Menu Zavřít

10 nejlépe placených herců

4. 4. 2019
Autor: Shutterstock

Kdo vydělává desítky milionů dolarů za rok? Filmové hvězdy. Nebo aspoň ty nejlépe placené, které od 1. června 2017 do stejného dne následujícího roku inkasovali celkem 758, 5 milionu dolarů (asi 22,1 miliardy korun). Tady je přehled deseti nejvýdělečnějších herců.

10. Chris Evans  Chris Evans

Sedmatřicetiletý herec původem z Bostonu má příjmy spojené hlavně s filmovým studiem Marvel, pod jehož záštitou vznikaly akční snímky jako Avengers, Iron Man nebo Captain America. Ačkoli jste Chrise Evanse mohli vidět už dříve třeba ve snímku Fantastická čtyřka, kde si zahrál ohnivého muže Johnyho Storma, nejvíce se herec proslavil až rolí prvního Avengera.

Spravedlivého Kapitána Ameriku si poprvé zahrál v roce 2011 a od té doby se společností Marvel spolupracuje i na dalších filmech. V roce 2012 si zahrál v úspěšném snímku Avengers a o dva roky později se vrátil v sólovém filmu Captain America: Návrat prvního Avengera a v roce 2016 natočil třetí pokračování Captain America: Občanská válka.

Za jeho miliónovými výdělky momentálně stojí hlavně předposlední díl Avengers s podtitulem Infinity war, který do kin vešel loni v dubnu. Od června roku 2017 do června roku 2018 si podle časopisu Forbes herec přišel na 34 milionů dolarů, což v přepočtu činí asi 774 milionů korun.

9. Salman Khan  Salman Khan

Pro většinu Čechů nejspíš neznámý, v Bollywoodu je ale jedním z nejvyhledávanějších herců. Třiapadesátiletý Salman Khan, kterému v indickém filmovém světě přezdívají „Tygr Khan“ nebo „Indický Rambo“, si zahrál třeba ve snímku z roku 2011 Bodygurd nebo o rok později ve filmu Ek Tha Tiger (Krycí jméno Tygr). Společně s pokračováním snímku Dabangg se tyto filmy dostaly do první pětky světově nejvýdělečnějších bollywoodských filmů všech dob.

Naposledy bodoval v akčním thrilleru Tiger Zinda Hai, který navazuje na Ek Tha Tiger z roku 2012. Kromě filmu mu štědře vynáší také smlouva s motocykly Suzuki a žvýkačkou Chlormint. Salman Khan si tak přišel na neuvěřitelných 37,7 milionu dolarů (asi 858 milionů korun).

8. Adam Sandler  Adam Sandler

Ačkoli hollywoodský herec známý svým specifickým humorem v posledních letech nezazářil v žádném světovém trháku, přišel si na neuvěřitelných 39,5 milionu dolarů (zhruba 899 milionů korun). Jak je to možné? Dnes už dvaapadesátiletému herci se totiž vyplácí hlavně spolupráce s Netflixem. Kromě toho, že ve filmech účinkuje, je také často píše nebo produkuje. Stovky tisíc dolarů si účtuje také za stand-upy.

Adam Sandler účinkoval převážně v komediích, kde zužitkoval svůj osobitý smysl po humor. Vidět jste ho mohli například ve filmu Machři či v romantické komedii 50x a stál poprvé, kde si zahrál po boku Drew Barrymore. Známý je také ze snímku Trestná lavice, kde si Sandler zahrál vězně a bývalého hráče amerického fotbalu. Mezi poslední výraznější role patří plastický chirurg ve filmu Zkus mě rozesmát, ve kterém stál po boku Jennifer Aniston.

7. Akshay Kumar  Akshay Kumar

Další hvězda Bollywoodu. Jednapadesátiletý Akshay Kumar s herectvím začínal v 90. letech, kdy hrál v celé řadě akčních filmů. Proslavila ho však až série Khiladi, kterou lze považovat za indickou obdobu Jamese Bonda. Kumar má za sebou navíc zajímavou minulost. Jeho filmové tvorbě předcházela profese číšníka, šéfkuchaře, učitele i modela.

V poslední době se věnuje více uvědomělým tématům. Natočil například snímek Toilet, kterým podpořil vládní kampaň za vyšší čistotu. Zahrál si také ve snímku Pad Mana, jenž pojednává o muži, který na chudý venkov přináší dámské vložky. Vynáší mu také spolupráce s asi dvacítkou značek, konkrétně třeba s automobilkou Tata nebo bateriemi Eveready. Od června 2017 do června 2018 si Kumar vydělal zhruba 40,5 milionu dolarů (921,8 milionu korun).

6. Will Smith  Will Smith

Někoho by mohlo šesté místo v žebříčku překvapit. Sláva amerického herce Willa Smitha už přeci jen není taková jako v době Mužů v černém, Nepřítele státu nebo filmu Ali, za který byl nominován na Oscara za nejlepší herecký výkon. Na jméno Smith diváci ale stále slyší, a tak se Netflix nezdráhal herci zaplatit 20 milionů dolarů (455,2 miliony korun) za hlavní roli v akční fantasy Bright.

