milionů korun. Další dvě první vydání byla vydražena za 8,8 milionu dolarů (2000) a 7,9 milionů dolarů (2012).


7. místo – The Gospels of Henry the Lion

Knihu s názvem The Gospels of Henry the Lion nechal vyrobit Jindřich Lev, vévoda saský a bavorský, speciálně pro oltář Panny Marie v opatství Saint Blaise. Tento unikátní svazek vznikl pravděpodobně někdy mezi lety 1175 a 1188 a je obecně považován za mistrovské dílo Románské iluminace 12. století.

 The Gospels of Henry the Lion

Na aukci se manuskript The Gospels of Henry the Lion objevil v prosinci 1983 a jeho cena nakonec dosáhla 11,7 milionu dolarů. Až do roku 1994, kdy Bill Gates zakoupil Leicesterský kodex, si tedy udržovala pozici nejdražší knihy světa prodané na aukci. V současné době najdete tento unikát v knihovně HAB v německém Wolfenbüttelu.


6. místo – Modlitební kniha Rotschildů

Na šesté příčce se umístilo dílo s názvem Modlitební kniha Rotschildů (Rotschild Prayerbook), které vytvořila skupina umělců v letech 1500-1520. Jedná se o důležitou vlámskou iluminovanou knihu, které se někdy říká také Hodinky Rotschildů. Tento název je spojený s jejím obsahem, najdete zde totiž tematické pobožnosti napodobující formu denní modlitby církve, které se jinak nazývají hodinky.

 Rotschild Prayerbook

Roku 1999 byla Modlitební kniha Rotschildů prodána na aukci za 13,4 milionu dolarů, což bylo v přepočtu něco kolem 480 milionů korun. Dílo následně zakoupil australský businessman Kerry Stokes a v současné době si ho můžete prohlédnout v Australské národní knihovně.


5. místo – The Bay Psalm Book

Mezi nejdražší knihy všech dob se zařadila také The Bay Psalm Book (někdy překládáno jako Žaltář ze zálivu nebo také Žaltář kolonie Zálivu). Co je na ní ale tak speciálního? Jedná se o vůbec první knihu vytištěnou na území Spojených států. Vyšla v Massachusetts již roku 1640, tedy dvacet let po příchodu Otců poutníků do Plymouthu.

 The Bay Psalm Book

The Bay Psalm Book představuje přeloženou verzi Knihy žalmů, která se však od původní anglické verze značně liší, protože se poutníkům nezamlouval překlad z hebrejštiny. V současné době na světě existuje pouze 11 kopií této knihy, které najdete například v Knihovně Kongresu nebo v Newyorské veřejné knihovně. V roce 2013 zakoupil jeden výtisk také americký finančník David Rubenstein, který za něj utratil 14,165 milionu dolarů, v přepočtu tedy zhruba 278 milionů korun.


4. místo – Evangeliář svatého Cuthberta

Další vzácnou náboženskou knihou v našem žebříčku je Evangeliář svatého Cuthberta (v originále The St. Cuthbert Gospel). Jedná se o rané evangelium, která latinsky sepsal neznámý autor. Jelikož původ této vzácné knihy sahá až na počátek 8. století, v současné době patří mezi nejstřeženější knihy světa. Možná vás ale překvapí velikost tohoto unikátu, její rozměry jsou totiž pouze 138 x 92 milimetrů.

The St. Cuthbert Gospel

Evangeliář svatého Cuthberta nese jméno anglosaského mnicha a biskupa, který žil v 7. století v Anglii. Kromě výjimečně malé velikosti je rukopis vzácný také díky své zachovalé zlacené vazbě. Roku 2012 se kniha oficiálně stala majetkem Britská knihovny a vydražila se za 14,3 milionu dolarů, což bylo v přepočtu necelých 300 milionů korun.


3. místo – Magna charta libertatum

Lidé ji nazývají pouze Magna Carta nebo také Velká listina práv a svobod, celý název však zní Magna charta libertatum. Jedná se o důležitý anglický právní dokument, který byl vydaný roku 1215. Někteří federální baroni v té době nebyli spokojení se současnou situací, a proto vytvořili tuto listinu omezující některé panovníkovy pravomoci a následně donutili krále Jana Bezzemka ji podepsat.

 Magna charta libertatum

Magna charta libertatum, která například brání práva církve a zdůrazňuje právo odvolání se proti nezákonnému uvěznění, se nakonec stala základem moderního ústavního práva. Nikdo si není zcela jistý, kolik kopií bylo původně vytvořeno, na světě však momentálně najdete pouze čtyři. Nejznámější z nich se nachází v Salisbury a samozřejmě není na prodej. Roku 2007 však šel do aukce další exemplář, který zakoupil miliardář David Rubenstein za 21,2 milionů dolarů, což bylo v přepočtu 445 milionů korun.


2. místo – Leicesterský kodex

Na druhé příčce v žebříčku nejdražších knih světa se umístil Leicesterský kodex, který představuje kolekci vědeckých zápisků slavného renesančního malíře, vynálezce a myslitele Leonarda da Vinci. Najdete zde různé astronomické teorie a výsledky jeho bádání, které se týkají například původu zkamenělin nebo zářivosti měsíce. Aby uchránil své revoluční objevy před zraky potenciálních zlodějů, celou knihu Leonardo navíc napsal zrcadlově.

 Codex Leicester

Prvním majitelem Leicesterského kodexu byl hrabě z Leicesteru Thomas Coke, který dílo roku 1719 zakoupil a následně ho podle sebe také nechal pojmenovat. Později v roce 1980 se 72 stran dlouhá kniha dostala do rukou sběratele Armanda Hammera, u kterého však dlouho nezůstala.

Roku 1994 ji od něj zakoupil Bill Gates, zakladatel Microsoftu a zároveň také jeden z nejbohatších mužů planety. Cena kodexu byla neuvěřitelných 30,8 milionu dolarů, tedy zhruba 890 milionů korun. Bill Gates následně několik stran oskenoval a vytvořil tak digitální kopie, které se později objevily jako spořiče obrazovky pro Windows 95.


1. místo – Kniha Mormonova

Nejdražší knihou světa je v současné době Kniha Mormonova. Jedná se o náboženské dílo, které poprvé vyšlo roku 1830 s podtitulem Další svědectví o Ježíši Kristu a mormoni ho nyní uznávají jako součást Písma svatého. Často je však také terčem kritiky.

 Book of Mormon

MMF24

Knihu Mormonovu sepsal roku 1829 Joseph Smith, který měl vidění, kde mu Anděl Moroni vyjevil existenci zlatých desek zakopaných v New Yorku. Ty jsou údajně napsané starou egyptštinou a pojednávají o prehistorii Ameriky a návštěvě Ježíše Krista.

Originál knihy, který Smith uložil do základů domu v Illinois, zničila voda. Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů se však v září 2017 rozhodla zakoupit alespoň tiskařský rukopis (rukou psanou kopii originálu). Knihu Mormonovu získali od Kristovy komunity (RLDS) za rekordních 35 milionů dolarů, což bylo v té době zhruba 765 milionů korun. Stala se tak nejdražší knihou všech dob.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).