Menu Zavřít

10 nejlepších letišť v Evropě

10. 5. 2016
Autor: Foto CC BY-SA 2.0: Cristian Bortes; Flickr

Pro některé cestující jsou letiště jen nudným a stresujícím místem, kde se snaží strávit co nejméně času. Jiní se však delšímu pobytu vyhnout nemohou, třeba z důvodu přestupu mezi lety. Ti nejvíce ocení kvalitní služby, které letiště nabízí. Podívejte se na žebříček nejlepších takových letišť, který sestavila britská konzultační společnost Skytrax. Praha se v rámci Evropy umístila na 29. místě.

1. Mnichov

Stejně jako minulý rok, i letos se nejlepším evropským letištěm stalo to z Mnichova. Letiště je architektonicky vzdušné a skleněné. Patří mezi jedno z nejvytíženějších v Evropě, loni jím prošlo 41 milionů pasažérů. Ti mohou zavítat do nedalekého centra na minigolf nebo výstavu historických letadel. Mnichov je důležitým uzlem pro Air Berlin nebo Lufthansu.

 Letiště v Mnichově

2. Curych

Letiště ve švýcarském Curychu přepraví ročně 26,3 milionu cestujících. Ti mají možnost si pronajmout bicykly nebo kolečkové brusle a navštívit Švýcarské dopravní muzeum v Lucernu. Letiště je základnou aerolinek Swiss International.

 Letiště v Curychu

3. Heathrow (Londýn)

Třetí nejfrekventovanější letiště na světě je momentálně uprostřed rekonstrukce terminálu číslo dva. Terminál číslo pět byl v hodnocení Skytrax určen jako vůbec nejlepší. Letiště je hlavním uzlem pro British Airways a Virgin Atlantic, ročně jím projde 73,4 milionu pasažérů.

 Letiště Heathrow v Londýně

4. Frankfurt

Největší německé letiště je třetí v celé Evropě. Odbaví celkem 59,6 milionů cestujících za rok. Skytrax nejvíce ve Frankfurtu oceňuje jednoduché přestupy mezi terminály a možnosti stravování a nakupování. Výtkou jsou naopak delší fronty při odbavování.

 Letiště ve Frankfurtu

5. Schiphol (Amsterdam)

Branami nizozemského letiště ročně projde 55 milionů cestujících. Pyšní se mnoha odpočinkovými aktivitami, včetně například knihovny. Je důležitým letištěm hlavně pro nizozemskou KLM nebo americkou Deltu.

 Letiště Schiphol v Amsterdamu

6. Helsinki

Domovské letiště Finnair nabízí několik možností trávení času, od uměleckých výstav po muzeum létání. Ročně toho může využít 20,1 milionů pasažérů.

 Letiště v Helsinkách

7. Kodaň

26,6 milionu cestujících, kteří na letiště v hlavním městě Dánska ročně zavítají, nejvíce dle Skytraxu oceňují čistotu a efektivitu všech zařízení.

 Letiště v Kodani

8. Kolín/Bonn

Německé letiště je ve své zemi až šesté největší s 10,3 miliony cestujících. Je však uznáváno pro svoji architekturu a čistotu.

 Letiště Kolín/Bonn

9. Barcelona – El Prat

Katalánské letiště patří s 39,7 miliony pasažérů k nejfrekventovanějším v Evropě. Nejvíce si zde lidé cení kvality obchodů a restaurací, naopak si stěžují na čekací doby.

 Letiště v Barceloně

10. Vídeň

V rakouské metropoli cestující nejlépe hodnotí čistotu, velikost a internetové připojení. Ročně tudy projde 22,8 milionů lidí.

 Letiště ve Vídni

ebf - tip - debata

Seznam přinesl server businessinsider.com. Žebříček Skytraxu je založen na hodnocení 13 milionů cestujících a zahrnuje více než 550 letišť po celém světě. Podívejte se na zbylé pořadí evropských letišť:

11. Madrid-Barajas
12. Paříž CDG
13. Dusseldorf
14. Hamburg
15. London City
16. Moskva – Domodedovo
17. Oslo
18. Lisabon
19. Atény
20. Stockholm
21. Porto
22. Budapešť
23. Moskva – Sheremetyevo
24. Dublin
25. Brusel
26. Nice
27. Birmingham
28. Malta
29. Praha
30. Ženeva

Zdroj: Skytrax

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).