Padesátiletý herec původem z Filadelfie si navíc polepšil také natáčením snímku Aladin, který by měl jít do kin v letošním roce. K inkasování 42 milionů dolarů (956 milionů korun) navíc přispěla také písnička Live It Up, která zazněla na mistrovství světa ve fotbale a pod níž je Will Smith podepsán jako jeden z autorů.

5. Jackie Chan  Jackie Chan

Jackie Chan je v Číně stále považován za jednu z největších filmových hvězd, nabídek má tedy stále dost. Jen v roce 2017 do kin uvedl celkem šest filmů, mezi nimi například akční komedii Bleeding Steel nebo mysteriózní thriller The Foreigner, na kterém spolupracoval s irským hercem Piercem Brosnanem.

Kromě herectví vydělává čtyřiašedesátiletý čínský herec také spoluprací s řadou značek, produkuje a má vlastní síť kin. Za rok si tak vydělal 45,5 milionu dolarů (1 miliarda korun). A ačkoli se ve světovém žebříčku umístil až na páté příčce, v Číně drží jasné prvenství.

4. Chris Hemsworth   Chris Hemsworth

Chris Hemsworth se toužil stát hercem už jako malý kluk. V prvním menších rolích se však objevil až v roce 2002, kdy si zhruba ve svých 21 letech zahrál krále Artuše v dětském seriálu Guinevere Jones. Později se objevil v australské romanci Home and away a v roce 2009 si v Abramsově Star Treku střihl roli George Kirka. Následoval nezávislý film Ca$h, ve kterém ztvárnil ekonomickou krizí postiženého Sama Phelana.

Do podvědomí většiny diváku se Hemsworth dostal až díky roli Thora z roku 2011, která mu otevřela dveře do světa Marvelu. Následovaly velmi úspěšné snímky jako Avengers, Thor: Temný svět, dále Ragnarok a Avengers Age of Ultron. Kromě Thora si Hemsworth zahrál třeba také jezdce Formule 1 Jamese Hunta ve filmu Rivalové.

Stejně jako Chrisi Evansovi, i Hemsworthovi momentálně největší zisk zajistil snímek Avengers: Infinity war. Úspěšný pro něj byl i sólový film Thor: Ragnarok, které mu pomohli inkasovat 64,5 milionu dolarů (1,5 miliardy korun). Na vysoké příjmy se herec může těšit i letos, a to hlavně díky poslednímu dílů Avengers, který do kin vstupuje koncem dubna.

3. Robert Downey Jr.
  Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. je momentálně jeden z nejoblíbenějších a současně nejvíce vydělávajících herců na světě. Proslul zejména rolí boháče a génia přes techniku Tonyho Starka, kterého ztvárnil ve snímku Iron Man, a to hned ve třech celovečerních filmech.

Společně s ostatními hrdiny pak spolupracoval také na filmech Avengers, které rovněž vznikaly pod záštitou společnosti Marvel. Ve spolupráci s ní si zahrál i menší role, za které si nechal řádně zaplatit. Jen pro představu: za několik minut ve snímku Spiderman: Homecoming inkasoval 15 milionů dolarů (341,4 milionu korun). Za film Avengers několikanásobně více. Ačkoli Downey Jr. účinkoval i v mnoha jiných úspěšných filmech (Sherlock Holmes, Soudce…) je to právě spolupráce se společností Marvel, která třiapadesátiletému herci vynáší nejvíce. Od června 2017 do června 2018 si díky ní přišel na 81 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 1,8 miliardy korun.

2. Dwayne Johnson  Dwayne Johnson

Šestačtyřicetiletý herec Dwayne Johnson, kterého většina zná také pod přezdívkou Skála (The Rock), má za sebou velmi úspěšný rok. Nejen že se ocitl na druhém místě v žebříčku nejvíce vydělávajících herců na světě, ale neuvěřitelných 124 milionů dolarů (2,8 miliardy korun) inkasoval jen za hereckou činnost. Jeho výplata je tedy čistě herecká bez vedlejších přivýdělků.

Nejvyšší příjmy plynuly z nové komediální adaptace snímku Jumanji: Vítejte v Jungli, který kina odvysílala v roce 2017. Známý je herec také z Rychle a Zběsile, Vítejte v džungli nebo filmu Kráčející skála. Letos jste Johnsona mohli vidět v životopisným snímku Souboj s rodinou, který momentálně běží v kinech.

1. George Clooney  George Clooney

WT100

Nejbohatší herec loni paradoxně nevydělal kvůli svým rolím, ale díky alkoholu. Dnes už sedmapadesátiletý herec George Clooney, který se proslavil televizním seriálem Pohotovost, přišel před několika lety s Tequilou Casamigos, kterou následně prodal za 700 milionů dolarů. Za svůj podíl dostal 233 milionů, díky tomu měl Clooney vyšší příjem než jakýkoli herec v historii. I s příjmem z reklam si od 1. června 2017 do stejného dne následujícího roku vydělal 239 milionů dolarů (zhruba 5,4 miliardy korun).

Posledním úspěšným snímkem, na kterém se herec podílel, byl sci-fi thriller Gravitace, v níž stanul po boku herečky Sandry Bullock. Dříve si zahrál například v Dannyho parťácích a ve Dni zrady, který sám režíroval. Jeho poslední režijním počinem je snímek Suburbicon: Temné předměstí. Co se týče herecké kariéry, naposledy si zahrál ve filmu Ave, Caesar!

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).